Har vin ett bäst före datum?

Ett par vanliga frågor jag ofta får om vin är om de har ett bäst före datum eller om gamla viner är bättre än unga? Vad gäller bäst före datum, så nja. Vissa viner blir bättre av att de lagras andra utvecklas sämre eller mindre. Viner kan också bli dåliga beroende på hur du förvarar dem och vissa vinstilar blir daterade efter hand. En annan fråga är om gamla viner är bättre än unga. Där kommer vi mer till en fråga om smak, det beror dels på vinet och dels föredrar vissa unga viner medan andra föredrar dem mogna.

Har vin ett bäst före datum?

De flesta har en bild av gamla viner är bättre unga. Det är de inte! De är annorlunda och vissa föredrar de smaker som kommer fram när ett vin lagrats, andra uppskattar mer fräschören i ett ungt vin. Vissa av oss älskar bägge. Det finns en spänning i lagrade viner, de är en del av vår historia och smaken reflekterar såväl gårdagen som nutiden.

Mogna viner har speciella smaker och dofter. Idag är de flesta vana vid unga viner vilket innebär att färre är vana vid dessa mer höstlika toner som kommer fram i mogna viner. Detta beror på att de flesta försäljare, Systembolaget inkluderat länge har premierat unga viner. Det gör att de flesta är vana vid smaken i unga viner och därför finner att mogna smaker och toner snarast känns felaktiga.

Jag säger våga prova och ha ett öppet sinne. Detta kommer att öppna en nygammal vinvärld för dig.

Hur vet man att ett gammalt vin är bra?

Har vin ett bäst före datum? Hur vet man att gamla viner är bra? Svaret är att du måste prova för att vara säker. Med det sagt kan du dock få en god idé utifrån hur en yngre årgång smakar, dvs om potentialen finns hos vinet. Du kan också läsa på om den aktuella årgången, vissa årgångar har större potential än andra. Mitt bästa tips är att läsa om någon annan provat det aktuella vinet och årgången nyligen, detta för att få en idé om dess potential. Jag brukar titta på hur mycket vin som finns kvar i flaskan. Här vill du att nivån ska vara så hög som möjligt, jämför med en ny flaska. Ett vin med lägre vätskenivå kan dock fortfarande vara bra, men det är lite mer av en chansning. Det är också bra att försöka ta reda på hur vinet lagrats av tidigare ägare.

Annons:

Var hittar man gamla viner?

En annan vanlig fråga är var jag kommer över gamla eller lagrade viner. Mitt svar är att det är lite olika. En del köper jag utomlands när jag reser, några har inhandlats via näthandel, en del köper jag på restaurang men många köps också via Systembolaget samt på vinauktioner. De flesta lagrade viner på bolaget finns i beställningssortimentet och de finns oftast i ganska små kvantiteter, så det gäller att ha en löpande koll. Via bolagets sida kan du filtrerar viner på årgångar eller att du ser de äldsta vinerna högst upp i söklistan. Utöver detta köper jag också en del viner för att lagra själv.

Om du är sugen på att lagra viner själv så rekommenderar jag att du investerar i ett lagringsskåp eller att du hyr in dig i en vinkällare. Vidare bör du ha en plan för vinerna, köp inte för få utan tillräckligt många så du kan prova dem över tid för att få en känsla för dess utveckling. Jag brukar ofta köpa sex flaskor, ett som jag dricker omgående och fem som som jag sedan delar upp på ett antal år.

Gamla viner – smaken av det förgångna 

De två enklaste och snabbaste sätten att få tag i lagrade viner är att leta i Systembolagets listor eller att gå på restauranger med djupa vinkällare. Då har du också möjlighet att kunna lämna tillbaka dåliga flaskor, t ex om de är korkskadade eller uppenbart felaktiga på annat sätt. Kolla gärna med försäljaren vad som gäller innan du köper vinet. Utifrån detta har jag därför tittat lite på vad som finns tillgängligt just nu.

Jag hittade två spännande viner i Systembolagets beställningssortiment, ett från 1989 och ett från 1973. Vidare hittade jag ett par ännu äldre viner hos Cork vinbar i Gamla stan, ett från 1967 och ett från 1881. Utöver det blev jag sugen att prova ytterligare ett flaskor från min egen vinkällare. Det blev två i sammanhanget unga viner, ett från 1990 och 1995. Vinerna spänner med andra ord över mer än ett centennium och är åtminstone kvartssekel eller äldre.

bäst före datum

Guy Michel Saveur d’Automne brut 1989, Champagne, 795:-, Nr 76679, Systembolaget

Champagne är alltid champagne, det är i grund och botten ett stort vin och de har förmågan att utvecklas fantastiskt med lagring. Detta vin degorgerades i april år 2017. Saveur d’Automne brut är en fyllig champagne där du verkligen kan känna att pinot meunier spelar en av huvudrollerna (ca 50%). Vid sidan av detta finns också chardonnay (40%) och pinot noir (10%). I vinet finns en fin djup fruktig smak med inslag av såväl äpplen som citrusfrukter kombinerat med en liten honungston, och då menar jag inte sötma utan mer bivax och en tydlig brödighet. Ett riktigt trevligt vin i fin balans och med bra längd.

Från samma producent finns också en champagne från 1982, denna har jag dock inte provat: millésime brut , 1982, 895:-, Nr 74491.

bäst före datum

Chianti Rufina riserva 1973 Fattoria Selvapiana, Toscana, Italien, 1299:-, Nr 78993, Systembolaget

Detta vin har allt som man kan önska i ett gammalt vin från Toscana. Det är ljust tegelfärgat i färgen, har mycket fräschör och härlig energi. Det är dock ett vin som behöver ganska mycket syre innan det börjar öppna upp sig. Vinet har en bra syra kombinerat med mogna toner av körsbär och körsbärskärnor samt apelsinskal. Vinet har en fin kryddighet med toner av  tobakslåda, ekfat och torkade örter. Detta är ett vin med såväl elegans och komplexitet och fin längd. Det är moget, rent, fräscht och det är ett vin som är såväl gott att dricka samt kul att kontemplera över.

Från samma producent finns också en samma vin från årgång 1980, denna har jag dock inte provat: 1299:-, Nr 78710.

bäst före datum

Sao Domingos 1990, Dão, Portugal. Inköpt i Portugal, ca pris 70 kr

Sao Domingos var inte ett dyrt vin när det buteljerades och nyare årgångar är inte heller dyra. Goda viner behöver dock inte vara dyra eller exklusiva. Om du vill hitta prisvärda viner som är mycket lagringsdugliga så är vinerna från Dão i Portugal utmärkt val. Det går att hitta viner från såväl 60-talet, 70-talet och framgent för bra priser. Just det här är ett mörkfruktigt vin med smak av mörka körsbär och plommon. Det känns fortfarande ungt och piggt. Vinet har fin struktur och även om tanninerna är väl integrerade så har de fortfarande kvar lite grepp. Avslutet är långt och kryddigt. De mogna tonerna har precis börjat sätta in, så vinet ligger mittemellan ungt och gammalt.

Om du gillar gamla viner är Portugal ett bra land att besöka. Du kan ofta hitta förhållandevis mycket gamla viner för förhållandevis låga priser. Även i Portugal är dock priserna på gamla viner på väg upp, gammal port och Madeira är idag förhållandevis dyra.

bäst före datum

A. Christmann Ruppertsberg Reiterpfad riesling spätlese 1995, gåva

Lagrad riesling är ofta bra och detta är inget undantag. Jag hade dock förväntat mig ett vin med lite mer sötma än vad som fanns i just detta. Det känns faktiskt ganska torrt. Här finns en fin fruktighet som hålls tillbaka lite av en lätt oxidering, en bra kryddighet som till dels går mot det mer aromatisk men där finns också en liten hint av krondill. Smaken är mogen, utvecklad och fräsch. I fräschören finns dels en bra syra men också en härlig sälta som lyfts lite av de mer mogna tonerna i vinet. Komplext, långt och riktigt bra.

Gammalt vin restaurang och vinbar

På Cork vinbar hittade vi flera äldre viner, vi valde att prova två stycken. Det första var ett rött vin från 1967 av Viuva Jose Gomes da Silva & filhos i Colares, Portugal och det andra ett äldre portvin.

bäst före datum

Colares är ett litet vinområde precis vid kusten strax utanför Lissabon. Druvorna kommer från gamla stockar, många pre-fylloxera, som odlas i sanden intill havet. På Cork finns flera årgångar av detta vin, såväl rött som vitt. Det är viner som tål mycket lång lagring och just 1967 känns betydligt yngre än sin årgång. Detta är viner som är en upplevelse för varje vinälskare, men för närvarande finns de bara i restaurangsortimentet. Om du är intresserad kan du dock kolla med importören om du kan göra en privatimport via bolaget.

bäst före datum

Portvinet kom från producenten Martinho och från år 1881. Det är en för mig helt okänd portvinsproducent och jag har inte hittat mycket om dem på nätet. Vinet var dock en riktigt härlig upplevelse. I portviner med denna ålder så är det inte bara en smakupplevelse utan minst en lika mycket en doftupplevelse. I det finns dofter och smaker som minner om torkade frukter, rostade mandlar, hasselnötter, kaffe, julkryddor och nougat med mera. Det är lite som tomtemarschen hos Disney på julafton. Varje sipp och varje sniff ger något nytt, något överraskande och något som sätter igång fantasin. Låt alla sinnen överväldigas!

Njut av lagrade viner när du hittar dem!

När du får chansen att prova gamla viner, gör det på djupet och känn hur de utvecklats över tid. Prova först hur det utvecklas i glaset. Syre kan få ett gammalt vin att såväl öppna upp sig och vakna till liv som och att få det att dö snabbt. Det kan ta ett tag innan ett äldre vin vaknar till liv, så ge inte upp och häll ut det om det inte omedelbart motsvarar dina förväntningar. Jag har öppnat flaskor som vaknat först efter flera timmar i en karaff. De kan också ha lite dålig doft som ibland kan vädras ut. Om du märker att vinet utvecklas i glaset kan det vara en idé att dekantera det, om du känner att det snabbt dör bort är det bättre att ha kvar det i flaskan och fylla på glaset lite i taget.

Jag brukar tänka på att jag dricker historia. Vinet representerar ett ögonblick som kommit och gått men som bevarats och utvecklats i flaskan. De är lite som din helt egna tidsmaskin. Det är ganska otroligt men portvinet från 1881 gjordes samma år som revolverstriden vid O.K. Corral utkämpades i Tombstone, Arizona…

Låt mig komma tillbaka till frågan om viner har ett bäst före datum? Egentligen inte, men det handlar om din smak. Har det blivit vinäger har det dock definitivt gått över bäst före datumet. Vin i Bag-in-box och en del andra enklare viner tenderar att tappa en del av sin fräschör efter ett tag, så dessa bör du konsumera ganska snart efter att du har köpt dem.

Magnus Reuterdahl – Har vin ett bäst före datum?

Har vin ett bäst före datum?

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss! Har vin ett bäst före datum?

Läs mer


Fler artiklar