Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Alla hjärtans dag
Skriven av Magnus Reuterdahl

Glöm inte alla hjärtans dag!

Den 14 februari är det dags att fira Alla hjärtans dag. Jag firar den vanligen med ett riktigt bra vin och god mat tillsammans med min sambo, i år kommer jag dock sitta på ett plan till Paris. Hur firar du alla hjärtans dag och vad vet du egentligen om dagen och varför den uppmärksammas? I slutet av artikeln tipsar jag om några grymma söta viner som passar Alla hjärtans dag perfekt!

Alla hjärtans dag infaller den 14 februari, varje år. Enligt vissa är det årets mest romantiska dag, enligt andra mer av ett jippo. När jag växte upp var det något man lärde sig om i amerikanska TV-serier, böcker och serietidningar. Det var inget som egentligen firades, men som trots allt ändå fanns med i ens föreställningsvärld. Men tiderna förändras och med dem våra traditioner. Idag är det många som ser den som en viktig dag.Dagen firas med presenter, romantiska middagar, särskilt goda viner eller en mysig hemmakväll. Men vad handlar Alla hjärnans dag om egentligen, hur startade det hela och hur har firandet förändrats över tid?

Vad är Alla hjärtans dag?

Vi firar många dagar som har sitt ursprung i den katolska helgonkulten eller med ännu äldre hedniska rötter, detta trots att vi i Sverige i princip varit protestanter sedan 1500-talet. Några har vi firats oavsett religion och några försvunnit och återkommit i nya former. Ett firande som kan sägas ha återkommit är Alla hjärtans dag eller Valentindagen. Under medeltid firade vi sannolikt helgonet Valentin, åtminstone i vissa församlingar.

Dagens firande har mer att göra med det vi sett på TV eller film och utifrån olika affärsidkares försök att få oss att öppna plånboken. Å andra sida är det ju alltid trevligt att uppmärksamma sin älskade lite extra, åtminstone en dag om året.

Vem var Sankt Valentin?

Sankt Valentin

Alla hjärtans dag har sitt ursprung i helgonet Sankt Valentin. Det är dock oklart vem St. Valentin egentligen var. Det finns åtminstone tre martyrer med namnet Valentin eller Valentinus, alla från 200- och 300-talet efter Kristus.

Ett par legender brukar anges vara kopplade till vårt firande av Alla hjärtans dag.

En berättar att Valentinus var en präst i Rom under 200-talet, under kejsare Claudius II. Kejsaren ska ha bestämt att ogifta män var bättre soldater än gifta män och förbjöd därför yngre män att gifta sig. Valentinus ska ha motsatt sig detta och fortsatte att viga par. För detta blev han dömd till döden.

En annan legend berättar om tiden när Valentinus satt fängelse. Där blev han förälskad i fängelsevaktarens dotter. Innan han avrättades ska han ha smugglat ut ett kort till sin älskade. Detta ska ha varit det första valentinkortet.

Medeltidens Alla hjärtans dag

Några 100 år efter de att tre helgonen dött martyrdöden, sannolikt under 12-1300-talet börjar Valentinfirandet få ett fotfäste i framförallt England och Frankrike. Det är nu som helgonet började förknippas med kärlek och unga par.

Det finns dock också uppgifter att firandet också bottnar i folktron. Vissa trodde att fåglar bildade par på Valentindagen, detta ska ha varit del i ursprunget till firandet av dagen. Oavsett vilket ledde det till att Valentindagen blev en fest för ungdom och förälskade par där parbildningslekar av olika slag var vanliga.

Medeltida målning

Valentin & La Festo de Poutoun

Helgonkulten fortsätter efter medeltiden och lever ännu kvar. Ett exempel på detta är festivalen La Festo de Poutoun som firas på Alla hjärtans dag i staden Roquemaure, Rhône, Frankrike. Festivalen är bara drygt 30-år gammal men idén går tillbaka till andra halvan av 1800-talet.

När vinlusen drabbar vinodlarna i Roquemaure och Europa under 1800-talet skapar den panik bland vinbönderna. I Roquemaure finns slottet Château de Clary som drevs av Maximilien Pichaud. Han ska ha begett sig till Rom för att få hjälp med att stoppa vinlusens härjningar.

Enligt legenden ska han ha kommit tillbaka med reliker från Sankt Valentin och dessa ska enligt sägnen ha skyddat vingårdarna. Nu vet vi att det var nordamerikanska rotstockar som räddade vingårdarna och inte heliga reliker. De gav dock vinodlarna hopp, vilket är något man fortfarande kommer ihåg genom festivalen.

Det moderna firandet börjar redan på 1700-talet

På 17- och 1800-talet blev den tradition som finns idag, det vill säga att ge bort ett kort eller en present att bli populär i England och USA. I Sverige var det istället pingsten som var traditionella tiden för ungdomar att bilda par.

Idén med valentinbrev är dock äldre. Som jag nämnt ovan finns den med redan i helgonlegenderna från 200-talet e Kr.

På medeltiden plockads idén upp igen, sannolikt från helogonlegenden. En indikation på detta kan vi se i det äldsta bevarade valentinebrevet. Brevet är ett poem från Charles, Duke of Orleans, daterat till år 1415 skrivet i ett brev. Detta ska han ska ha skickat till sin fru då han satt inspärrad i Tower of London. En återupprepning av Valentins legendariska brev skrivet 1200 år tidigare.

Vid sekelskiftet 1900 började de handskrivna breven ersättas med färdigtryckta kort i USA och på kontinenten. Ett halvsekel senare plockade Nordiska kompaniet upp idén och började sälja dem i Sverige. De första ska ha sålts år 1956. Här börjar vi svenskar få upp ögonen för kärlekens dag.

År 1964 förstärktes idén om Alla hjärtans dag då de svenska blomsterhandlarna lyfte fram idén att lansera Valentindagen som ”Vänskapens och Kärlekens dag”. Det gjordes för att sälja mer blommor, framförallt rosor eller tulpaner till sin älskade.

Det är dock först i början av 1990-talet som dagen på allvar etablerades som en märkesdag i våra almanackor. Vid den tiden har vi under lång tid inspirerats av amerikanska såpoperor och andra TV-serier och känner oss mer hemma med att fira dagen.

Vinälskarnas dag St. Tryphon & Valentin

Kärlek kan vara mer än den vi upplever i förhållanden, den kan också röra mer värdsliga ting som vin. På All hjärtans dag, den 14 februari, firas också ett annat helgon St. Tryphon, vinodlingens skyddshelgon.

Han firas framförallt i den ortodoxa delen av den kristna världen och i synnerhet i Bulgarien och Nordmakedonien. I firandet ingår ofta en rituell beskärning av vinstockar.

Då Tryhon delar dag med Sankt Valentin så kan vi fira både kärlek och vin på samma dag, dvs det blir också vinälskarnas dag, vilket är något som vi på DinVinguide.se uppskattar.

Den 14 februari är också dagen då vinmässan Wine Paris & Vinexpo Paris 2022 slår upp sina portar. Där kommer vi på DinVinguide.se spana efter vintrender, spännande viner och vinmakare och skänka såväl St. Valentin som St. Tryphon en extra tanke.

Vinmässa vinexposium Paris

Tips på viner för Alla hjärtans dag

Det finns ett vin som är givet under en dag i romantikens tecken och det är champagne. Få drycker är så länkade till romantik som dessa fantastiska bubblor och vad kan väl passa bättre än ett glas rosébubbel för att fira kärleken. Min kollega Fredrik Schelin har alla de bästa tipsen på Bestchampagne.se.

Vill du bli mer amorös så kanske du behöver hjälp av ett afrodisiakum. Ett av det mest kända är ostron, och till ostron ska du dricka muscadet sur lie från Loire, läs mer här.

Jag kommer dock att tänka på något sött, sweets for my sweet, sugar for my honey. Vi svenskar älskar det söta, även om vi inte alltid vill erkänna det.

Under 17- och 1800-talet när Alla hjärtans dag börjar att firas blir de första karamellerna populära i Sverige. Socker var dock inget var man kunde gå ner till affären och köpa. Innan dagens monopol fanns ett annat, sockermonopolet, dvs apoteken. I dag har det monopolet sedan länge försvunnit, men vill du ha söta viner är det fortfarande ett monopol som gäller…

Det är min personliga uppfattning att vi dricker på tok för lite söta viner i Sverige. Detta är några av mina favoriter, passa på att njuta av någon av dem på Alla hjärtans dag.

Passito Donnafugata PantelleriaBen Ryé Passito di Pantelleria 2019, Pantelleria, Italien, 316:-, Nr 54899, Systembolaget beställningssortimentet (OBS 375 ml)

Ben Ryé är en passito, dvs ett sött vin gjort på druvor som fått torka för att koncentrera det söta. I Ben Ryé används också druvor som plockas lite senare men inte torkats för att lyfta fräschören. Vinet görs på druvan zibbio (muscat d’alexandrie) som odlas på ön Pantelleria söder om Sicilien av Donnafugata.

Detta är ett av mina favoritviner när det kommer till det söta, en nektar med smak av sommaren. Kombinationen av torkade och druvor och druvor från vinstockarna ger ett vin med en djup sötma och en härlig fräschör kantat av aromatiska muscattoner. I smaken finner man såväl saftiga som torkade aprikoser, gula russin, honung och kaktuspäron. Balansen är perfekt och smaken ljuvlig.

Moscatel Sétbal fortifierat vin PortugalAlambre Moscatel de Setubal 20 años, Setúbal, Portugal, 393:-, Nr 85523, Systembolaget beställningssortimentet (OBS 500 ml)

Alambre är också gjort på druvan muscat d’alexandrie, här med namnet moscatel de setubal, men detta vin är fortfierat, dvs förstärkt med brandy. Vinet produceras av José Maria da Fonseca i Sétubal, lite söder om Lissabon, i Portugal.

Detta är ett vin jag ofta återkommer till på grund av dess härliga fräschör och perfekta balans. Frukten är framträdande, syran precis och vinet har en fantastisk längd. Smakerna är rena, koncentrerade och intensiva med ett litet lätt alkoholbett i avslutet och härlig knäckighet. I smaken finns solmogna citrusfrukter, pomerans, torkade stenfrukter, hasselnötter och aromatisk örtighet med inslag av rosmarin, eukalyptus och muscattoner. Vuxengodis!

Castelnau de SuduirautCastelnau de Suduiraut 2013, Sauternes, Bordeaux, Frankrike, 169:-, Nr 3690, Systembolaget (OBS 375 ml)

Världens mest kända sötvinsdistrikt är sannolikt Sauternes i Bordeaux, Frankrike. Det är mest känt av en anledning, vinerna är fantastiska, vi borde alla dricka mycket mer av dessa underbara ädla droppar än vi gör. Vinet är gjort på druvorna sémillon och sauvignon blanc och här ger den så kallade ädelrötan (botrytis cinerea) en del av vinets karaktär.

Trots att vinet är snart 10 år gammalt känns det härligt ungt och fräscht med en lite flörtig ton. Här finns en tydlig sötma som balanseras av en bra syra. I smaken hittar jag aprikoser, ananas, mogna äpplen, söt citrusfrukt och gula tropiska frukter vilka kantas av exotiska kryddor som saffran och örter som mynta samt rosmarin. Vinet har en hög viskositet men känns aldrig kladdigt eller tungt. Det är helt enkelt riktigt gott!

Dessa viner passar till efterrätter såsom fruktpajer, crème brûlée, mandelflarn, toscakakor eller en pavlova. Vill du bryta av det med något salt rekommenderas grön- eller blåmögelostar. Om du istället vill ha dem till något mer matigt så passar passiton utmärkt med honungsglaserat sidfläsk, mosctatelen med heta kycklingvingar och vinet från Sauternes med anklever.

Ha en fantastisk Alla hjärtans dag

Magnus Reuterdahl

Glöm inte alla hjärtans dag! Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer