Franska rosa variationer – rosésommaren 2020

Det är högsäsong för rosa viner, rosésommaren 2020 är här. För många har semestern börjat eller så står den för dörren och även om solen inte lyser varje dag så kan roséviner hjälpa till att göra det lite somrigt ändå. Därför har jag djupdykt i Frankrikes rosa värld.

Franska rosa variationer – rosésommaren 2020

Jag dricker roséviner året runt, men det blir lite mer under sommarmånaderna än i december. Roséviner fungerar ofta bra med sommarens lite lättare mat. De passar bra med fisk och skaldjur och de passar fint till sallader, kyckling och ljusare kött. Med andra ord de är bra picknick- och bufféviner.

rosésommaren 2020

Variation och kvalitet är dock A och O, med rosé såväl som med andra viner. Passa på att vidga dina vyer så här på sommaren, köp viner du inte provat förr eller dyk ned i beställningssortimentet för att hitta gömda guldkorn. Tidigare i år var jag på mässan Vinexpo Paris/Wine Paris och provade en hel del rosa viner. Kanske är det därför som min rosésommar går trikolorens tecken. Nedan hittar du tips på några riktigt bra roséviner från bolagshyllan och från beställningssortimentet, alla från Frankrike.

Rosésommaren 2020

Jag gillar viner från Loire i Frankrike. Det är en region som är mest känd för sina vita viner som Sancerre och Pouilly-Fume samt Muscadet sur lie. Vinerna kommer från vingårdar som växer utmed floden Loire som sträcker sig från Nantes vid kusten och långt in i landet, hela vägen upp till Auvergne. I Loire görs också riktigt bra röda viner i områden som Chinon och Saumur. Nu handlar det dock om rosa viner och en av mina favoriter från Loire görs av producenten Roger Champault i Sancerre.

bersåroser

Roger Champault Les Pierris Rosé 2019, Sancerre, Loire, Frankrike, 189:-, Nr 75199, Systembolaget, beställningssortimentet

Vinet görs på 100% pinot noir och är härligt friskt men har också ett fint djup. Om du gillar viner från Sancerre kommer du känna igen dig när det kommer till stilen. I smaken finns här en ton av röda skogsbär, blodapelsin och grapefrukt samt en fin örtighet med drag av aromatiska toner. Vinet är läskande, har struktur och en lång eftersmak som blir mer och mer komplex ju mer syre det får.

Drick det svalt men inte kylskåpskallt, då kommer inte djupet och komplexiteten fram. Detta är ett vin som passar såväl en varm sommardag som vid festligare tillfällen. Matcha det med grillade grönsaker, fisk eller skaldjur och njut.

Från Loire rör vi oss söderut till vindistriktet Tavel i södra Rhône. Här görs roséviner med mer färg och koncentration. De passar utmärkt till buffén eller en till Caesarsallad, se recept nedan. I jämförelse med vinerna från Loire så kommer detta från ett varmare område med fler soltimmar vilket ger viner med mer smak. Vinmakarna låter också vinerna ligga med skalen lite längre vilket dels ger mer färg men också lite kryddighet och hint av tanninstruktur. Sedan är de också gjorda på andra druvor, i detta fall en hel fruktsallad av druvor.

rosa skimmer

Les Lauzeraies rosé 2019, Tavel, Côtes du Rhône, Frankrike, 129:-, Nr 2724, Systembolaget

Vinet är gjort på druvorna grenache, cinsault, grenache blanc, syrah, clairette, mourvedre, carignan, picpoul och bourboulenc. Tillsammans bilder ger de ett riktigt bra vin som ingen bör vara utan. Här finns en fin fruktighet med smak av jordgubbbar, hallon, körsbär och ljusa stenfrukter vilken backas upp av en fin kryddighet med ton garrigue, lila blommor och ett stänk av peppar. Vinet har en fin struktur och lite kropp samt en lång avslutning med lite sälta i finishen som ger extra fräschör. Smaskens!

Les Vignerons de Tavel är ett kooperativ som gör några av områdets bästa roséviner. Just detta har varit en favorit hemma hos mig i många år. Det är också ett rosévin som går utmärkt att lagra i ´ca 3-5 år. Då blir vinerna mer komplexa och får ett större djup.

Caesarsallad med bacon och kyckling

LÄS MER
Caesarsallad med bacon och kyckling

Annons:

Franska rosa variationer – rosésommaren 2020

Vi förknippar gärna roséviner med sommar, sol och varma stränder, men de kommer också från odlingar på högre höjder. Nästa vin kommer från Savoie i de franska alperna. Det blir varmt där också, jag lovar och det görs många bra och kul viner där uppe. Höjden ger viner med en härlig fräschör och hög syra. Det vin som jag plockat upp är gjort på druvan gamay som är vanlig i bland annat Beaujolais. Den ger fruktiga och ganska mjuka viner som passar till ljust kött och fågel. Många viner från Jura, Bugey och Savoie som når oss är mer rustika än detta och mer av naturviner. Jean Perrier et Fils rosé är ett vin som är härligt rent och fräscht och långt från allt som kan kallas funky.

Jean Perrier et Fils

Savoie gamay rosé 2019, Savoie, Frankrike, 129:-, Nr 96509, Systembolaget

Det här är ett riktigt sommarvin! I smaken finns jordgubbar och hallon kantat av citrusfrukter och lätt blommighet. Vinet har en hög rak syra som drar igång saliveringen och i avslutet kommer också en liten fin kryddighet fram. Njut av detta vin i bersån, till buffén och fräscha sallader det är ett vin för varma lata sommardagar!

Ingen sommar är komplett utan ett laxrosa rosévin från Provence. Ett vin som skapar illusionen att du står på en strand vid Rivieran och blickar ut över Medelhavet. Dessa viner har en tendens att bli lite för ljusa, nästan urvattnade och lite tunna. De som är bra är dock riktigt bra och i sommar har jag hittat en ny favorit i Château Les Valentines.

Le Caprice de Clementine 2019, Provence, 199:-, Nr 72006, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett elegant laxrosa vin med en charmig doft och härligt flörtig smak. I smaken finns en subtil men tydlig ton av vildhallon och smultron kombinerat med röda vinbär och ett stänk av citron. Smaken backas upp av en fin örtighet med smak av vild fänkål och färska örter. Vinet har en riktigt bra syra och ett långt häng med havssälta.

Ta en klunk, slut ögonen och dröm om vara kvällar vid Medelhavet. Detta andas lyx och flärd men har också komplexitet. Njut av den tillsammans med färska skaldjur och sedan blir det inte mycket bättre.

Skål vänner, det är sommar!

Magnus Reuterdahl

Franska rosa variationer – rosésommaren 2020

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar