Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Från Bode till Burgenland - DinVinguide Magnus Reuterdahl
Skriven av Magnus Reuterdahl

Från Bode till Burgenland

Från Bode till Burgenland. Ibland kommer inspiration ur något annat än ädla droppar, i denna gång via schlager, operett och ekivoka visor och en synnerligen skandalomsusad man, Johnny Bode. Han beskrivs ömsom som en amoralisk mytoman och som en enfant terrible. Någonstans i hans berättelse hamnar vi i Wien och det är då jag känner att jag behöver ett glas vin eller två. Häng med!

Foto. Johnny Bode, ca 1935. Fotograf okänd. Public Domain. Wikimedia

Från Bode till Burgenland

Man kan få inspiration från många håll. I veckan läste jag boken: Jakten på Johnny Bode, skandalernas man av Ingmar Norlén (2003). Johnny Bode är idag kanske mest ihågkommen för skivan Bordellmammans visor och andra ekivoka visor från 1960- och 70-talet samt ett antal skandaler.

Han var dock mer än bara en skandalernas man, periodvis var han såväl en framgångsrik kompositör som sångare av det mer seriösa slaget. Bland hans verk finns bland ”En herre i frack” som han skrev tillsammans med Hasse Ekmanpå 1930-talet. Han var också, vilket var nytt för mig, under en period, framgångsrik som operettkompositör i Wien.

Det är ett tag sedan jag var i Wien, men när jag läste denna del vaknade resfebern i mig. Ett substitut blev att njuta av lite österrikiskt vin medan jag läste vidare och också lyssande lite herr Bodes mer seriösa och mer annorlunda låtskatt (om du är intresserad av ett smakprov finns detta här). Det blev dock inga viner från Wien, men väl från Niederösterreich och Burgenland.

Niederösterreich

Niederösterreich är en stor vinregion med flera vinområden kring Wien som gränsar mot såväl Slovakien som Tjekien. På grund av regionens storlek finns inte en tydlig stil, men det görs riktigt mycket bra viner inom regionen. Du känner säkert till vinområden som Wachau, Kamptal, Kremstal och Weinviertel. Det finns dock fyra till och dessa är kanske inte lika kända, vad sägs om Wagram (tidigare Donauland), Carnuntum och Thermenregion. Här är två fräscha viner varav ett från det mer okända Thermenregion. Detta är 8 av Österrikes 16 vinområden och inom Niederösterreich produceras omkring hälften av österikes viner. Några druvor som står ut i denna del av Österrike är grüner veltliner och riesing för vita viner och pinot noir och sankt laurent för röda viner. Jag har plockat fram två viner:

Vitt vin ÖsterrikeWeingut Herbert Zillinger Neuland Grüner Veltliner 2018, Weinviertel, Niederöstereich, Österrike, 129:-, Nr 74369, Systembolaget beställningssortimentet

Vin gjort på grüner veltliner är utmärkta matviner. De går utmärkt till sallader, till ljust kött, till fågel och till fisk. De har i regel en härlig balans mellan  frukt, fräschör och struktur. Detta vin är inget undantag. I smaken finns gula och gröna äpplen, gul stenfrukt samt grapefrukt, kantat av vilda örter och en fin vitpepparton samt stensälta. Det är ett vin som anpassar sig till andra smaker men som också har personlighet och är riktigt trevligt att dricka som sällskapsvin.

Loimer Gumpoldskirchner 2018Loimer Gumpoldskirchner 2018, Thermenregion, Niederösterreich, Österrike, 179:-, Nr 90111, Systembolaget

Fred Loimer är en av Österrikes mer kända vinmakare och gör här ett ritkigt bra vin på två udda druvor: zierfandler och rotgipfler. Dessa två inhemska druvor odlas framförallt i Thermenregion. Vinet är fruktigt och smakrikt med smak av gula saftiga päron, citrusfrukt, erexotiska frukter, aprikos och nektarin. Fruktigheten balanseras av en härlig stensälta och en lätt beska med ton av citrusskal. Eftersmaken är lång och lite kryddig med en hint av aromatiska örter. Det är ett annorlunda vin, ett gott vin och vin som får dig att tänka och fundera. Drick till ungsgrillad fågel eller till hårdostar med lite aprikosmarmelad.

Burgenland

Många av de bästa röda vinerna i Österike kommer från Burgenland. Regionen ligger utsträckt vid gränsen mot Ungern i den östra delen av Österrike. Här görs bland annat riktigt bra viner på druvorna blaufränkisch och zweigelt. Det finns många spännade vinområden inom Burgenland som Eisenberg, Leithaberg och Neusiedlersee. Ett av vinerna jag skriver om idag kommer från Heideboden vilket är en del av Neusiedlersee DAC. Heideboden är ett förhållandevis flackt område med grusiga lerjordar nära sjön Neusiedlersee. Det andra kommer från vingårdar vid byn Neckenmarkt i Mittelburgenland, låt oss börja med detta:

Rött vin ÖsterrikeRabenkropf Neckenmarkt 2018 Wohlmuth blaufränkish, Burgenland, Österrike 169:-, Nr 93983, Systembolaget beställningssortimentet

Rabenkropf Neckenmarkt är ett smakrikt vin med en fin blåfruktig ton och en härlig fräschör. I smaken finns solmogna blålila plommon, blåbär och björnbär i ett vin dom skulle kunna ha blivit lite lätt syltigt men syran balanserar upp det och en fin örtighet ger komplexitet. Vinet får struktur av lätt gryniga tanniner och det har ett långt kryddigt avslut! Till fläskkött, sallader eller fisk.

Rött vin ÖsterrikePittnauer zweigelt Heideboden 2019, Burgenland, Österrike, 169:-, Nr 84360, Systembolaget

Piinauer gör biodynamiska viner med härlig enerigi och renhet . Detta är ett charmigt vin med mycket personlighet och fräschör från toppårgången 2019. I smaken finns mörka körsbär, lite syrliga röda vinbär, blåbär och björnbär. Fruktigheten går från det lite syrliga till det lite djupare. Vinet har en kryddig avslutning med stänk av svartpeppar och lätt blommighet. Mjuka tanniner och en hint av skalbeska ger vinet struktur. Ett utmärkt vin till rätter av fågel!
Som Johnny Bode och Hasse Ekman utryckte det:
Livet är så tjusande, så underbart rikt – berusande, om blott det leves rätt. Glöm allt trist och vardagsgrått, allt tråkigt och fult, allt dumt och smått, så blir allting blir så lätt. Klä’ dig liksom jag, i frack och leende min… samt lyft ett glas med vin, skål!
Magnus Reuterdahl

Om du letar årgångsviner  från Österrike, så kom ihåg slutsiffran 9. Årgångarna 2019, 2009 och 1999 ses alla tre som några av de bästa årgångarna under de senaste 40 åren.

Från Bode till Burgenland

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Från Bode till Burgenland

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer