Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
höstsoppa
Skriven av Magnus Reuterdahl

Förkylningstider och ramen

Med hösten kommer kommer också förkylningstider. Jag älskar hösten, färgerna, den kalla höga luften, svampen och viltköttet. Nackdelen är baciller och virus av olika sorter som får en att hosta, snörvla och kraxa samt feberyra.

Det värsta med förkylningar för mig är att jag tappar matlusten eller kanske snarare smaken för mat och vin. Allt smakar metalliskt och inga smaker når riktigt igenom utan allt känns lite smaklöst och grått.

Efter en dryg vecka i sällskap med ett synnerligt trevligt virus eller bacillgrupp är jag å ena sidan synnerligen sugen på vin å andra sidan helt medveten om att det är bortkastade droppar. Vätska är dock nödvändigt och jag gillar att få i mig det via soppor. Gärna heta smakrika soppor där jag faktiskt kan känna lite smak.

höstsoppa

Vanligen brukar jag göra kycklingsoppa, en klassisk soppa för att lindra förkylningar. Ett recept på det hittar du här. Den här vecka har jag istället lekt med asiatiska smaker och ramenliknande soppor.

Ramenliknande soppa för förkylningstider

Denna soppa bygger på ett recept jag fick på en restaurang och som jag sedan lekt lite med beroende på vad jag haft hemma.  Det blir ungefär fyra portioner.

  • 5 dl hönsbuljong + 2 dl vatten
  • 2 msk risvinäger & 2 msk mirin
  • 5 cm ingefära, skär upp i delar
  • 5 msk japansk soja & 3 msk sesamolja
  • Juice från en lime (+ en nypa rivet skal/pp)
  • 4 ägg
  • solrosolja
  • 6 stora klyftor vitlök, finhackade
  • 2 torkade röda chilifrukter
  • 4 msk sesamfrön
  • 200 g fläskfärs
  • 400 g äggnudlar
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • Färsk koriander (efter eget behag)
  • 1 näve färska böngroddar eller ramennudlar
  • ca 150 g pak choi eller färsk bladspenat

mat

Börja med att koka upp buljongen. Häll i två dl extra vatten, risvinägern, mirin, juicen från limen, ca tre msk soja och tre msk av sesamolja. Skär upp ingefära i bitar och lägg ned dessa i vätskan tillsamman med en torkad chilifrukt. Låt sjuda i 15 minuter, sila av ingefäran och chilin.

Under tiden koka äggen, de ska gå att dela så inte löskokta. Jag brukar koka dem omkring 6-7 minuter.

lök, korriander

Rosta sesamfröna. Fräs sedan vitlöken och en torkad chili i olja. Häll över vitlök och chilin och ca tre msk av sesamfrön samt en skvätt sesamolja i en mortel och mortla ihop detta. Blanda ned det i fläskfärsen, salta lite och fräs i sesamolja tills färsen är klar.

Koka nudlarna och häll dessa i fyra skålar, lägg på fläsk, ägghalvor, salladslök, spenat, böngroddar, färsk korriander och en nypa rivet limeskal. Häll på buljong och garnera med resterande sesamfrön! Sedan är det bara att servera.

En härlig het och varm soppa där smakerna tränger igenom även en elak förkylning och som ger värme en kall och grå höstdag.

Även om jag idag inte är överdrivet sugen på vin till följd av förkylning så finns det givetvis viner som fungerar bra till. Min första tanke går till Jeréz och sherry. Till denna soppa fungerar till exempel en fino eller fino en rama, dvs en torr fräsch sherry.

sherry

Tio Pepe fino, Gonzalez Byass, 59:-, Nr 8225, Systembolaget (OBS 375 ml)

En klassiker som alltid levererar är Tio Pepe. Det har en fin jästig ton, en lite fruktighet med inslag av citrus och äpplen samt en fin nötighet. Eftersmaken är lång med en fin umamiton och kryddighet. Ett vin som gifter sig utmärkt med buljong- och soyasmaken men också med lite nötiga i sesamfröna och hettan från chilin.

Ett annat bra alternativ finns i chablis.

Petit chablis

Petit Chablis Vibrant 2016, Bourgogne, Frankrike, 135:-, Nr 5585, Systembolaget

Det här är ett riktigt bra matvin som är riktigt allroundvin. Vinet har en fin fruktig karaktär med gröna äpplen och citrusfrukter. Det finns också en hint av vita blommor och färska örter samt lite stensälta i avslutet. Det är lite mer smakrikt och lite kraftigare än ett chablis vilket gör att det enklare att ta till sig men också mer mångsidigt tillsammans med mat.

Här finns lite mer sötma vilket möter hettan i chilin, här finns en fin stensälta som möter buljong- och umamismaken och en härlig syra som skär igenom det fylliga i soppan.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer