Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fokus Alsace druvan pinot gris - DinVinguide Magnus Reuterdahl
Skriven av Magnus Reuterdahl

Fokus Alsace druvan pinot gris

Med fokus på Alsace. Druvan pinot gris. När hösten kommer och vintern gläntar på dörren så brukar många dricka mer rött vin. Det gör även jag, men det finns också många vita viner som passar minst lika bra under vintern. Många av dessa viner kommer från Alsace i nordöstra Frankrike.

Fokus Alsace druvan pinot gris

Alsace är ett område i nordöstra delen av Frankrike som historiskt sett hör i ihop med Tyskland. Vem som styrt regionen har skiftat över tid men idag tillhör Alsace Frankrike. Släktskapet mellan de tyska vinregionerna och Alsace märks inte minst i vilka druvor som odlas men också i maten som vinerna passar så väl till. Det finns dock också tydliga skillnader.

Vinerna från Alsace har med några undantag glömts bort lite här uppe i Norden under senare år. Möjligtvis tyckte vi att de kändes lite gammaldags i jämförelse med andra viner i samma stil och det finns en sanning i det. Traditionens låga har brunnit starkt i denna region men man har också förändrat vinerna, sakta men säkert. Stilen har med tiden gått från det lite breda, lätt söta till det rena, torra och friska.

Om du antingen inte upptäckt de fantastiska vinerna från Alsace eller satt dem på undantag en tid så är det hög tid att dyka ned i den vinskatt som finns att prova därifrån. Vi på DinVinguide.se tycker att de är utmärkta viner för bland annat julbordet och vinterns maträtter. Vill du verkligen djupdyka i regionens viner så rekommenderas också vår artikelserie Alsaceskolan.

Fokus Alsace druvan pinot gris

En av de druvorna som verkligen briljerar i Alsace är pinot gris. Den odlas också med framgång i Tyskland, Österrike, Schweiz, norra Italien och i andra delar av Frankrike men många av mina favoritviner på druvan kommer från just Alsace. Det är också en viktigt druva för regionen och utgör omkring 15 procent av produktionen. För att ge vinerna mer komplexitet används ibland stora eller använda ekfat. Det är också många som låter vinet eller delar av vinet genomgå malolaktisk jäsning eller låter det ligga på sin jästfällning. Vid sidan av torra vita viner, vilket jag kommer fokusera på i denna artikel, så görs det också söta viner på druvan under namnen vendange tardive och sélection de grains nobles.

Torra viner på pinot gris är mycket anpassningsbara och passar många olika rätter. Tack vare att den ofta har en liten ton av fruktsötma, även i torrt vin, så fungerar det bra till het mat men med smaker från äpplen, päron och stenfrukter så matchar det också fint till fågel, ljust kött och fisk. För mig är de en utmärkt kombination med rökt skinka, korv eller fisk, patéer och pastejer samt många ostar. Det är också utmärkt till rostade kastanjer och inte minst anklever.

Pinot gris på bolaget

I Alsaceskolan skrev min kollega Anders Levander att det är: nästan pinsamt hur dåligt utbud vi har på vårt kära monopol när det gäller viner gjorda på pinot gris. Jag håller med om att det finns alldeles för lite pinot gris från Alsace på bolaget. Inklusive beställningssortiment finns det bara en dryg handfull att välja mellan. Det finns dock ljuspunkter som att flera av vinera är riktigt bra. Jag har plockat ut några av minba favoriter här nedan. De är också viner som passar utmärkt om du vill dricka vitt vin till julmaten i år.

Vitt vin AlsaceTurckheim pinot gris Réserve 2019, Alsace, Frankrike, 99:-, Nr 2119, Systembolaget

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 är trevligt vin om du vill få en ingång till pinot gris från Alsace. Det är fruktigt, smakrikt och strukturerat. I smaken finns solmogna stenfrukter som persika, aprikos och nektarin tillsammans med citrusfrukter och gula söta päron. Eftersmaken bär med sig en lätt fruktsötma och honungstoner. Prova till indiskt, kinesiskt eller grillad fågel.

Med fokus på AlsaceLéon Beyer pinot gris 2016, Alsace, Frankrike, 179:-, Nr 73678, Systembolaget beställningssortimentet

Léon Beyer pinot gris 2016 har en underliggande charm och blir bättre och bättre för varje klunk. Det är rent, fräscht och helt torrt med smak av hårda grå päron, gula äpplen, persika samt i bakgrunden lätta citrustoner. Vinet har en fin struktur, bra fräschör och linje. Eftersmaken är lång, lite intensiv, blommigt örtig och med ton av mandel. Här finns såväl elegans som komplexitet. Ett vin som passar utmärkt till ostar, fisk och skaldjur.

Med fokus på AlsaceEmile Beyer pinot gris tradition 2019, Alsace, Frankrike, 188:-, Nr 71831, Systembolaget beställningssortimentet

Emile Beyer pinot gris 2019 är ett smakrikt vin med fin koncentrerad fruktighet och en riktigt härlig fräschör, trots relativt låg syra och en splash av bärsötma. Här finns en fyllighet med en lätt jästton och smak av gröna samt grå päron, stenfrukter, en lätt mandarinton och smak av blommor. Vinet är balanserat och har fin längd och kommer fungerea utmärkt till andpatén och anklevermoussen.

Vitt vin AlsacePinot gris Lieu dit Schofweg 2016 Gustave Lorentz, Alsace, Frankrike, 199:-, Nr 74073, Systembolaget beställningssortimentet

Gustave Lorentz Pinot gris Lieu dit Schofweg 2016 är ett finstämt, väl balanserat vin med toner där man känner att det börjat få lite ålder. Smaken är rik och utvecklad med inslag av gula äpplen och stenfrukter som plommon och persika kantat av citrusfrukter. Eftersmaken är lång och lite kryddig och ligger kvar länge och bär med sig ett inslag av fruktsötma. Åldern ger en större koncentration och komplexitet till vin.

Vitt vin AlsaceGruss Casse-Noisette pinot gris 2019, Alsace, Frankrike. 218:-, Nr 79316, Systembolaget beställningssortimentet

Gruss Casse-Noisette pinot gris 2019 är ett riktigt härligt vin med såväl fyllighet som elegans. Det är smakrikt och har en fin koncentration. I smaken finns solmogna gula stenfrukter och en hint av ekfat. Det har en fin kryddighet, en lätt rondör och bra struktur. Här finns en fräschör och ett intensivt avslut med såväl exotiska kryddor som ton av mandel och gula blommor. Det har redan nu en fin komplexitet men lite lagring, 3-5 år, kommer denna öka och vinet få en riktigt fin utveckling. Prova det med rökt fisk, skinka eller ost!

Efter att ha provat igenom de flesta vinerna på pinot gris från Alsace som finns på bolaget så rekommenderar jag dig att hoppa över de flesta instegsvinerna och gå på de som ligger lite högre i prisklass. Dessa är mer koncentrerade, har bättre struktur och framförallt mer kopmplexitet. De kommer ge dig en betydligt större upplevese än instegsvinet och de kommer fungera utmärkt om du vill ha ett eller flera bra viner på julbordet. Som du ser ligger också de flesta av dem i beställningssortimentet, så vill du njuta så behöver du planera i förväg

Magnus Reuterdahl

Vinerna som jag rekommenderat kommer från årgång 2016 och 2109. Årgång 2016 i Alsace är en bra årgång som gav viner som var tillgängliga redan som unga, med mycket balans. Dessa viner har fortsatt att utvecklas fint och är utmärkta nu. Det var också en årgång som gav förhållandevis mycket druvor. Årgång 2019 speglas av en varm sommar med mycket sol, detta gör att de enklare vinerna i många fall kan ha rikligt med solmogen frukt, sötma och utvecklade toner. Darför rekommenderar jag att du i första hand tittar på viner från bättre lägen och högre höjd. Många Grand Cru viner är riktigt bra och de kommer även utvecklas riktigt bra över tid.

Fokus Alsace druvan pinot gris

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer