Finns det vin i Nordmakedonien?

Det är dags för årets sista vinresa, denna gång med destination Republiken Makedonien tillsammans med ett par sommelier och Finare Vinare. Jag har endast provat ett par tre viner från Nordmakedonien (tidigare Republiken Makedonien) så det ska bli spännande att få en crash-course på plats. Då jag själv inte vet mycket om dessa viner misstänker jag att inte du heller vet så mycket. Här kommer en sammanställning utav lite information som jag samlat på mig inför resan.

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och är till ytan något mindre än Dalarna. Det gränsar i väster mot Albanien, i norr Serbien och Kosovo, i öster mot Bulgarien och i söder mot Grekland. Vi kommer att utgå från huvudstad, Skopje och besöka ett antal vinerier samt några turistmål.

Idag finns det drygt 80 vinerier i republiken och man gör cirka 220 miljoner liter vin. Mycket av detta går på export, år 2010 var det omkring 70%. Idag finns 13 artiklar i Systembolagets databas och alla ligger i beställningssortimentet. Vinerna kommer från producenterna Bovin Winery, som också står bakom Leif Mannertröms viner, Popova Kula, Chateau Kamnik och Chateau Sopot. Även om vi kanske inte känner Makedonien som vinnation idag så har man en lång tradition av vinmakning, de äldsta arkeologiska fynden går tillbaka till cirka 1300 f.Kr.

Vi möttes av dimmigt Skopje - så än har vi inte sett så mycket av staden.
Vi möttes av dimmigt Skopje – så än har vi inte sett så mycket av staden.

Druvor

En majoritet av vinerna som görs är röda, mer än 60 %. De vanligaste inhemska druvorna för röda viner är vranac (stark, svart hingst), kratosija (zinfandel-släktning) och plavac. De odlar också en hel del internationella druvor, framförallt cabernet sauvignon och merlot. En druva som vore spännande att prova är stanušina crna, som, om jag förstår det rätt, i princip bara finns här. Bland druvor för vita viner kan smederevka, zilavka, temjanika, rkatsiteli, laški rizling (welschriesling), chardonnay, sauvignon blanc, muscat ottonel, semillon, grenache blanc och kadarka nämnas.

Vingård i Makedonien
Vingård i Makedonien

Vinregioner

Dom största vinregionerna är Pcinja-Osogovo, som ligger i den nordöstra delen av Nordmakedonien och Pelagonija-Polog  som ligger i den sydvästra delen samt Povardari som ligger mer centralt i Vardardalgången. Dessa delas sedan upp i 16 vindistrikt. Störst av dessa dessa regioner är Povardari där drygt 80% av alla viner görs, följt av Pelagonia-Polog, cirka 13 % och Pchinya–Osogovo där endast 4 % av vinerna görs. Totalt har man omkring 25000 hektar med vingårdar. som producerar vin. Utöver detta odlas också en hel del vindruvor, ca 30000 hektar, som antingen äts färska eller görs till russin. Man använder också en ganska stor del av druvorna till destillat som kallas rakiya.

Vingård i Makedonien
Vingård i Makedonien

Det största distriktet är Tikveshiya, det ligger i de centrala delarna av Povardarie-regionen inom kommunerna Demir Kapija, Kavadarci, Rosoman, Negotino och Gradsko.

Vi kommer besöka Stoby winery, Tikvesh Tikvesh winery, Popov winery och Skovin winery samt eventuellt ytterligare något lite mindre vineri, med andra ord inget av de som idag finns tillgängliga i Sverige. 

Så nu bär det av, jag återkommer med tankar och reflektioner om Republiken Makedonien och dess viner.  Som du märker finns här inga bilder, det är något som kommer att korrigeras under resan, såvida jag har tillgång till wi-fi.

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar