Feta vita viner från nya världen

Feta vita viner från nya världen skulle kunna vara titeln på Michael Moore's nya film. Det är det inte, det rör sig om vita viner som är lite kralliga, krämiga och smöriga. Låter det som något för dig? För mig är det vin som i första hand passar till mat. Med sin större smakprofil så passar de väl till höstens och vinterns rätter.

Annons:

Förra helgen var det mat- och vinmässa i Stockholm. Jag var där på uppdrag av Matbloggspriset för att dela ut priset för årets dryckesblogg. Vinnare i år var Café Rotsunda, en blogg om vin- och matupplevelser som drar åt det hedonistiska. Det roligaste med att gå på mässor av detta slag är dock att träffa andra som har samma eller liknande intressen som en själv.

Under något av dessa möten träffade jag en man som undrade vilka viner jag gillade med vilt-kött. Detta är inte en helt lätt fråga för det finns dels många djur i skogen och dels kan du tillaga dem på många olika sätt. Det är dock när du står och stöter och blöter något som idéerna strömmar till. Efter ett tag kom vi in på vita viner och vilt. Röda lite kraftiga viner passar ofta bra till vilt men till en älgstek med en gräddsås och äpplemos eller vildsvin så kan en fet chardonnay sitta riktigt fint.

Med fet menar jag snarast en chardonnay som är krämig, rund och eller smörig. Dessa smaker kan bland annat komma från ekfatslagring eller malolaktisk jäsning. När det kommer till sådana här viner är balans A-O. Jag vill inte behöva gnaga mig genom vinet som en bäver eller få ett för kraftigt vin. Vinet måste ha en trevlig fruktighet och fräschör också. Efter samtalet med mannen på mässan gick jag hem för att se vilka viner som passar in på denna beskrivning och som jag kan hitta på bolaget. Jag hittade bland andra tre bra viner från nya världen.

Tre feta vita viner från nya världen

Låt oss börja down under med en producent som sällan gör mig besviken, Penfolds. Detta vin kommer från vinregionen South Australia.

Feta vita viner

Penfolds Koonunga Hill chardonnay 2017, Australien, 89:-, Nr 6463, Systembolaget

Detta är ett riktigt snyggt vin som med en fruktig ton med tydlig smak av gröna äpplen, söta päron, aprikos och annans. Frukten kantas av snyggt integrerade ekfatstoner med smak av brynt smör och nötter. Lång frisk smak med en liten stensälta i avslutet. Det här är ett vin som passar till såväl fisk, fågel och vilt såsom vildsvin.

Nästa vin kommer från Sydafrika och producenten Simonsig som har sina vingårdar strax nedanför berget Simonsberg i Stellenboch. När det kommer till Sydafrika är detta en av mina favoritproducenter.

Feta vita viner

Simonsig chardonnay 2017, Western Cape, Sydafrika, 91:-, Nr 2032, Systembolaget

Detta är ett vin med såväl kraft som fräschör och en lite smörig fyllighet. Det är ungt och fruktigt med inslag av gula äpplen, persika och exotisk frukt samt en hint av apelsinskal. Här finns också vanilj och cocos från ekfaten som ger vinet struktur och lite smak. Vinet har massor med energi, en lekfull syra med smak av citrus och syrlig ananas. Eftersmaken är lång och vinet går bra att lagra några år. Det har kraft och djup nog att fungera till en älgstek, till hare eller vildand och en syra som möter den gräddiga såsen till.

Från södra Afrika till landet over there och riktigt bra jänkarchard. När det kommer krämiga smöriga chardonnayer och massor med ekfat så är USA landet som överpresterat rejält. Det finns dock producenter som kan hålla tillbaka och då hittar vi riktigt bra viner som detta:

Feta vita viner

Wente Morning Fog Chardonnay 2016, Kalifornien, USA, 139:-, Nr 74147, Systembolaget

Det här vinet har ett fint djup och en bar syra. I smaken finns mer exotiska frukter såsom nätmelon, annans och gula plommon. Ekfaten är tydliga men balanserade och vinet har krämighet som drar år smör och bivax. I eftersmaken kommer vanilj, ekfatstoner, rostade nötter och en liten kryddighet som mynnar ut i en lätt stensälta. Stort, långt och riktigt gott. Ett utmärkt vin till ljust kött, vildsvin, en stek eller fisk.

Tre riktigt bra viner på en och samma druva i lite olika stilar som förutom att vara goda till mat också är kul att prova mot varandra.

Magnus Reuterdahl

 

Läs mer

Fler artiklar