Annons:

Ett vin, en sång, en grüner och lite soppa!

Då och då kommer det varuprover direkt från en vinproducent. Laurenz V. från Österrike har skickat mig varuprover lite då och då under några år och häromdagen trillade ett nytt ned. En flaska Singing Grüner Veltliner 2013.

LAURENCE V. har gjort vin under fem generationer, vinmakare är Laurenz Maria Moser och hans dotter Sophie Marie. Man producerar endast viner gjorda på Grüner Veltliner, totalt sju olika viner. Även om man gjort vin i fem generationer har viner under etiketten LAURENZ V. endast gjorts sedan 2004 tillsammans med Dieter Hubler och Franz Schweiger. Första vinet kom ut 2005. Huvudkontoret ligger i Kamptal, man satsar mycket på export vilket också etiketten indikerar. Kärleken till Grüner  Veltliner ligger i släkten, Laurenz farfar var en av dem som på 1930-talet och framåt jobbade hårt för att göra druvan populär, då motsvarade den 1-2 % av Österrikes vinproduktion, i dag utgör den ungefär en 1/3 del.

Grüner Veltliner är en av Österrikes mest kända druvor och en av mina favoritdruvor. Det är ett utmärkt matvin, det fungerar året runt, till en mängd olika rätter och smakstilar. Man odlar den främst den nedre delen av Österrike, Niederösterrich, i dalgångarna Wachau, Kremstal, Kamptal och Traisental samt i Weinviertel. Idag utgör druvan ungefär en tredjedel av Österrikes druvproduktion. Vinerna har ofta en relativt hög syra och fin frisk fruktighet med inslag av citrus, persika och grönt äpple, lätt blommiga toner och en vitpepprig avslutning.

Sinfing Grüner Veltliner 2013 laurenz V.

Åter till vinet: Singing Grüner Veltliner 2013, detta är en snygg grüner veltliner, modern, fräsch, rak i stilen och förhållandevis billig. Det är ett bra instegsvin om du vill förstå vad grüner är och fantastiskt sommarvin – det passar utmärkt till sallader, till fisk, till skaldjur samt till kyckling eller ljusare kött. Det passar också utmärkt att svalka strupen en varm sommardag!

Singing Grüner Veltliner 2013 är ett rent, torrt och rättframt vin med elegant syra och en mjuk pepprighet. Här finns inslag av gröna äpplen, päron, persika och citrusfrukter med lite grapefrukttoner och mineralitet i avslutet.

Till vinet gjorde jag lite soppa. Något som jag gillar är minizucchiner medan de fortfarande är så där somrigt ljugröna. För ett par år sedan fick jag tips på en soppa som sedan gått varm hemma oss, i lite olika varianter och den passar som en smäck till lite grüner!

Soupe de courgettes à la boursin (zucchinisoppa med krämig ost)

Det här enkelt så det förslår men fantastiskt gott, ca 4 portioner.

minizucchini-2-600x430

  • 6 minizucchinis, skär i ca 2-3 mm tunna rondeller
  • 1 gul lök, skär i fina skivor
  • 1 bit purjolök, skär i fina skivor
  • 1 tärning grönsaksbuljong + 1 tärning kycklingbuljong alt. fond
  • 160 gram boursinost
  • Olja
  • Salt & svartpeppar

1910408_10152303397546902_4840158935163332104_n

boursin-600x330
Jag har försökt med andra ostar, men det är denna man vill ha i soppan!

 

Fräs löken snabbt i en bättre olivolja, den ska inte ta färg, tillsätt zucchinin och låt allt ligga i pannan och fräsa någon minut eller två. Häll över allt i en kastrull, tillsätt vatten så det precis täcker zucchinin (det är bättre att ta något för lite och sedan fylla på något), tillsätt ett par nypor salt, lite svartpeppar och två buljongtärningarna, lät koka upp och sedan sjuda under lock i 15 minuter. Rör sedan ned osten och garnerade med bladpersilja eller lite parmesan. Servera!

Vill man shoppa loss i Sverige så finns det förnärvarande bara 18 grüner att välja på (inklusive beställningssortimentet). Lustigt nog kommer inte Singing upp om man söker på grüner veltliner hos bolaget – något för Ward wines att fixa – för vinet finns på beställningssortimentet. Måste säga att jag blev förvånad hur skralt utbudet faktiskt var. De senaste åren har jag inhandlat mina via näthandlare eller på plats i Österrike och nu förstår jag varför :/

Förutom den omnämnda kommer tre tips bland de som finns på Systembolaget:

Bland mina favoriter när det kommer till grüner är dock en tysk dito från Weegmüller i Pfalz. Finns inte i Sverige förnärvarande men om du ser den på semestern är det bara att lägga ned ett par flaskor för omedelbar eller snar njutning. Eller om du är importör – plocka upp den!

weegmuller-gruner-veltliner-2012-600x381

Vad som hände med sången? Jag hittade ingen bra om grüner veltliner så jag får återkomma 😉

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om