En tysk elva från Gut Hermannsberg, Nahe.

DinVinguide.se älskar riesling. Det är en ädel grön druva som kan ge helt fantastiska viner. Många av favoritproducenterna kommer från Tyskland och flera av dem från vinregionen Nahe. En av favoriterna är Gut Hermannsberg. Det var därför med förväntan när vi på DinVinguide.se höll en provning där det öppnades upp hela elva Grosses Gewächs, från olika vingårdslägen och årgångar från 2009 till 2016.

Annons:

Har du hört uttrycket summer of riesling? Det är ett begrepp eller kanske mer av en halvofficiell kampanj på sociala medier för att få oss att dricka mer riesling. Riesling är ett fantastiskt sommarvin. Det är friskt, fräscht, läskande och törstsläckande, uppfriskande och helt enkelt bara underbart. Utifrån detta så kommer detta att bli ytterligare en summer of riesling.

Gut Hermansberg

Det finns dock riesling och riesling. Det är en druva som odlas på många branta sluttningar runt om i världen. Det mesta av det bästa kommer från Tyskland. Det skapas strålande rieslingviner i såväl mer historiskt kända regioner som Mosel och Rheingau och mindre kända vinområden för de mindre kunniga om Tysklands skatter. Ett av de mindre kända områdena är Nahe. Här finns många spännande vinproducenter att upptäcka, en av dem är Gut Hermannsberg.

Riesling

För ett tag sedan fick jag genom min kollega Anders Levander prova hela elva Grosses Gewächs, från olika årgångar och lägen från producenten Gut Hermannsberg. Vi har båda en förkärlek för druvan och vinregionen Nahe så detta var en provning vi verkligen njöt av. Innan dessa stora viner och favoriter bland dem presenteras vinregionen Nahe.

Vinregionen Nahe

Vinregionen är döpt efter floden Nahe som rinner genom dalgångarna i högplatån Hunsrück, som ingår i de Rhenska skifferbergen. Regionen ligger mellan Mosel och Rhen och omfattar omkring 4 300 hektar med vingårdar, vilket motsvarar knappt hälften av Mosels vingårdar. Nahe var länge en lite bortglömd vinregion och är fortfarande lite av en dark horse ännu idag. Området blev ett eget vinområde först 1971, innan dess kallades vinerna kort och gott Rheinwein. Det har dock odlats vin här länge, redan 1901 gjordes det en uppdelning av de lokala vinområden inom Nahe men vinlusen och andra omständigheter gjorde att det föll i glömska under lång tid. Nedan en vy från vingården Rotenberg.

Det som gör Nahe speciellt är dess  många olika jordmåner och speciella exponeringar, detta gör att vinerna skiljer sig mycket från läge till läge. I det avseendet kan du jämföra det med till exempel Chablis. Här finns vulkaniska jordar, kalkstensjordar, röda lerjordar, skifferjordar, loessjordar och sandiga jordar med flera och i olika kombinationer. Här finns branta backar och mjuka kullar och flackare landskap. Många av de bästa vinerna görs på riesling, men här odlas även druvor som müller-thurgau (rivaner), grauburgunder, silvaner samt mindre mängder med pinot noir, dornfelder, baccus och kerner med fler. Trots att vi är i ett område som känns som ett utpräglat vitvinsområde så är omkring 25 procent av de planterade druvorna blåa.

Just nu pratar vi dock riesling. De bästa vinerna på druvan har ofta en kombination av fruktighet och elegans, en rak precis syra som i avslutet går ut i stensälta. De har struktur och lite kropp och fin aromatisk ton. Dock! Som ovan nämndes är det svårt att prata om en specifik Nahe stil, detta på grund av de olika förutsättningarna i området. Det är dock ett vinområde att nörda in sig på, du kommer inte bli missnöjd! Vi som provat vet!

Gut Hermannsberg

Gut Hermannsberg är en av områdets historiska producenter, namnet är dock förhållandevis nytt. På 1990-talet började ett antal producenter göra sig ett namn och lyfta Nahe. Då var Gut Hermannsberg en del av det ganla statliga vinföretaget Königlich-Preussische Weinbaudomäne Niederhausen-Schlossböckelheim, en då ganska nedgången producent.

Den del av företaget som blev Gut Hermannsberg börjar sin historia med en koppargruva som köptes 1902 vid byn Niederhausen. Just denna nedlagda gruva blev grundplåten till vingården Kupfergrube. För att återställa marken bestämdes det att det skulle anläggas en vingård. För att göra det lät man frakta stora mängder jord och skapade en vingård och man var noga med vilken jord som användes och de säkerställde att exponering av vingården skulle bli perfekt för riesling. Idag har denna satsning visat sig vara helt rätt, efter 100 år är detta ett av de bästa och mest kända vingårdslägena i området.

riesling

Christine Dinse och Jens Reidel köpte upp den ganska nedgångna egendomen i början av 2000-talet. Såväl vineriet som vingårdarna behövde rustas upp och uppdateras. År 2009 hade de börjat få vineriet på fötterna och då bytte de namn till Gut Hermannsberg. Namnet togs efter ett av de vingårdslägen som finns inom egendomen. Vingårdarna hade nu delvis omplanterats, men de äldsta stockarna är omkring 70 år gamla. Vineriet har moderniserats och uppdaterats. En av de viktigaste åtgärderna var dock att hitta en vinmakare som kunde få vineriet att återuppstå, denna någon är Karsten Peter. Han började år 2009. Med honom har vinerna inte bara återfunnit sin forna storhet, de känns också moderna och personliga och har en tydlig identitet  som bygger på vingårdslägena och deras förutsättningar. Karsten är helt kompromisslös när det gäller att få fram kvalitet. Detta visar sig nu med besked i buteljerna. Karsten gillar renhet och precision i sina viner. Dock tar det lite tid för vinerna att öppna upp. Detta är viner för dig som vill ha något mer än en vanlig riesling.

Karsten Peter visar stolt upp sitt vin.

En röd tråd i deras viner är komplexitet, stringens, stramhet och elegans. De är inga power rieslings, de ger inte instant pleasure utan är mer en typ av kontempleringsvin. De är viner som vinner på eftertanke och det är viner som jag vill ha mer än ett glas av, gärna en magnumflaska. Det är viner där du hela tiden hittar nya nyanser och associationer. Viner med precision och exakthet menar Anders Levander samt viner som behöver tid för att visa  hela sin potential. Vänta lite med att öppna buteljerna så får ni mer valuta för pengen.

Gut Hermannsberg grosses gewächs trocken riesling

Det är inte varje dag man får dricka Grosses Gewächs och ännu mer sällan det ges tillfälle att prova många vid sidan av varandra. Jag och Anders Levander kastade oss över uppgiften med såväl liv och lust. Efteråt satt vi bägge med ett stort leende i ansiktet och med ungefär samma slutsats – det är viner som växer (på ett positivt sätt), det är viner som är svåra att slita sig från. De har en härlig renhet och fräschör och har en stilla energi och massor av komplexitet. Viktigast, vi vill ha mer.

Grosses Gewächs är en benämning för de bästa torra vinerna från de bästa vingårdslägena i Tyskland. Majoriteten av dessa är planterade med riesling. Alla kommer från vingårdslägen benämnda Grosses Lage, vilket i sin tur är en officiell klassificering via VDP.

Vi provade 2016 Steinberg GG och Rotenberg GG, 2015 Hermannsberg GG och Bastei GG samt Kupfergrube GG av årgångarna 2015-2009. Alla är bra, men några når riktigt höga höjder!

riesling

Rotenberg GG 2016 släpps på bolaget i september (ca 299:-) är ett vin att hålla koll efter! Vi menar att det är prisvärt tyvärr ett slitet uttryck idag i vinmedia. Just nu är det dock mycket ungt. Det är rent, friskt och stramt med en intensiv syra som i avslutet förlängs av stentoner och sälta som skär igenom en liten kropp med ton av kritfethet. I smaken finns citron, grapefrukt, lime och aromatiska örter. Ett vin med mycket hög potential.

riesling

Kupfergrube GG 2015 är ung men har potential i överflöd. Syran är intensiv, spikrak och citrusfylld. Frukten är lite blyg men har ett djup och kommer utvecklas med tiden. I avslutet finns massor med  sälta och stentoner som får vinet att eka bland smaklökarna länge. Detta kommer bli hur bra som helst, lägg i källaren i minst 5 år. Ett stort vin som blir större med lite lagring.

Bastei GG 2015 är ett annat riktigt bra vin med en härligt saliverande ton och en lång precis syra och stensälta. Det finns också en liten tanninstruktur samt en hint av skalbeska som ger struktur och komplexitet. Detta är dock ett förvånsvärt tillgängligt vin just nu, mycket tack vare frukten och de aromatiska örterna som mjukar upp syran en aning. Det kommer dock också utvecklas fint i källaren.

Bastei är en fantastisk vingård vid foten av en gigantisk klippa som fångar upp solens strålar. Vinet provades på plats i vingården för några år sedan vilket var en magisk upplevelse.

riesling

Kupfergrube GG 2013 och 2010 är också riktigt fina årgångar där 2010 börjar få lite mogna toner och utvecklade aromatiska örtsmaker. Om du råkar ha flaskor hemma av årgång 2010, njut av dem i sommar. Årgång 2010 i Tyskland var nedsablad av många internationella och tyska journalister. De hade fel, den intensiva syran har övergått i elegant frukt med finess. Årgång 2013 har fin potential och fungerar bra nu men kommer utvecklas i ytterligare några år.

Vill du prova Gut Hermannsberg redan nu?

Just nu finns Rotenberg GG 2015 (Nr 96802), Vom Vulkan Gut Hermannsberg Schlossböckelheimer riesling trocken 2016 (Nr 73371) och Gut Hermannsberg riesling trocken 2016 (Nr 73386), alla i beställningssortimentet. Inga av dessa var med i provningen men den sistnämnda är en riktigt trevlig sommarriesling i en fräsch stram stil med fin frukt med smak av gröna äpplen, citrusfrukter och en hint av rabarber.

Vill du nörda ned dig med fler viner från Nahe? Det finns många bra producenter att hålla ögonen öppna efter såsom Dönnhoff, Emrich -Schönleber, Tesch och Schäfer-Fröhlich.

Magnus Reuterdahl och Anders Levander

Läs mer

Fler artiklar från Magnus Reuterdahl