En stilla vecka och en stilla påsk inspirerad av 1920-talet

I år blir det inget stort påskkalas, ingen samling av släkt och vänner och ingen resa till föräldrahemmet. Det är dock påsk och då gör vi det bästa av det. Fram med ägg, lamm, kyckling och vin, men det blir en mer stilla påsk. Vi får umgås med släkt och vänner via telefon, streaming-samtal och sociala medier istället. Det blir en annorlunda påsk men även denna kommer bli bra.

Jag inte är särskilt religiös, men påsken är det en tid för eftertanke, kanske nu mer än någonsin. Religiöst handlar påsken om återfödelse, uppståndelse och löftet om en bättre värld. Låt oss hoppas att detta är profetiskt och vi har en snar återgång till det normala. Samtidigt kan jag inte låta bli att hoppas att vi också lärt oss något av denna vår. Kanske har vi lärt oss att uppskatta livet lite mer och att  ta hand om varandra lite bättre.

Stilla veckan

Veckan innan påsk kallas för stilla veckan. För många av oss har det varit en stilla vår. Även påsken kommer sannolikt bli tystare och mer stilla för de flesta av oss. Det blir en annorlunda påsk, en stilla påsk. Jag liksom många av er kommer sitta hemma i påsk, på inrådan av regering, riksdag och myndigheter. Det är inte första gången som pandemier slår sitt grepp om landet. Mänskligheten har genomlevt pester, kolera, spanska sjukan och nu covid-19 och många andra farsoter. Våra förfäder fick informationen via plakat eller upplästa från predikstolen. Idag sitter vi klistrade framför tv-apparater och sociala medier och dränks av nyheter och statistik.

stilla påsk

Påsken är är religiös helg som är viktig för flera religioner. Jag misstänker att kristider som denna ökar inte bara köerna för medlemskap hos A-kassan utan också hos våra samfund. I kristider behöver vi framtidstro, något att hålla oss till när det blåser hårt, någon som säger: jag finns där för dig. Så var det då och så är det nu. Personligen ser jag påsken som anledning till att öppna upp några bra flaskor vin och fundera på mat och mathistoria. Storhelger tenderar att vara traditionella därför är det kul att hitta något nygammalt recept att återuppväcka, något som minner om gårdagen. I dessa tider tänker jag på hur det kan ha varit senast en farsot drog genom landet. Omkring 1918-20 var det spanska sjukan som var på tapeten.

För ungefär 100 år sedan gick spanska sjukan som en löpeld genom världen. Det var en allvarlig världsomfattande influensaliknande pandemi som dödade mer än 20 miljoner och drabbade omkring 500 miljoner människor över nästan hela världen. Även om detta inte var ett corvina-virus så var det ett influensavirus som inte helt olik covid-19 överfördes genom direktkontakt eller genom luften vid hostning.

Påsk anno 1920

På 1920-talet fanns fortfarande ett strängt förhållningssätt till de kristna sederna i stora delar av landet. Långfredagen var en dag för sorg. Det var inte ovanligt att barnen skulle sitta i sorgdräkt. Men det är också en tid då färggrant pynt, stanniolpapper, dekorerade pappägg och annat som glänser började bli populärt. Bägge synsätten är kanske reaktioner på det dystra 10-talet, fyllt av första världskrigets vedermödor och spanska sjukans framfart. Jag har valt att fokusera på det mer festliga synsättet.

Påsktupp

Några påskrätter inspirerade av 1920-talet

Jag har inte hittat någon komplett påskmeny från 1920-talet utan har istället utgått från äldre kokböcker från tiden. Sedan har jag letat efter rätter som skulle kunna passa idag. Något att återuppliva. Det finns gott om rätter på ägg som skulle kunna ha funnits på en påskfest. En är överspunna ägg á la maitre hotel, vilket i princip är förlorade ägg vilket inte kändes så spännande. En annan är färserade ägg med ansjovis men jag fastnade för ägg med skarpsås vilket är kokta ägg med ansjovis och en krämig sås på bröd.

Ägg med skarpsås är en utmärkt rätt för frukost, brunch eller som mellanmål eller som en förrätt under påskhelgen. Jag har uppdaterat receptet något, se nedan, då det ursprungliga receptet var lite smaklöst för dagens förhållanden. Att dricka till? Här rekommenderas påsköl och snaps, såvida vi inte pratar frukost, då passar det bättre med kaffe eller äppelmust.

Annons:

Ägg och skarpsås

LÄS MER
Äggsmörgås med ansjovis

Gravad lax

Efter denna lilla äggrätt så bestämde jag mig för en klassisk påskrätt som har en månghundraårig historia och som inte behöver återupplivas. Gravad lax. Den ska göras på blandning av salt och socker men jag brukar dock utesluta det senare vilket snarast gör att den kan beskrivas som rimmad, eller som jag kallade den i en artikel för en tid sedan: finsk sashimi.

Gravad lax är en rätt som fungerar till de flesta av våra högtider. Det är en gammal rätt som har medeltida belägg. De recept som vi vanligen använder idag kan spåras tillbaka till 1600-talet. De medeltida recepten förklarar dock till namnet, då placerades laxen i stora träkar som begrovs. Sannolikt var denna gravlax mer lik det som vi idag kallar surströmming, både i smak och konsistens.

Till min”gravade” lax, se recept nedan har jag två bubblande vintips, ett med och ett utan alkohol, bägge utmärkta till påskviner.

stilla påsk

Palmer & Co Blanc de blancs 2014, Champagne, Frankrike, 359:-, Nr 7553, Systembolaget

Champagne hör påsken till och detta är ett härligt friskt, fruktigt och elegant vin som väcker vårkänslorna till liv.

I detta vin finns en härlig fyllighet i frukten och en syra som slår rakt in i lyckocentrat. Gommen saliverar och jag börjar direkt drömma om ostron, skaldjur, löjrom och vit sparris. Det är ett vin som får mig att bli hungrig. I smaken finns en ung frukt med smak av äpplen, och solmogen citrus kantat av vårblommor. I avslutet kommer en lite jästig brioche-ton och en hint av nougat. Skål, det är påsk!

Om du inte dricker alkohol så är detta ett riktigt bra alternativ. Det ska sägas att jag sällan varit imponerad av alkoholfria viner, majoriteten har antingen endast syra likt ett matlagningsvin eller är för söta. Detta är dock något helt annat!

stilla påsk

Oddbird Spumante, Veneto, Italien, 79:-, Nr 19019, Systembolaget (Alkoholfri)

Vinet är gjort på 100% glera och produceras i Treviso, Veneto. Det är lagrat 12 månader på ståltank

Vinet har ett torrt anslag. Det är fruktigt med inslag av gula äpplen, grå päron och citrus samt en lätt blommighet. Här finns en bra syra, lite hårda bubblor men också en krämighet. Det är enkelt, balanserat och riktigt gott till till småplock, buffémat eller fisk och skaldjur. Ledorden är hög syra, fin fruktighet och bra balans. Alkohol eller inte, detta är riktigt bra!

Gravad lax på nordfinskt sätt

LÄS MER
Finsk sashimi Gravad lax på nordfinskt sätt

Efter ägg och fisk kommer jag också festa på kött. Vi får se om det blir ett påsklamm, en påskhare eller ett påsksvin. Jag återkommer på påskafton med ytterligare en påskartikel, då kommer jag att fördjupa mig lite i förkristna påsktraditioner och bjuda på ytterligare några bra vintips i påsktider som passar till varmrätten.

Ha en stilla vecka, ta det lugnt, håll er friska och ta hänsyn till andra, men passa också på att njuta av livet!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar