En rumänsk kunglig jungfru på besök

Jag fyllde år för en tid sedan, en av presenterna jag fick var en flaska vin; Jidvei Feteasca Regala 2012 Demisec. Vinet är från Rumänien och även om jag har provat några viner från detta land kan jag inte säga mig vara en expert. Normalt när jag ser en etikett börjar jag undermedvetet avkoda den, här är det i princip årtalet som säger mig något. Men visst är det kul att få leka vindetektiv! Framför mig står en flaska jag inte vet något om förutom att den kommer från Rumänien, att vinet är buteljerat 2012 och att det är ett vitt halvtorrt vin (demi sec).

Lite googlande senare vet jag att druvan heter feteasca regala (feteasca ardeal/danasana), det är en druva som skapats genom en korsning av druvorna feteasca alba och grasa på 1920-talet i Transsylvanien. Fetesca betyder jungfru och i detta fall blir det den kungliga jungfrun. Druvan ger torra viner med relativt låg sötma, i jämförelse med alba som ofta används i sötviner. Feteasca Regala ger viner med bra syra och fräschör och man gör såväl torra, halvtorra och mousserande vin på druvan. Vinerna ska normalt vara fruktiga med inslag av persikotoner och ha en muscatliknande kryddighet.

Jidvei Feteasca Regala 2

Jidvei är en kommun i regionen Alba i den nordvästra delen av Rumänien, vid floderna Târnava (tydligen är de två). Floderna har gett namn till vindistriktet Târnava. De högst belägna vingårdarna ligger ca 500 meter över havet och man odlar mestadels vitt vin, varav en del sötvin och en del mousserande. Man har odlat vin här sedan åtminstone järnåldern.

Jidvei Feteasca Regala 4

Många kanske inte kopplar samman Rumänien med vin men man har en lång vintradition, kanske så gammal som 4000 år. (På många ställen nämns 6000 år liksom 4000 år – jag har dock inte kunnat hitta någon källhänvisningar till dessa dateringar, varför de mycket väl kan vara cirkelresonemang typ: man började odla vin för cirka 6000 år sedan, det kan man också ha gjort i Rumänien, samt vin gjordes i Grekland vid denna tid och kan därför också ha odlats i Rumänien. De äldsta daterade arkeologiska fynden från Rumänien jag hittar någon form av arkeologisk källa till är från ca 700 f kr.).

Intressant att notera är också att Rumänien ligger på samma latituder som vinområden som Loire, södra Alsace och norra Bourgogne och ned till Provence och Languedoc-Roussillon. Klimatet är på många ställen detsamma som vid medelhavet. Med andra ord det finns förutsättningar, men man ska inte glömma att detta är långt ifrån allt, det finns också en mängd skillnader mellan Frankrike och Rumänien som klimat, topografi, jordarter, läge i förhållande till hav med mera.

Man odlar många druvor, såväl inhemska som internationella. För vitt vin är feteasca alba och regala vanligast bland inhemska druvorna. Andra inhemska relativt vanliga druvor är tamaioasa romaneasca och grasa de cotnar. Bland de internationella hittar vi kändisar som riesling (dessa verkar dock oftast vara detta vara liktydigt med welschriesling), gewurztraminer, pinot gris, muscat ottonel och sauvignon blanc.

För rött vin odlas många internationella druvsorter, främst cabernet sauvignon och merlot men också pinot noir och blaufrankisch. Bland de inhemska druvor är feteasca neagra, babeasca negra och busuioaca de bohotin vanligast.

Utöver dessa finns massor med spännande druvor att hitta, prova och upptäcka såsom francusa, galbena de odobesti, zghihara de husi, plavaie, mustoasa de maderat, iordana, creata, majarca alba, sarba, cramposie selected, columna, aromat de iasi, ozana, alidor, donaris, furmint de minis, burgund mare, cardaca, rosioara, codana, pandur, haiduc, purpuriu och novac (bland dessa finns druvor för såväl rött som vitt vin).

Vinerna delas upp i tre kvalitetsnivåer: Vin de Masa (bordsviner), Vin cu Indicatie Geografica (motsvarar IGP – Indication Géographique Protégée) och Denumire de Origine Controlata (motsvarar AOP/DOC – Appellation d’Origine Protégée /Denominazione di Origine Controllata).

Jidvei Feteasca Regala

Efter detta snabba dopp ned i den rumänska vinvärlden åtgår vi till det aktuella vinet: Jidvei Feteasca Regala 2012 Demisec. Vinet kommer från vinproducenten Jidvei – S.C. Jidvei S.R.L.

Vingårdarna ligger kring de två Tarnavefloderna på cirka 200-500 meters höjd och täcker cirka 2000 hektar.

Jidvei Feteasca Regala 2012 Demisec har en guläpplig ton med en frisk syra, det finns en liten fatkaraktär, en snygg kryddighet och en bra längd. Efter att ha läst om druvan trodde jag på en lite fruktigare ton men detta är snarast slankt och elegant men med lite rustik kryddighet. Intressant och riktigt bra.

Det är sånt här som gör att man inser att det finns mycket spännande att hitta vid sidan av de mer välkända vinländerna. Spännande viner, druvor och vinregioner som ger nya intryck –  så var inte rädd för att prova udda viner när du är utomlands, i vinbaren eller på mässor. Passa på!

Just detta vin finns inte tillgängligt i Sverige men vill du pröva rumänskt vin rekommenderas importören Levi Import AB som har flera spännande viner i Systembolagets beställningssortiment, men också vinbaren Corvina Enoteca i Gamla stan, Stockholm, som till och från har rumänskt vin att erbjuda.

Har du tips på andra restauranger, vinbarer, nätvinhandlare eller importörer som har rumänska viner (helst av inhemska druvor) lämna gärna tips i kommentarsfältet.

Tidigare har jag skrivit om rumänskt vin på Testimony of a wine junkie (här) och på Magnus Reuterdahls vinblogg  (här och här).

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar