En natt i Extremadura

Jag besökte nyligen Extremadura i Spanien. Detta var inte en resa som i första hand handlade om vin utan kulturhistoria, men de flesta resor kan ändå leda till vinupplevelser. Det handlar om att hålla ögonen öppna efter bra restauranger och fråga efter lokala viner. Häng med och lär dig mer om den spanska vinregionen Extremadura.

Annons:

Härom veckan befann jag mig för första gången i den Spanska regionen Extremadura. Det är ett stort region som täcker mer än 40,000 km2. Regionen ligger väst och sydväst om Madrid och gränsar mot Portugal. Det är inte en välkänd region när det kommer till vin, men du känner sannolikt till deras världsberömda skinka, jamón ibérico. Området är i Spanien också känt för sina körsbär, för korkekskogar och olivodlingar.

Vinlandet Spanien

Extremadura är ett förhållandevist flackt landskap som bryts av kullar och berg. Här finns vidsträckta områden med odlingar och korkeks och olivträds skogar. Det har många likheter med sin Portugisiska granne Alentejo och här finns hög potential för vinmakning. Majoriteten av vinodlingarna är dock ännu så länge för bulkvinsproduktion till andra regioner eller länder. I Extremadura finns också stora naturområden som nationalparkerna Mofragüe och det vid Tagusfloden samt fantastiska kulturmiljöer. Det är en del av Spanien som är lågt exploaterad och som känns väldigt genuin, men som är lite svår att ta sig till, även om det går tåg från Madrid till flera av regionens städer och byar.

Vinlandet Spanien

Viner i Extremadura

Jag spenderade två nätter och en dag i den lilla staden Plasencia och hann prova ett 10-tal viner. Jag var dock inte där för vin i första hand utan inom ramen för ett EU-projekt om kulturarv och stadsutveckling, SHARE Intreg Europe. Utifrån detta så ger inte denna artikel en helhetsbild utav vinregionen Extremadura utan snarast en ögonblicksbild. Under denna resa fick jag möjligheten att prova vin och mat på ett sätt som kan förväntas om jag åkt dit på en semesterresa. Några av vinerna var riktigt bra och några ganska medelmåttiga. De jag provat visar dock på att vinerna har potential, hög potential, men att det krävs lite efterforskningar för att finna guldkornen. De jag provade visar på att det är en vinregion att hålla ögonen på.

Majoriteten av vinerna jag provade kommer från vinområdet DO Ribera del Guadiana, Extremaduras enda DO. Ett av vinerna jag provade finns på bolaget, det kommer dock inte från detta område. Det produceras av bodegas Habla och är klassat som VT (Vino de la Tierra) Extremadura.  Vinet kommer från provinsen Caceres, nära staden Trujillo. Enligt uppgift från sommelieren ska det vara ekologiskt. Det fanns dock ingen sådan märkning på flaskan. På bodegans hemsida anges att de arbetar med ekologiska metoder, så det kan vara så att de jobbar för att bli certifierade

Spanskt rött vin

Habla del Silencio 2017, Bodegas Habla, Extremadura, Spanien, 2016, Nr 70564, beställningssortimentet Systembolaget

Detta är en röd blend på syrah, cabernet sauvignon och tempranillo. Vinet är gjort på ståltank men spenderar en kortare tid på fat (ca 4 månader). Det är rent fräscht vin med en fin fruktighet med lite ekfatsstruktur. Ekfaten slår dock inte igenom i smaken. Vinet är balanserat och har en lång lite kryddig avslutning. Det passar utmärkt till kötträtter, fågel och grönsaker eller ost. Habla del Silecio är ett av de viner från regionen som är förhållandevis välkänt i resten av Spanien och det är väl värt att prova om du vill få en bild av det moderna Extremadura.

Viner gjorda på olika blender på röda druvor är vanligt förekommande i Extremadura och i Spanien i allmänhet. Många är gjorda på en blend av internationella och inhemska f´druvor. Majoriteten är förhållandevis enkla, men viner som Habla del Silencio visar att det går göra viner med såväl elegans som viss komplexitet. Ytterligare ett steg upp kommer från producenten Alvear/Bodegas Palacio Quemado vars viner är klassificerade som Vino de Pago (VP), läs mer om klassificeringen nedan. Även Bodegas Palacio Quemado anger att de arbetar med ekologiska metoder, vinet är dock inte certifierat. På hemsidan står att de inte använder pesticider och att de endast använder små tillsatser av svavel.

Spanskt rött vin

Los Acilates 2015, Palacio Quemado, DO Ribera del Guadiana, Spanien. Ej tillgänglig i Sverige.

Även detta är en blend. Det är inte helt lätt att hitta vilka druvor som ingår men jag skulle gissa på garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon och möjligen en liten skvätt alicante bouchet. Det är ett riktigt snyggt vin med perfekt balans mellan frukt, fräschör och ekfat. Stilen får mig att tänka bordeaux men med en lite djupare fruktighet och en liten balsamicoton i avslutet. Det är elegant och komplext, har snygg struktur och bra längd. Utmärkt till kötträtter gjort på vilt eller rött kött, grytor och svamp.

Cava, Spaniens mousserande vin, kom ursprungligen från nordöstra Spanien. Numer görs dock Cava i stora delar av Spanien. De från Extremadura är de sydligaste cavorna. Jag måste tillstå att jag inte kände mig helt säker på vad jag skulle tro om dessa. I slutändan provade jag bara en Cava från Extremadura. Det är dock ett riktigt bra vin och har gett mig blodad tand, det är ett vin som gör att jag vill prova mer.

Spanskt mousserande vin

Cava Buche blanco brut nature metodo traditicional, Bodegas de Occidente Cava L’excellence, Spaien, Ej tillgänglig på Systembolaget

Vinet är gjort på 95% macabeo och 5% parellada. Rent, fräscht och elegant. Fina små bubblor, fin mousse och smak av gula frukter, bär och blommor. I avslutet finns en fin brödighet med ton av mandel. Här finns en hel del elegans, syran är hög och linjär och eftersmaken ligger kvar. Utmärkt till förrätter, som sällskapsvin eller som aperitif. Mycket trevlig.

För oss älskar kött ska du också hålla koll efter kött från Avileña-Negra Ibérica kon. En speciell ras med fantastiskt kött med hint av vilt i tonen. Detta kommer sannolikt till del av att betar fritt bland korkekar, olivträd och i bergen. Denna ko finns också i en del av de närliggande regionerna.

Allt som allt så var jag positivt överraskad av såväl vinerna, även om det finns en hel del blindskott, av maten och miljön i Extremadura. I framtiden vore det intressant att göra en större djupdykning i denna region, utifrån vinet. Du kan läsa mer om Extremadura i DinVinguide.se vinatlas.

Skål

Magnus Reuterdahl

Vino de Pago (VP) är en relativt ny klassifikation. Den började att användas år 2002-2003 och fungerar ungefär som en cru-klassificering, åtminstone hänvisar de ofta till dessa. Istället för ett givet område klassificeras här en vinproducent. Klassificeringen utgår såväl från den geografiska avgränsningen som vinproducentens stil. Vanligen tillhör producenterna toppskiktet i respektive område. Det finns ett 15-tal producenter som har denna klassificering. Flest VP finns i regionerna Castilla-La Mancha, Navarra och Utiel-Requena.

Läs mer

Fler artiklar