En kärleksförklaring till Douro

Douro är en av världens vackraste vinregioner. Dourofloden ringlar fram likt en orm som gassar i solen, genom ett grönt dramatiskt landskap. På bägge sidor av floddalen ligger pittoreska små byar och hus inklämda mellan vingårdar. Dessa utgörs av böljande vingårdar i branta slänter med vertikala terrasseringar, blandat med mer modernt planterade vingårdar. Tillsammans bildar ett intrikat lapptäcke som får en att inse vilket enormt arbete som ligger bakom att skapa detta landskap. Detta är ett levande kulturarv.

Annons:

Jag är just hemkommen från Douro, Portugal. För många är denna vinregion synonym med portviner och dessa i sig är en anledning så god som någon för att omedelbart boka en resa. Det är också en region i vilken man gör riktigt bra röda och vita viner. När det kommer till Douro är det svårt att tala om en stil, men oavsett om vinerna är fullödiga fruktiga viner eller finstämda eleganta viner så finns det något som direkt säger Douro.

douro river

Landskapet har unika egenskaper med en mängd mikroklimatzoner och områden. Det räcker med att titta ut i dalen för att få en förståelse för detta. Det kan skilja flera hundra meter från den högsta till lägsta punkten, dalgången är fylld med kullar som går från dramatiska branter till mer flacka områden. Vingårdarna är antingen  vända mot söder, öster, väster eller norr, vilket ger olika exponeringar mot solen. Doroufloden i sig själv är också med och bygger på karaktären.

Douro river

Lägg till den mänskliga aspekten, här finns några av världens äldsta vinstockar och massor med unika druvor. Dessa finns ofta i vingårdar med där många olika druvor växer tillsammans, dvs en blend som skapades redan när stockarna planterades. Just detta har också gjort att många unika druvor bevarats. De kanske mest kända druvorna är touriga nacional och tinta ruriz (tempranillo).

vindruvor douro

Jag träffade flera vinmakare och skörden är just nu i full gång. September var varm, det kom en del regn men lagom innan skörden återkom värmen och torkade upp i vingårdarna. De flesta jag talat med är mycket nöjda med skörden och tror att 2016 kommer bli en riktigt bra. Utifrån druvorna nämner många fräschör som ett ledord, men kanske något på bekostnad av struktur då druvskalen kanske är till viss del tunna. Innan vi vet hur vinerna kommer att bli får vi vänta en tid. Många viner som säljs nu är från 2011-2013.

Niepoort vingård

Fem riktigt bra röda viner från Douro på bolaget

Det finns dock en del riktigt bra att hitta på Systembolaget. Här är några favoriter, samt några som inte finns tillgängliga för tillfället.

Niepoort 2009

  • Robustus 2008, Niepoort, 534:-, Nr 73258, Beställningssortimentet

Douro Crasto

  • Charme 2013, Niepoort, 499:-, Nr 90398, Beställningssortimentet (Årgångar 2011, 2010 och 2009 finns också)

Douro

  • Poeira 2011, Quinta do Poeira, 319:- Nr 99242, Systembolaget

Douro

  • Pintas Character Tinto 2013, Wine & Soul, 249:-, Nr 99826, Systembolaget
  • Crasto Superior 2013, Quinta do Crasto, 165:- Nr 2575, Beställningssortimentet

Vallado Reserva Field Blend

  • Quinta Do Vallado field blend 2008, 500:-, Nr 78524, Beställningssortimentet

Quinta do Vallado gör också ett enklare rött vin som brukar ligga kring 150-170 kr, denna finns inte på bolaget just nu, men då det finns en importör återkommer det förhoppningsvis snart. Andra favoriter som Quinta do Carvalhas samt Quinta do Popa saknar importörer.

Quinta do Popa Popa VV

Se till att njuta lite av Douros viner under hösten, här finns massor med upplevelser där de flesta väntar ett klick bort i beställningssortimentet, glöm inte heller att kolla nätvinhandlarna – det finns flera som har bra viner från denna region.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar