Svenska flaggan
Digitala vintips inför julen
Skriven av Magnus Reuterdahl

Digitala vintips inför julen

Det finns idag ganska många nätvinhandlare att välja mellan, dessa ger oss som vinälskare betydligt större möjligheter att hitta intressanta viner. Vissa är specialiserade andra har bredare utbud, det man bör hålla koll på är priserna. Det är inte alltid de är billigast och ibland kan samma vin finnas hos flera nätbutiker och då får man precis som vid alla andra köp leta runt och se var man hittar såväl bäst priser som de mest intressanta vinerna.

Jag har tittat lite närmare på några näthandlare, men långt från alla, och tittat lite på vad de har att erbjuda inför julen. Fördelen med just näthandeln är ju att du i lugn och ro kan sitta och titta på vinerna, att googla dem, läsa vad andra skrivit med mera och utifrån vinerna planera dina helgmåltider.

Till julen vill jag främst ha mousserande viner, vita viner, söta viner och portvin, de flesta tipsen kommer röra detta. Det finns dock en del rödvinstips också! I näthandeln finns det olika sätt att jobba och vissa jobbar med färdiga lådor eller erbjudanden, andra säljer lösa flaskor eller en kombination av dessa system.

Låt oss börja med:

 Winefinder

Winefinder är en av de största nätvinhandlarna och har ett sortiment som består av cirka 4000 viner. Här finns med andra ord mycket att välja på, det finns något för alla som vill ha kvalitetsviner. Man jobbar hårt med att tillse att produkterna ska hålla en hög nivå tillsammans med sommelier som testar vinerna och genom internationella betygssättningar.

Inför julen har man en del kul och bra erbjudande såsom på Bollinger special cuvée, läs mer vad Fredrik Schelin skriver om Bollinger här.

Ett annat riktigt trevligt typ av vin inför julen är chablis – friskt, mineralstint, bra som smakbrytare mot det feta, passar till skaldjur och ostron och Domaine Servin Vieilles Vignes Massale 2012 bör sitta som en smäck just nu.

Givetvis finns också sötviner och starkviner t ex en trevlig port i Hutcheson Colheita Port 2000.

Vill du köpa en kul julklapp eller prova något annorlunda kan du också köpa lite svenskt vin från Villa Mathilda, jag skrev om vinet tidigare i år här DinVinguide. Jag tror att det kommer fungera bra på julbordet med sin aromatiska och friska smak.

Villa Mathilda Cuvee 2013 (600x518)

Absolut senaste beställningsdag om du vill få leverans innan jul är den 14 december, men jag skulle nog inte vänta fullt så länge!

The Wine company

The Wine company ägs av en av Tysklands största vinimportörer Hawesko och har för tillfället lite drygt 250 viner listade på sin hemsida.

Ett riktigt bra rött vin från Rhône är Vacqueyras Vieilles Vignes 2010 från Les Vignerons de Caractère.

Det finns också ett trevligt riesling om man vill ha lite sötma och ålder, Johannisberger Klaus Riesling Spätlese 2004  från Weingut Prinz von Hessen i  Rheingau.

Vill man ha ett fruktigare vin är Aurora Gavi 2013 från Roberto Sarotto kul gjort på den ovanliga druvan Cortese som jag skrev om tidigare i år här.

Givetvis har man också en del trevliga mousserande viner såsom Champagne Duval-Leroy blanc de blanc 2004 brut. Riktigt trevligt bubbel!

Aurora Gavi Sarotto 2013 (600x399)

Om man vill vara säker på leverans innan julen gäller den 14/12 före klockan 12:00 om du bor i storstadsområdena och den 8/12 klockan 16:00 om du bor utanför storstäderna.

Franska vinlistan

Franska Vinlistan wines we wantBeställ innan fredagen den 5 december och vinerna senast veckan innan jul, troligen tidigare! Men ska dock kunna beställa hela vägen fram till den 13 december och ända kunna känna sig säker.

Det är lite olika vad som finns tillgängligt men fokus ligger på Frankrike även om man också har en katt bland hermelinerna i form av ett italienskt vin från Etna på Sicilien. Här finns en hel del bra champagne och inför helgerna har man också satt samman två champagne-lådor och en jullåda med viner från Rhône.

Här finns en del som är riktigt bra som Champagne Louis Roederer Cristal 2006, dock inte helt snäll mot plånboken. Vill man istället göra något kul i jul kan man köra en vertikal- vad sägs om Champagne Marguet Père & Fils Special Collection Extra Brut 1995/1996/1999. Dessa går att beställa i en låda eller var och en för sig. Men mina favoriter kommer från Paul Déthune och här finns Blanc de Noirs Grand Cru och Prestige Grand Cru, den senare gjord på 50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir. Två farligt goda champagner! De två sistnämnda hittar ni bara på pdf:en här

Roberson wine

Vinerna tar ca 10 dagar för att komma fram till dig i Sverige, längre till glesbygd, Norrland och Gotland så absolut senaste dag är den 14 december men det kan vara bra att vara ute i tid. Roberson Wine är en välrenommerad vinhandlare i London.

Man har för närvarande omkring 1500 viner i sitt sortiment. Här kan man hitta såväl äldre viner som mer svåråtkomliga viner, blandat med bra viner som kanske inte är så vanligt förekommande i Sverige. Vill du ha något speciellt från ett visst vinhus eller en viss årgång är detta butiken för dig. Här finns också gott om julklappar till dina vinintresserad vänner.

Vi nämnde tidigare Bollinger och är kan man köpa Bollinger La Grande Année Brut 2004 till ett riktigt trevligt pris och sedan är det bara att luta sig tillbaka och njuta.

Ni som följer mig vet om att jag gillar Occhipintis viner och SP68 Blanco är inget undantag. Här pratar vi naturvin gjort på albanello och zibibbo med ett par veckors skalmaceration. Gott till skaldjur, till getost och till kallskuret och varför inte gravad lax.

Vill man ha en riktigt bra port är 1977 en riktigt trevlig årgång så varför inte kura sig ned framförbrasan med ett glas vintage port från 1977 från Grahams – så har man den julen i hamn!

Men här finns mycket mer att hitta om letar. såväl kända som mer obskyra pavor och årgångar.

Vinlådan

Vinlådan sätter samman vinlådor för just dig och för årstiden. Man har lyckats skapa ett personligt koncept, hittat en bra prisnivå och är duktiga på att hitta spännande viner som levererar under devisen småskaligt, nischat och ekologiskt.

Just nu ingår vinerna 2013 Cendrillon från domaine de la carreliere i Loire, 2013 Erre Gialla Marco Sara från Friuli, 2012 Chateau Tire Pé , ett ekologiskt vin från Bordeaux, 2012 Fan dé Lune från Domaine Saladin  i Saint Marcel i södra Rhonedalen, 2012 Le mas aux Schistes från Domaine Rimbert i Haut-Languedoc och 2012 Frappato L’Azienda Vinicola Biscaris från Sicilien. Med andra ord en riktigt kul och intressant blandning viner som kan få julen att gå i sydeuropeisk ton. 

Sista beställning inför julen är 10 december.

Passione Italiana Food & Wine

Även om det är jul och vi ofta tenderar till att vara traditionella och bara laga svensk julmat (även om mycket på julbordet inte alltid är så där ursvenskt direkt) så kan jag tycka att det är kul att mixa upp det hela med lite delikatesser. Mat och vin är ju också trevliga julklappar och här kan man hitta en hel del kul och bra produkter.

 

 

Passione Italia har delat upp webshopen i sju delar: vin, sprit, charkuterier, olja & vinäger, ost. sötsaker och pasta & basvaror . Här finns en hel del riktigt bra italienska matvaror och delikatesser som kan förgylla julbordet och just till julen kan det kanske vara lite extra kul med lite italienska sötsaker, ostar och viner därtill. Titta gärna lite extra på sötvinslistan – här finns mycket intressant för storhelgen.

Om du gillar Amarone, det är det uppenbart många som gör, tycker jag att du istället ska prova lite andra Italienska viner under julen. Amarone är för stort och kraftigt för julens rätter så prova gärna något annat. Varför inte prova vin från Sardinen, Marche eller Sardenga.

Om du vill ha leverans från Passione Italia bör du beställa innan tisdagen den 16 december.

Ska du beställa över nätet börjar tiden rinna ut, flera näthandlare hade tyvärr deadline på beställningar innan denna artikel publicerades och därför kom de inte med i denna artikel. Passa på och få lite nya vanor inför julen och skippa kön på bolaget, få vinerna levererade till dörren istället!

Tips på julviner på Systembolagets beställningssortiment hittar du här och det ur Systembolagets butikssortiment här.

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus