Dan Dan nudlar (担担面) för att det är så gott

I Kina lärde jag mig att älska nudelrätter. Det finns många varianter av nudlar och hur många recept som helst. Den rätt som jag oftast gör själv kommer från Sichuan och heter Dan Dan nudlar. Jag lärde mig att göra rätten av kocken Fushia Dunlop för några år sedan – sedan har jag ändrat receptet lite efter hand för att passa mig.

Annons:

Mitt firande av det kinesiska nyåret fortsätter, den 8 februari blir det stort firande. Fram till dess lagar jag kinesisk mat lite då och då samt njuter av ett par cl baijiu därtill. Senast blev det Dan Dan nudlar (担担面). Det är en enkel och mycket god rätt som fungerar bra för att fira det kinesiska nyåret men det är framförallt en rätt som fungerar året om, oavsett om det är kallt eller varmt!

Nudlar låter kanske inte som fest och flärd värdigt ett nyårsfirande. För många av oss, mig själv inkluderad, så går nog tankarna till de små paketen man förr kunde köpa 3 st för 10 kronor. Vad de kostar idag vet jag inte, jag tror dock att de fortfarande är billiga! Smaksättningen var ingen höjdare och nudlarna ganska dallriga och menlösa. De fungerade dock som bukfylla de där sista dagarna före varje studiebidrag under universitetstiden. Nuförtiden gör jag nudlar på ett helt annat sätt – då blir det både gott och mättande!

Dan Dan nudlar (担担面) eller Dan Dan mian, recept för 2 personer

Den enklaste maten är ofta den godaste. Dan Dan nudlar är fast food, Sichuan style och det är fantastiskt gott. Första gången jag tillagade den gjordes det tillsammans med kocken Fushia Dunlop, drottningen av Sichuan köket. Jag har lärt mig att laga kinesisk mat med hjälp av hennes kokböcker, besök på bra restauranger och experimentlusta hemmavid. Just denna rätt är enkel att göra, men du behöver ha lite kinesiska basgrejor i skafferiet såsom ljus soja, mörk soja, chinkiang, fisksås mm.

Sichuan Dan dan noodles
Fuchsia Dunlop

Du behöver 200 gram torkade eller 300 gram färska nudlar (gjorda på vete eller vete och ägg). Gör i ordning dessa samtidigt som färsen nedan.

Ingredienser kall sås, Dan Dan nudlar

 • 1 msk jordnötsolja
 • 0,5 dl ya cai (syrade grönsaker och senapsstjälkar från Sichuan, de brukar finnas i välsorterade asiatiska butiker. Du kan dock byta ut det mot syrad kål eller rotfrukter).
 • 1 msk bönpasta från Sichuan
 • 3-4 salladslökar (slanta upp fint)
 • 2 msk ljus soja
 • ½ msk mörk soja
 • 2 tsk chinkiang
 • 2-3 msk chiliolja
 • 2 stänk fisksås
 • 1 tsk sichuanpeppar (mortlade och rostade – akta så de inte blir brända)
 • Rör ihop och låt stå i rumstemperatur i 15-20 minuter

担担面

Ingredienser färs, Dan Dan nudlar

 • 250 gram fläskfärs (eller blandfärs)
 • 1-2 torkade chilifrukter
 • 2 vitlöksklyftor (finhackad)
 • 2 msk ljus soja
 • 1 msk shaoxing vin eller sherry fino
 • 2 stänk fisksås
 • 1 msk sesamolja
 • 1 msk jordnötsolja
 • salt vid behov

steka färs

Värm upp jordnötsoljan så den blir riktigt het. Sänk värmen och låt chilin och vitlöken fräsa någon minut. Rör sedan ned färsen och höj temperaturen och fräs det så det blir stekt. När det fått färg så tillsätter du vätskorna och sesamoljan. Låt detta koka in någon minut. Smaka av och salta och tillsätt mer chili vid behov.

När nudlarna och färsen är färdiga, lägg nudlarna i en eller flera skålar skålar. Häll på färsen och därefter den kalla såsen. Sedan är det bara att sticka ned pinnarna, röra runt och servera.

担担面

Vin till Dan Dan nudlar

Detta är en nudelrätt med en del syra, lite hetta och mycket smak. Till det vill jag ha ett friskt vin med smak och fräschör. Jag tänker viner gjorda på till exempel riesling, alvarinho eller verdejo samt mousserande viner. Ett par riktigt bra exempel är:

Vinho Verde

Soalheiro alvarinho 2018, Vinho Verde, Portugal, 135:-, Nr 74935, beställningssortimentet Systembolaget

Soalheiro alvarinho är ett av de bästa köpen på bolaget just nu. Alvarinho blir inte mycket bättre än så här. Detta är klassiskt grönt vin från Vinho Verde, Portugal. Det är smakrikt med inslag av citrustoner och en hint av exotisk frukt, det har lite kropp vilket balanseras av en rak syra och turboboastas av mineralistiska saltstänk i avslutet. Här finns elegans och komplexitet i ett vin som utstrålar av fräschör. Det är ett vin som passar som handen i handsken till denna rätt men också till grillad fisk, till skaldjur och kyckling med mera.

Nästa vin är ett mousserande från producenten Azienda Agricola Le Manzane och kommer från Morainicbergen nära Valdobbiadene i Veneto, Italien. Vinet görs med charmat-metoden på en blend av druvorna glera, verdiso, bianchetta, chardonnay & pinot bianco.

Mousserande Veneto

Le Manzane Balbinot Cuvée Prima Stilla Extra Dry 2017, Veneto, Italien, 112:-, Nr 71237, beställningssortimentet Systembolaget

Släktskapet med prosecco finns här men vinet har en lite annan karaktär med ett lite större djup och mer komplexitet än de flesta proseccoviner. Det är smakrikt med inslag av gröna och grå päron, exotiska frukter, vita blommor och en hint av skalbeska. Vinet är helt torrt men har en hint av fruktsötma vilken balanseras upp av en bra syra och ett mineralistiskt avslut. Detta är ett vin med såväl elegans som komplexitet och det är ett riktigt bra matvin då det kan plocka upp många olika smaker till exempel som i denna nudelrätt.

Om du gillar kinesisk mat och gillar eller intresserad av att laga den själv så rekommenderas Fuschia Dunlops kokbok Sichuan Cookery med varm hand.

Fuchsia Dunlop

Ganbei!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar