Crémant – utmärkt julbubbel i många stilar

Crémant, allt som bubblar är inte champagne, inte ens när det kommer från Frankrike. Riktigt bra Crémant är utmärkta när du vill ha lite fler flaskor för samma peng men också ha riktigt bra bubbel. Många av dem har sin egen stil som minner om var de kommer från och de är ofta riktigt bra matviner, t ex till ett dignande julbord. Låt det bli en bubblande jul.

Annons:

Vi rusar mot julhelgen och nyåret, därför är det hög tid att bunkra upp viner av olika slag. Om du tänker beställa viner så är det dags att sätta fart, tänk på att det är många röda dagar i år! Under storhelger är bubbel viktigt för mig. De är vinets motsvarighet till bjällerklang, de sätter stämningen och berättar att nu är festen här.

Det finns dock många bubbel att välja emellan. På mitt julbord finns givetvis Champagne men det finns också annat bubbel, till exempel Crémant. Det är en beteckning för mousserande viner som främst används i Frankrike men också i Tyskland och Luxemburg.

Sedan år 1975 är beteckningen skyddad enligt fransk lag. För att få kallas crémant i Frankrike ska druvorna vara handskördade, de ska göras med traditionell metod och vinet ska lagras i minst ett år. samt komma från ett av de åtta specificerade områdena. Dessa heter Crémant d’Alsace, de Bourgogne, de Bordeaux, de Die, de Jura, de Limoux, de Loire och de Savoie. Jag har provat mig igenom en del av dessa som finns på bolaget och funnit ett gäng utmärkta bubbel att njuta av. Alla dessa finns i beställningssortimentet.

Crémant de Limoux – bubbel från Languedoc

Jag har inte provat några mängder med bubbel från Languedoc. Några har varit bra, andra lite mer medelmåttiga. Detta är en riktigt bra vin om du vill få en känsla av vad Languedoc har att erbjuda.

Crémant Franskt bubbel

Gérard Bertrand brut 2016, Frankrike, 165:-, Nr 77132, Systembolaget beställningssortimenet

Vinet är gjort på druvorna chardonnay, chenin blanc och pinot noir. Detta är ett vin med en historia, mousserande vin med enna blend från detta område fanns i Thomas Jefferson egen källare i Vita huset efter hans död. Därav dess namn. Hans källare var i övrigt välfylld med bland annat viner från Bordeaux, Bourgogne och Piemonte.

Vinet har en fin fruktig ton med inslag av vita blommor, äpplen och päron, torrt krispigt anslag. I avslutningen finns toner av vitt bröd och en hint av bittermandel. Det har fin längd och djup, det är elegant, fräscht och har viss komplexitet. Det kommer sitta som en smäck på julbordet.

Crémant de Bourgogne – bubbel från Bourgogne

Crémant de Bourgogne är ofta de bubbel som ligger närmast i stil med Champagne. I Bourgogne används dock delvis andra druvor och de olika jordmånerna som finns här gör sitt till för att också kunna ge unika mousserande viner. Detta är två utmärkta exempel på detta i två olika stilar.

Crémant

Clotilde Davenne rosé, Frankrike, 185:-, Nr 70576, Systembolaget (vissa butiker) och beställningssortimentet

Vi på DinVinguide.se har hyllat Clotilde Davenne i många år. Hon gör strålande viner från Chablis, Saint Bris och Bourgogne. Vanligen lyfter vi fram hennes strålande vita bubbel, hon gör dock också ett riktigt gott rosa bubbel. Clotilde har en fingertoppskänsla när det kommer till balans och elegans. Detta vin är inget undantag. Det är en flaska med feststämning, fyllt med energi, syra och fräschör gjord på 100% pinot noir.

I detta vin finns en flörtig charmig ton. I smaken finns röda bär, en hint av gröna äpplen och citrusfrukt. Det har en fin mousse med en snygg brödighet. Detta är ett perfekt julbordsbubbel som gifter sig med nästan alla smaker på julbordet, undantaget sill (vilket ändå inte ska vara där). Det är energidryck för vuxna! Köp, drick och njut!

Crémant

André Delorme brut, Frankrike, 149:-, Nr 74738, Systembolaget beställningssortimentet

André Delmore har sin verksamhet i Côte Chalonnaise i Bourgogne. Druvorna kommer bland annat från områdena Rully, Givry, Mercurey, Bouzeron och Montagny. Vinkällaren ligger i Rully. Här är det lite varmare än i områdena kring Chablis vilket kan ge vinerna en lite fruktigare ton.

Detta vin är gjort på druvorna gamay, chardonnay, pinot noir och aligote. Det har en härlig fräschör, en fin brödig ton och smak av gula plommon och mogna äpplen samt citrusfrukter. Det har fina små bubblor, bra syra och en härlig längd. Detta är ett vin som såväl startar saliveringen som passar utmärkt till julgäddan och julgrisen.

 Crémant d’Alsace – idag franskt, en gång tyskt

Bubbel från Alsace har en egen profil, de är lite mer smakrika, blommig och har ett ibland ett lite bredare anslag. Trots smakriktningen finns här dock massor med fräschör. Kombinationen av smakrikhet och fräschör gör dem till utmärkta måltidsdrycker. Personligen älskar jag dem tillsammans med ank- eller gåslever, stekta eller grillade pilgrimsmusslor, fågel eller grillade rotfrukter.

Crémant

Dopff Cuvée Julien brut nature, Frankrike, 129:-, Nr 7410, Systembolaget

Dopff är en klassisk producent som kanske är mer känd för sina stilla viner. De gör dock också riktigt bra bubbel. Just detta är nytt, eller rättare sagt etiketten är ny och vinet är numer ekologiskt.

Vinet är gjort på druvorna auxerrios och pinot blanc. I smaken finns gula frukter och blommor, en hint av mandel och skorpor. Det har en fin fräschör och mousse och en lång eftersmak. Vinet är gjort med traditionell metod och är ett utmärkt julbords eller buffévin. Det har också tillräcklig elegans för att fungera för festliga tillfällen.

Crément

Albert Schoech Riesling Brut, 155:-, Nr 76567, beställningssortimentet Systembolaget

Det görs utmärkt bubbel på riesling. Den höga syran gör vinerna fräscha och friska och den lätta aromatiska tonen ger dem en egen stil. Många av de bästa görs i Tyskland, å andra sidan kan Alsace med visst fog kallas det franska Tyskland.

I detta vin finns smak av gula äpplen, citrus och en hint av exotisk frukt. Avslutet är brödigt och har en liten blommig örtighet samt en ton av fruktsötma. Detta är ett riktigt trevligt bubbel som passar till fågel, gås- eller anklever eller skaldjur. Häll upp och få både riesling & bubbel på samma gång!

Detta är fem viner från tre av åtta områden i Frankrike som producerar crémant. Det är fem viner som speglar sina respektive område men som också visar på bredden i smak hos crémant. Passa på att göra julen till en tid för upplevelser, bubbel är ett bra sätt att sätta tonen för dessa.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar