Chateau Haut-Brion

I Bordeaux finns det många kända vinslott, ett av de mest kända är Chateau Haut-Brion. Ett slott som ägs av en prins, Prins Robert av Luxemburg. Det är dock inte det enda vinslott han äger, genom Domaine Clarence Dillon ägs också grannen La Mission Haut-Brion och sedan några tillbaka ingår även Chateau Quintus i St Emilion samt ett vinprojekt utan slott, Clarendelle. Härom veckan fick jag prova viner från de olika egendomarna och träffa prinsen i egen hög person.

Annons:

Vad är Bordeaux idag och vart är det på väg? Jag tror att de traditionella områdena är på väg tillbaka, men har de gamla varumärkena fortfarande samma lyster och vad gör de för hitta nya kunder?

Detta var frågor jag hade när jag fick tillfälle att träffa Prins Robert av Luxemburg som är ägare av Chateau Haut-Brion och Chateau La Mission Haut-Brion för någon vecka sedan.

Haut Brion

Det finns vissa vinproducenter som lyser starkare och vars namn klingar lite högre än andra. Det är de som har det. I många fall hänger detta det samman med vinhusens historia, men också att de levererat vinupplevelser under långt tid till många. De har så att säga bevisat sitt värde över tid. Två av dessa är Chateau Haut-Brion och dess grannslott Chateau La Mission Haut-Brion, bägge i Pessac-Léognan, Graves.

Chateau Haut-Brion är ett av de fyra vin vinslotten som 1855 blev klassificerade som första cru i Bordeaux. De övriga tre är Chateau Latour, Chateau Lafite Rothschild och Chateau Margaux. De gör alla fantastiska viner, men de är få förunnat att avnjuta dem på grund av dess höga priser samt att endast ett fåtal flaskor når upp till våra breddgrader.

Domaine Clarence Dillon

Haut-Brion och Château La Mission Haut-Brion på Systembolaget

Trots att dessa vinerna är ovanliga finns det en del man kan få tag i på Systembolaget. Just nu finns det för närvarande fem årgångar av Château Haut-Brion i beställningssortimentet:

  • 2005 för 8327 kronor (Nr 99929)
  • 2006 för 2995 kronor (Nr 98579)
  • 2010 för 10696 kronor (Nr 90694)
  • 2011 för 6049 kronor (Nr 90694)
  • 2013 för 2875 kronor (Nr 91223)

Det finns också tre årgångar av Chateau La Mission Haut-Brion:

  • 2005 för 5649 kronor (Nr 98580)
  • 2006 för 2650 kronor (Nr 98580)
  • 2009 för 8478 kronor (Nr 95158)

Priserna skiljer sig rejält mellan årgångarna, trots detta är även de billigaste dyra. Skillnaderna i pris återspeglar hur marknaden sett på årgångarna när de släpptes. Att det skiljer nästan 8000 kronor mellan två årgångar säger ganska lite om innehållet i flaskan och mer om hur investerare såg på dem. Många av de ”svagare” årgångar har visat sig utveckla sig riktigt fint över tid. Chateau Haut-Brion 2006 är ett sådant exempel som jag tycker är riktigt trevligt. I sammanhanget är det också förhållandevis billigt. Till saken är att bra producenter i regel också levererar riktigt bra viner även under svagare årgångar.

Domaine Clarence Dillon

Jag har haft turen och möjligheten att få prova viner från många av de kända Bordeauxslotten, av olika årgångar, vid olika tillfällen. Bland dessa är flera årgångar av Chateau Haut-Brion bland mina favoriter, bland de årgångar som jag provat som verkligen står ut är 1982 och 1990. Såväl Chateau Haut-Brion som Chateau La Mission Haut-Brion gör riktigt bra viner i en stil som tilltalar mig med såväl mycket merlot som cabernet sauvignon, en härlig fräsch ton och fantastisk balans.

Domaine Clarence Dillon

Vit bordeaux är ett ofta lite underskattat vin, såväl Chateau Haut-Brion som Chateau La Mission Haut-Brion har några hektar med vita druvor. Från dessa görs strålande vita viner, till exempel La Clarté de Haut-Brion. De är sällan man stöter på dem, men om du gör det passa på. Härlig frukt, snyggt integrerade ekfat, mineralitet, komplexitet, massor av elegans och en härlig längd. Vitt vin från Bordeaux är något vi borde ha mycket mer av.

Domaine Clarence Dillon

För att kunna utvecklas har de olika vinslotten samlats inom ett företag, Domaine Clarence Dillon. Inom ramen för detta finns flera nya spännande projekt. Här finns de två klassiska slotten Chateau Haut-Brion och Chateau La Mission Haut-Brion, dessa kan sägas förvaltas mer än utvecklas. Det man har gjort är att förbättra tekniken i vinerierna och på så sätt höja kvaliteten. Här hittar vi också deras två kaxiga nykomlingar.

Domaine Clarence Dillon

Nyast i portföljen är Chateau Quintus i St Emilion. Än så länge bara producerat ett par årgångar, men de siktar högt. Det uttalade målet är att slottet ska bli en första cru. Egendomen består av Chateau Tertre Daugay som man köpte 2011 och Chateau L’Arrosee som köptes 2013. Dessa har slagits samman och omfattar idag omkring 30 hektar. De första stegen har tagits, vinerna är bra men om man når hela vägen fram får framtiden utvisa. Det är dock ett intressant projekt att följa. Vinet finns dock inte på bolaget, ännu.

Domaine Clarence Dillon

Den största risken har man kanske tagit med Clarendelle. Detta är ett vinhus utan slott. Det kan sägas vara en modernare version av de övriga vinerna. Tanken är att det är viner som ska kunna passa för vardagen men vara tydliga ambassadörer för Bordeaux. Man gör ett vitt, ett rött, ett rosé och ett sött vin under etiketten. Druvorna kommer dock inte från en region utan från hela Bordeaux och stilen sägs vara inspirerat av vinerna från Chateau Haut-Brion och Chateau La Mission Haut-Brion.

Domaine Clarence Dillon

Tittar man på vinerna från Clarandelle tycker jag att de kommit en bra bit på väg. De är lite modernare och okomplicerade i stilen  samt mer lättillgängliga än många andra viner från regionen. För mig står framförallt det vita vinet ut. Det är riktigt trevligt men lättare och fräschare än mycket att annat vitt från Bordeaux. Vinerna under etiketten är en bra inkörsport till Bordeauxs viner.

Domaine Clarence Dillon

Det söta vinet under samma etikett kallas amberwine. Det är ett häftigt vin med fräschör och syra kombinerat med en fin fruktig sötma. När de gjorde detta vin inspirerades de kanske av en uppgift som Prins Robert av Luxemburg hittade när han forskade om Chateau Haut-Brions vita viner. Då stötte han på en uppgift om ett Haut-Brion Petit Sauternes. Detta var dock inte ett vin som gjordes varje år eller ens under någon längre period.

Hur ser det då ut med framtiden? Det satsas mest på vinerna ovan och att utveckla dessa. Prins Robert har  såväl visioner som ambitioner med Domaine Clarence Dillon. Han försöker hitta nya vägar att lyfta fram sina viner och Bordeaux genom att till exempel öppna en restaurang i Paris. Imponerande nog har den bara efter ett år fått två stjärnor i Guide Michelin.

Domaine Clarence DillonUtöver detta har de också öppnat en vinbutik i Paris, som även finns på nätet. I denna del satsar man på Frankrike i stort och Bordeaux i synnerhet med mer än 2000 olika viner i portföljen. Prins Robert berättar att han vill lyfta hela Bordeaux, att stärka varumärket inte bara för ett vineri utan för alla. Det är också därför de valt att satsa på utöka sin verksamhet i Frankrike istället för att som många andra köpa vingårdar i nya världen eller i Kina. Det är möjligen också som prinsen säger: vi kom till Frankrike 1935 och känner oss fortfarande som nyinflyttade, då är det logiskt att det är här vi satsar och inte letar efter nya jaktmarker.

Haut-Brion må vara avlägset för de flesta men det finns mycket spännande att hitta i Bordeaux för mindre pengar än så. En start kan vara Clarandelle.

Magnus Reuterdahl

 

Läs mer

Fler artiklar