Chardonnay, en druva som är populär och god som få

Chardonnay är en grön druva och en av de mest odlade druvorna i världen. Det gör att det finns såväl högt som lågt när det kommer till viner gjorda på chardonnay. Några av världens bästa vita viner görs nämligen på den, här är några av mina höstfavoriter.

Annons:

Jag gillar druvan chardonnay. Det är en av världens mest odlade druvor och den används i mängd olika typer och stilar av viner från i princip hela vinvärlden. På grund av detta hör man ibland en del fnysa lite föraktfullt åt chardonnayviner. Det finns de som är värda att fnyas åt men några av världens bästa vita viner är gjorda på druvan. Vem fnyser åt vit bourgogne, chablis eller champagne? Inte jag! Det finns dock fler vinområden som gör strålande viner på chardonnay.

chardonnay

Chardonnay

Chardonnay kommer sannolikt från någonstans i eller kring Bourgogne i Frankrike. Det är en druva som verkligen återspeglar begreppet terrior. Med detta menar jag att det är en druva som påverkas mycket av sin omgivning. Läs mer om druvan i vår druvguide.

Från Chablis hittar du viner med hög syra och toner av gröna äpplen, citrus och mineral, dessa är oftast inte ekfatslagrade eller är lagrade i gamla ekfat. I övriga bourgogne är det vanligare med såväl fatjäsning och fatlagring, t ex i Côte de Beaune, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault. Dessa blir fylligare  och fruktigare och har mer ekfatstoner. Hur smakar de då i Sydamerika eller Australien? Nedan hittar du ett par riktiga stänkare från nya världen som verkligen ger de traditionella vinerna en match!

I Champagne görs såväl viner på enbart chardonnay, så kallad blanc de blancs (BdB) och i blender. oftast med pinot noir och/eller pinot meunier. Dessa är fantastiska men för dessa lämnar jag över till Fredrik Schelins favoriter i Best Champagne.

Viner på chardonnay i urval

Jag har plockat ut några favoriter från olika håll i världen som finns på bolaget eller i beställningssortimentet. Detta är viner som kan hjälpa dig att upptäcka storheten med och variationen av chardonnay. De kommer från såväl traditionella områden som områden långt från dessa. Vilka som är bäst låter jag vara osagt, men dessa fyra är inget att fnysa åt, så mycket kan jag säga!

Låt oss börja chardonnay från dess vagga, Bourgogne:

Chardonnay

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2018 J M Brocard, Chablis, Bourgogne, Frankrike, 309:-, Nr 5587, Systembolaget

Ett av mina favoritområden för viner på chardonnay är Chablis i Bourgogne. Här görs friska och fräscha viner på druvan som är underbara som unga men också mycket lagringsvänliga. Premier Cru är den näst högsta kvalitetsnivån i området och ett av de mer kända lägena heter Montée de Tonnerre. Vingårdsläget har syd-västlig exponering vilket ger bra mognad till druvorna. Brocard gör alltid bra chablis och när de kommer från ett bra läge blir det ännu bättre.

Detta chablis är såväl friskt som fruktigt och har en fin längd. I smaken finns gula och gröna äpplen kantat av lite citrusfrukter och inslag av vita blommor. Vinet har en bra struktur och en fin kryddighet och lätt örtighet. Avslutningen är lång med en ton av kalk, stenig sälta och hav samt en fin liten beska med toner av grapefrukt.

Fram med skaldjuren eller de friterade grodlåren.

Chardonnay

Louis Jadot Puligny-Montrachet 2017, Puligny-Montrachet, Bourgogne, Frankrike, 599:-, Nr 76227, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett klassiskt vin från en klassik bourgogneproducent, Louis Jadot. De gör viner i hela regionen, såväl enklare som från mer klassiska områden som detta. Detta kommer från Puligny Montrachet i den centrala delen av Côte de Beaune.

Puligny Montrachet 2017 är ett härligt vin med såväl kraft som elegans. I frukten finns gula och gröna äpplen, vit persika, päron och citrusfrukter. Det har tydliga men snyggt integrerade ekfat som ger struktur och ekfatskryddor. Vinet har en riktigt snygg linje och härlig lite kalkig stensälta som ger fräschör och längd samt lite vaniljtoner som ger en lätt sötma.

Detta är ett vin som får dig att längta efter mat såsom grillad fisk eller fågel samt en bricka med ostar.

Från gamla klassiker till nya, låt oss gå till jaktmarker i den nya världen:

Chardonnay

Catena Adrianna Vineyard White Bone 2017, Medoza, Argentina, 699:-, Nr 96205, Systembolaget (säljstart 15/10)

Catena Zapata är en av Argentina bästa producenter och detta är ett vin som verkligen visar på detta. White bone refererar till en särskild del av vingården med mycket kalk och inslag av fossiliserade ben. Denna del av vingården är ca 2 ha stor och ligger 1450 m över havet. Vinet är gjort på vild jäst och är ofiltrerat.

White bone är ett vin med ett härligt fokus och energi. Trots att det är ofiltrerat är det helt rent och har massor med elegans samt en krispig syra. I smaken finns framförallt citrustoner och vita stenfrukter som syrliga päron och äpplen. Till detta kommer en fin blommig örtighet som tar med sig en hint av sötma vilket ger balans till syran i frukten. Vinet har viss kropp och mycket struktur. Eftersmaken är lång med en tydlig sälta som bygger på fräschören ytterligare.

Perfekt till skaldjur och grillad eller stek fisk. Vinet går utmärkt att lagra men det kommer vara svårt att hålla fingrarna borta för det är grymt just nu!

Chardonnay

Penfolds Yattarna chardonnay 2018 bin 144, South Eastern Australia, Australien, 1199:-, Nr 95003, Systembolaget

Jag är svag för Penfolds vinmakning. De gör viner med perfekt balans, härlig fräschör och finess. Yattarna är ett strålande exempel på detta. Det är ett vin som är lite dyrare, men vill du prova ett riktigt bra vin från Australien på chardonnay är detta ett vin du inte ska missa. Det är också ett vin från en riktigt bra årgång och ett vin med flera terroirer. Druvorna kommer från Tasmanien, Tumbarumba och Adelaide Hills.

Yattarna är ett vin som är såväl komplext och lättillgängligt på en gång. Det är ett vin med flera lager av smaker och texturer, ett vin som utvecklas i glaset och blir godare för varje klunk. Vinet är ungt och fräscht med en riktigt bra syra. I smaken finns mogen lime, citron, gröna äpplen, vit persika och nektariner. Vinets har en viss rondör och lite krämiga ekfatstoner som ger vinet perfekt balans. Eftersmaken är lång och drar igång snålvattnet, det finns en liten kryddighet, toner av nötter och den ebbar ut i en härligt stensälta.

Detta är ett vin att njuta av till mat eller i ett riktigt bra sällskap. Drick det nu, imorgon eller vänta 10 år. Det kommer vara gott när som!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar