Chablis – en skimrande pärla i Bourgogne

Jag fortsätter prova vit Bourgogne och denna gång har jag kommit till Chablis. Det är ett av de mest kända områdena i en av världens främsta vinregioner. Här produceras några av världens bästa vita viner. Det betyder också att vinerna ofta är förhållandevis dyra. Det intressanta med Chablis är att här görs viner av flera olika kvalitet, vilket gör att prisnivån på vinerna sprids ut. Även de billigare vinerna har dock oftast hög kvalitet. Man behöver med andra ord inte ruinera sig för att dricka bra vin från området.

Annons:

Vit bourgogne görs vanligen på druvan chardonnay, även om det finns vissa undantag. Det finns vissa som säger att de inte gillar chardonnay, jag tror att det är människor som inte druckit vit bourgogne eller champagne. Ett av de mer kända distrikten i Bourgogne är Chablis. Det är så känt att många tror att det är druvan som heter Chablis, men även här är det chardonnay som är druvan.

Bourgogne

Chardonnay är en druva som har förmågan att anpassa sig till många olika miljöer och klimat, det är också en druva som har förmågan att ta upp smak från sin omgivning och spegla denna. Det är detta som ofta kallas för terrior.

I Chablis är vinerna vanligen eleganta, friska och har en tydlig syra och stentoner med inslag av kalk eller flinta samt hav (tänk ostron). Denna steniga fräscha smak kallas ofta mineralitet. I smaken finns oftast inslag av stenfrukter som persika, äpplen och päron kombinerat med citrusfrukter. Det finns också ofta blommiga eller lite aromatiskt örtiga smaker såsom lavendel och bergamott. I eftersmaken är det också vanligt med lite nötiga toner som drar år mandel eller hasselnötter samt lite bittra toner med inslag av rivet skal från citrusfrukter. Vissa viner är ekfatslagrade andra inte.

Domaine Laroche
Gwénaël Laroche, Domaine Laroche

Domaine LarocheEn av de mer kända producenterna är Domaine Laroche. De är en förhållandevis stor producent som äger omkring 100 hektar vingårdar i Chablis. Vad många kanske inte vet är att de också gör viner i Langeudoc, södra Frankrike samt Sydafrika och Chile. Domaine Laroche gör viner i många olika prisklasser, från eleganta och komplexa vingårdsspecifika viner till mer lättillgängliga ingångsviner. Gemensamt är att de alla håller hög kvalitet.

Ett av dessa mer “lättillgängliga” viner är en riktigt bra ingång om du vill lära känna Chablis: 

Domaine Laroche

L Chablis 2015, Domaine Laroche , 135:-, Nr 79925, Systembolaget

Detta är en snygg vardagschablis, som också fungerar bra för festen. Det är en ung fräsch chablis som är stiltypisk med en härlig syra, fina stentoner. I frukten finns toner av gröna äpplen, aprikos och mogna citrusfrukter vilka kantas av en fin blommig ton. I den steniga tonen kan man ana havet med lätta inslag av ostron men också av flinta. Vinet har en kombination av det rena och fräscha och en lite mer rund känsla av kropp. Det är ett utmärkt vin till skaldjur eller fisk.

Storheten i vinerna från Bourgogne och Chablis ligger i dess skillnader. Framförallt är det vingårdarnas lägen som är grunden till skillnaderna även om vinmakningen också spelar roll. Vill du få en känsla för detta så kan det vara kul att prova två viner jämte varandra. Tar man två viner från samma producent så får man också viner där vinmakaren har samma filosofi men vinerna har olika uttryck.

Bourgogne Frankrike

Laroche Chablis Saint Martin 2015, 158:-, Nr 7143

Vinet är ungt, har en fin ganska intensiv fruktig ton med inslag av gröna och gula äpplen och citron samt söta citrustoner, en krispig rak syra och en fin stenig ton med inslag av kalk och flinta. Just stenigheten, mineraliteten ger fräschör och en lång eftersmak som ligger kvar länge.

Det här vinet har lite mer komplexitet och elegans än deras vanliga Chablis som å andra sidan är lite mer lättillgängligt och flörtig. Antingen väljer man den som stil man tror passar bäst eller så ta man bägge och jämför.

Kyl, häll upp och njut av lite burgundiskt vin!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar