Annons:

Carignan – vinvärldens fula ankunge?

Carignan är inte den hetaste druvan på vinhyllorna. Många ser den mest som blenddruva eller druva för bulkviner. Det finns dock viner på druvan som är riktigt bra, viner som är personliga och komplexa med hög kvalitet. DinVinguide.se har hittat några sådana viner som dessutom passar utmärkt vid sensommarens och hösten grilläventyr.

Annons:

Carignan är en av vinvärldens fula ankungar. Det är en av många druvor i ankdammen som sällan får en chans att skina, de som gör de blir dock likt den stiliga svanen i H.C Andersens saga, den vackraste av alla vackra fåglar.

anka

Carignan är en blå druva som trivs i varmt klimat och som kan ge mycket frukt. Det är en av anledningarna till att den framförallt har varit populär i enklare viner. Druvan mognar dock ganska sent är känslig för vissa sjukdomar vilket gjort att den tappat en del på senare tid. Druvan kommer sannolik från Spanien men är också vanlig i södra Frankrike, framför allt i vinregionen Languedoc-Roussillon. Den odlas lite överallt till exempel i länderna jag nämnt men också i Italien, USA och Sydamerika.

Druvklase

Vinerna är ofta smakrika med aromer av mörka frukter och bär, de har tydliga tanniner, hög syra, är kryddiga med smak av peppar och lakrits. Bra viner av druvan får också ett fint djup och komplexitet. En gemensam nämnare för många av de bästa vinerna är att druvorna kommer från gamla stockar. Åldern på vinstocken ger druvorna mer komplexitet då plantan per automatik ger lägre skörd. Många äldre vingårdslägen har sannolikt också valts ut för druvan då de passat dem väl.

Några av de bästa eller mest intressanta områden för carignan är Priorat i Spanien och till viss del Rioja och Sardinen i Italien. Languedoc-Roussillon är också en bra region för druvan men görs också många helt ointressanta viner på den, jag har dock ett bra tips nedan. Jag har också hittat kul viner i Chile och USA. Några av dem är gjorda på 100% carignan andra är blender men där druvan slår igenom.

Vintips på carignan

Jag hoppas att du blivit intresserad och inspirerad. Detta är en druva som i sina bästa stunder ger viner som jag gillar med grillat nötkött eller grytor. Det finns ingen mängd viner på bolaget men väl några som är väl värda att prova. Jag tipsar också om ett par viner att hålla ögonen öppna efter på restaurang eller resa.

Sardinien rött vin

Montessu 2014, Sardinen, Italien, 130:-, nr 92150,  Systembolaget beställningssortimentet

Det här är en härlig blend på 60% carignano (det italienska namnet på druvan), 10% syrah, 10% cabernet franc och 10% merlot.

Det här är ett riktigt bra grillvin och introduktionsvin till carignan och Sardinen. Vinet har smak av mörka frukter och bär. Det är kraftigt och kryddigt men kantas av mjuka tanniner. I eftersmaken finns inslag av såväl lite ekfat, peppar som torkade örter. Smakrikt och välbalanserat.

carignan

Storebror heter Barrua. Just nu finns årgång 2012 för 230:- (nr 71852) i beställningssortimentet. Vinet är gjort på samma druvor men med högre andel carignano, 85%.

Här finns mer komplexitet och ett större djup. Frukten är koncentrerad och kantas av fin blommig ton. Vinet har mjuka tanniner och genom vinet går en fin syra. I eftersmaken finns en härlig örtbukett och fin kryddig ton med inslag av lite stensälta.

Sofia Ander skrev tidigare i år om årgång 2013 att det är ett riktigt grillvin. Vilket det är men det kommer spela huvudrollen under måltiden!

Priorat rött vin

Pardelasses 2015, Priorat, Spanien, 230:-, Nr 2725, Systembolaget

Priorat är en av de regioner där man kan finna riktigt bra viner på carignan. Just detta vin är en blend av 50% samsó (carignan) och 50% garnatxa (grenache).

Det här ungt, koncentrerat och smakrikt. I smaken finns plommon, mörka bär och frukter och ekfat med en hint av kakao och kaffe. Syran är rak och backas upp av stentoner. I avslutningen finns en lätt stenrökighet, härlig örtighet och en liten hetta.

Perfekt till en bit grillat nötkött!

rött vin Chile

Vigno 2012, Chile, 249:-, Nr 99225, Systembolaget

Vinet är kommer från Loncomilla Valley i Maule och är gjort på 100 % carignan.

Ett fruktigt vin med smak av mörka körsbär, mogna jordgubbar och björnbär. Vinet har en riktigt bra syra, en fin dos tanniner och bra längd. Det finns en fin kryddig ton med inslag av fänkål, svartpeppar och vilda örter. I avslutet kommer steniga toner med smak av kalk vilket ger vinet lite extra fräschör.

Utmärkt till en stek, grillat kött eller från nöt, lamm eller gris.

Jag hittade inget riktigt bra vin på carignan på Systembolaget från Languedoc-Roussillon. Det finns dock ett riktigt bra vin i restaurangsortimentet Corbieres AOC. Vinet går att beställa till bolaget via privatimport genom importören Principium, för aktuell prisuppgift kontakta importören.

Rött vin carignan

Tres Tres Vielles Vignes Corbieres 2007, Corbieres, Languedoc-Roussillon, Frankrike, Privatimport.

Här kommer ett spännande vin med lite ålder från gamla stockar. I smaken finns mogna körsbär, svarta vinbär, lingon och torkade blommor. Trots att vinet är några år gammalt är tanninerna tydliga och syran fin. Det finns en lite ekfatskant med en hint av vanilj. Avslutet är långt och örtigt.

Här vill man få vinet att spela huvudrollen, prova med grillad fågel eller lamm.

Om du är intresserad av att prova så finns vinet på flera restauranger.

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om