Biffsallad med thailändsk touch och vita viner

När grillen får stå still och lågan är all får vi hitta andra sätt att göra mat. Ska vi vara ärliga så är det inte så svårt, de flesta av oss använder ju inte en grill större delen av året. Spis och ugn räcker gott och ska jag vara riktigt ärlig är det också lite för varmt för att grilla. Åtminstone är inte jag sugen att stå vid ett extra värme element.

Annons:

När det är varmt ute är det gott med mat som dels är ljummen eller kall och som inte är för stabbig. En riktigt bra sommarrätt är en thailändsk biffsallad. Den är smakrik, het, god och örtig. Tillsammans med ett friskt kallt vitt vin med en liten underliggande sötma är vinet också uppfriskande tillsammans med de aromatiska örterna i salladen.

Förra sommaren åt jag den här flera dagar i veckan på en asiatisk restaurang till lunch. Den var perfekt i värmen. När sommaren var över tog de rätten ur cirkulation men jag bad om receptet. Efterhand har jag ändrat om lite för att får den precis som jag vill ha den. Jag har till exempel lagt till några kinesiska kryddor och tagit bort paprikan. Det sistnämnda för de är lite svårsmälta.

biffsallad

Thailändsk biffsallad (4 port)

  • Ryggbiff 400 gram
  • juicen från två lime
  • 4 torkade limeblad
  • 1 msk mirim
  • 2 tsk fisksås
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk ljus soja (det går bra med japansk soja, men det är inte rätt)
  • 1 msk söt soja
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 2 stora tomater (skurna centimeterstora bitar)
  • 1 gurka (skär i lagom stavar)
  • 1 röd lök (båtar)
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka thaibasilika
  • ½ kruka mynta
  • 2 bok choy
  • 2 färska chilifrukter (hacka eller slanta)
  • 1 tsk svartpeppar (mortlade)
  • 1 tsk sechuanpeppar (mortlade)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl cashew- eller jordnötter, osaltade och rostade (oftast enklast att rosta själv)

Rör ihop limejuicen, vitlöken, fisksåsen, ingefäran, sesamoljan, soja och mirim i en skål samt hälften av chilin. Låt dra tillsammans i någon till ett par timmar i kylskåp. Ta ut limebladen i dressingen ca 10 minuter innan servering.

Torrmarinera köttet med salt, svartpeppar och sichuanpeppar. Låt köttet bli rumstempererat. Stek det på hög värme 2-3 minuter på varje sida, ställ det åt sidan i 10 minuter. Skär sedan upp det i tunna skivor och lagom stora bitar.

Fräs upp bok choy så att de mjuknar lite i sesamolja i några minuter på relativt hög värme tillsammans med den andra chilifrukten (jag brukar skära upp dem i strimlor). Rosta nötterna vid behov.

biffsallad

Lägg tomaten, gurkan och örterna i en skål, för på pok choy, nötter och kött. Häll dressingen över salladen, rör om och servera.

Sommarmat

Tre vintips till biffsallad

Till asiatisk mat vill jag ha något rent och fräscht, lite fruktigt och med en hint av fruktsötma. Det är det heta i chilin som behöver det söta och fräscha. Sötman är också bra för att möta umamitonerna i asiatiska dressingar.

biffsallad

Langlois Crémant de Loire Brut ,Loire, Frankrike, 139:-, Nr 7404, Systembolaget

Bubbel är sällan fel och allt som bubblar behöver inte vara champagne. Detta är ett bubbel som passar utmärkt till just denna rätt. Här finns fräschör kombinerat med en lite bubblande sötma. Gröna äpplen, en hint av söta päron och en splash av grapefrukt. Torrt och friskt direkt men i avslutet kommer en lite blommig ton som övergår i honung på rostat bröd.

biffsallad

Alvarinho Contacto 2016, Vinho Verde, Portugal, 119:-, Nr 6707, Systembolaget

Detta är ett vin som är perfekt att ha hemma, det är friskt och fräscht och passar som en aperitif, det har det aromatiska som kan möta skaldjur, lite kropp och struktur från skalkontakten så att det kan möta fisk och ljust kött. Det här också en liten underliggande fruktig sötma som gör att det kan möta lite hetare rätter som denna. Gul frukt, solmogen lime, lätta aromatiska örter och liten beska i avslutet tillsammans med en finns syra och lite sälta i avslutet gör detta till en sommarfavorit.

biffsallad

Maximin Grünhäuser Abtsberg riesling Kabinett 2016, Mosel, Tyskland, 199:-, Nr 95321, Systembolaget

Ett klassiskt och bra val till hetare mat är riesling och kanske allra helst från Mosel. Här finns en fantastik kombination av sötma och syra. Frukten med inslag av röda saftiga äpplen och persika har en liten underliggande sötma, syran är stenig och rak. I eftersmaken övergår syran i en stensälta som ger fin längd kantad av aromatiska örter. Klassik Mosel-riesling i riktigt fin form

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar från Magnus Reuterdahl