Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bourgogne
Skriven av Magnus Reuterdahl

Bäst i test vit bourgogne

Redaktionen för DinVinguide.se kör med jämna mellanrum gemensamma provningar för att hitta guldkornen som finns på bolaget och i beställningssortimentet. Nyligen provade vi vit bourgogne och här är våra tre favoriter.

Några av världens bästa viner görs i Bourgogne, såväl röda som vita. Det är därför alltid med förväntan som man öppnar och provar flera jämte varandra. Ett problem med vin från Bourgogne är att de tenderar att sticka iväg i pris. Vid detta tillfälle provade vi ett 20-tal viner i prisklassen 150-250 kronor och hittade några riktiga guldkorn.

Romanée conti
Här odlas druvorna till Romanée conti, som gör några av världens dyraste viner

Om du följer nyheterna från vinvärlden har du säkert läst om de senaste årens problem i bland annat Bourgogne. Problemen rör inte vinernas kvalitet utan kvantitet. På grund av väderproblem har många förlorat stora delar av sina skördar, i vissa fall upp mot 90% av skördarna. Detta har drivit upp redan höga priser och kommer sannolikt driva upp dem än mer.

vingårdar

Om du gillar vin från Bourgogne är ett tips att köpa på sig lite inför kommande oår  på bolagshyllorna. En fördel är att många av dessa viner tål flera års lagring och för många av dem kan det också vara en fördel rent smakmässigt.

Bäst i test vit Bourgogne

Vid detta tillfälle provade vi viner som finns tillgängliga i butik, dock finns de inte i alla butiker. Om de inte finns i din butik går de att beställa till den, antingen via nätet eller genom att prata med personalen i butiken.

Bäst i test vit bourgogne

1. Chablis Premier Cru Grande Cuvée 2014, Chablis, 179:-, Nr 6237, Systembolaget

Chablis är ett av de områden som drabbats riktigt hårt av vädret så här kan det vara bra att skaffa ett litet lager inför framtiden.

En chablis som är precis som man vill ha den. Rent och frisk men med lite inneboende kropp och en riktigt bra syra. Snygga ekfat som både ramar in och bygger på smakerna i vinet. Fina lite runda malotoner tillsammans med smak av gula äpplen, lime. stensmak av kalk samt vitpeppar och örter som bergamott ger ett härligt vin med såväl komplexitet som elegans. Utmärkt nu och kommer utvecklas fint åtminstone 5-10 år i källaren. Passa på!

Bäst i test vit bourgogne

2. Rully Premier Cru Les Grésigny 2014, Côte Chalonnaise, 209:-, Nr 5613, Systembolaget

Côte Chalonnasie är ett område som producerar mycket bra vit bourgogne till bra priser.

Härligt krämigt med en fin ekfatston men samtidigt frisk och fräsch. I smaken finns gröna äpplen, syrliga päron, persika och citrusfrukter samt vita blommor. Vinet har en lång kvardröjande intensiv eftersmak med inslag av färska örter och nötter. Det finns också en lite fet karaktär som minner om lera vilket gör att vinet får stuns. Kraftfullt elegant, intensiv mineralitet som biter tag i gaddarna och härlig längd. Korka upp och njut!

 

Côte Chalonnaise vitt vin Bourgogne

3. Montagny Premier Cru Les Coères 2014, Côte Chalonnaise, 179:- Nr 2812, Systembolaget

Detta är en klassisk vit bourgogne från Côte Chalonnasie som fungerar utmärkt för såväl vardagen som vid finare tillställningar.

Ett rent fräscht vin som inledningsvis känns lite förföriskt blygt men som öppnar upp sig i glaset. I frukten finns gröna och gula äpplen, vit persika och citrus. Vinet har en härlig struktur som bygger på en perfekt integrerad ek som förvisso ger såväl smak som doft men som inte tar över utan bygger på vinets smaker. I eftersmaken finns ekfatskryddor, en riktigt härlig mineralitet med ton av såväl flinta som skiffer och lite hasselnötter. Elegant, fräscht och komplext, ett vin som går bra att dricka nu eller lagra i några år. 

Passa på och njut av Bourgogne, än så länge finns det en hel del i hyllorna.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer