Annons:

Ärtsoppa på torkade gröna ärtor

Torkade gröna ärtor - det låter nästan som en film titel. Kanske inte lika romantiskt som stekta gröna tomater men minst lika gott. Det var länge sedan jag åt ärtsoppa på torkade ärtor mest för att jag inte hittat torkade gröna ärtor. De verkar ha försvunnit från de flesta butikshyllor. Nu vet jag dock var jag får tag i dem, lagom till soppsäsongen.

Annons:

Ärtsoppa gjord på torkade gröna ärtor smakar på något sätt lite friskare än ärtsoppa gjord på gula ärtor. Jag brukar kalla den gröna ärtsoppan för finsk ärtsoppa. Om det är så finsk vet jag dock inte men den skiljer sig från den man fått hemmavid, i skolan och i lumpen. Där var den alltid gjord på gula ärtor.

Ärtsoppa eller ärtor med fläsk känns på något sätt så där helyllesvenskt. Det är en gammal rätt som vi ätit sedan medeltiden. Jag brukar ibland omnämna att traditioner inte alltid är så gamla som vi tror men ärtsoppan och torsdagen har varit ler och långhalm sedan åtminstone 1600-talet. Det är nog inte helt fel att utgå från ärtor sågs som lite bättre än till exempel rovor och kål. Fläsket var dock vanligt förekommande.

rimmad fläsksida

För mig är det just fläsket som är en av det viktigaste beståndsdelarna i en god ärtsoppa. Har du ett riktigt gott fläsk så kommer man få en god soppa. Just gröna ärtor ger också en extra touch till soppan. Därför blev jag extra glad när jag hittade torkade gröna ärtor i den finska butiken nere i Hötorgshallen i Stockholm. Kanske är det så att den gröna soppan är finsk trots allt.

Torkade gröna ärtor

Recept Ärtsoppa på torkade gröna ärtor (minst 8 portioner)

  • 500 gr torkade ärtor. Låt ligga i vatten i minst 12 timmar, häll av och skölj.
  • 300 gr rimmat fläsk i bit
  • 1 tärning grönsaksbuljong eller motsvarande
  • 2 hela skalade gula lökar
  • 2 hela morötter, skalade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad mejram
  • 2 msk skånsk senap
  • 2 liter vatten
  • Salt & vitpeppar

Häll upp vatten och lägg ned ärtorna, löken, morötterna, kryddorna, senapen och buljongen. De ska koka ihop under lock i 1,5 till 2 timmar på relativt låg värme. Det räcker med att du skalar löken och du behöver inte skära moroten, de ska plockas ur lite senare. Efter cirka 45 minuter lägger du ned fläsket, i hel bit. Skumma av vid behov.

Ta upp och släng löken och morötterna. Ta upp fläsket och dela i lagom stora bitar, lägg tillbaka detta i soppan. Smaka av med kryddor och salt och eventuellt lite mer senap. Låt det sjuda till du fått önskad konsistens. Det går också att ha i lite extra vätska om du känner att det behövs.

Hur enkelt som helst även om det tar lite tid att göra soppan. Den smakar också mycket bättre än det du åt i skolan eller i lumpen. Känner du dig sugen är det ju inte dumt att avsluta med några pannkakor också.

efterrätt

Att dricka till ärtsoppan

Punsch och ärtsoppa är en riktigt fin klassisk kombination som håller än idag. Men det räcker med ett litet glas. En av mina favoriter på bolaget är Roslagspunsch, 240:-, Nr 80827 från Norrtelje brenneri. När jag satt och åt soppan började dock fundera på vad för vin som skulle kunna passa till.

punsch

Det första jag kom att tänka på var något bubbligt, gärna med hint av sötma. Jag öppnade upp en flaska prosecco och det var ingen dum kombination alls. Ett riktigt bra prosecco är:

Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG 120:-, Nr 76289, Systembolagets beställningssortiment

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Just sötman och fräschören i proseccon fungerade fint vilket fick mig att fundera på Riesling. För några dagar sedan var jag i Mosel och där provade jag ett vin som jag tror kommer fungera utmärkt till min ärtsoppa. Jag provade dock en annan årgång men denna borde fungera utmärkt.

Dr Loosen Riesling Kabinett old wines 2014, 117:-, Nr 5369

Vitt tyskt vin

Jag har inte provat men jag tror också att en trevlig torr sherry skulle kunna fungera bra. Ett vin som skulle vara kul att prova med ärtsoppan är ett torrt vin på druvan pedro ximenez, Fermentación Lenta 2015 från producenten Ximénez Spínola. Vinet finns tyvärr inte på bolaget och verkar också vara slut hos deras svenska importör Gullberg by Stockwine. De har dock andra viner från samma producent som också är intressanta-

torr sherry

Jag ska fortsätta att experimentera. Gör det du med!

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om