Alternativa vinvägar

Det finns alternativa vinvägar att köpa vin. I Sverige går de traditionella vägarna via Systembolaget eller krogen. Det enklaste sättet är att vända blicken till någon av landets nätvinhandlare. Det går också att göra privatimport via importörer, då går vinet via Systembolaget eller via utländska försäljare, men då behöver du göra viss research via Skatteverket. DinVinguide.se har titta på några vårviner som finns just nu hos några bra nätvinhandlare.

Annons:

Det finns ofantligt många viner. Många finns inom räckhåll, men långt från alla på vårt monopol. Om du likt jag är en VÖP (vinöst överintresserad person) så vill du hela tiden vidga dina horisonter och det finns det flera alternativ vid sidan av Bolaget. De jag oftast använder mig av är nätvinhandlare. Idag finns det många att välja mellan. Dessa har olika inriktningar vad gäller sortiment och stilar på viner, de riktar sig också till lite olika typer av kunder.

Alternativa vinvägar 1: Winefinder.se

Alternativa vinvägarNågra har likt Systembolaget breda sortiment som täcker många vinområden och täcker många olika prisnivåer. En sådan är Winefinder.se. Deras portfölj är föränderlig, stor och mångfacetterad. Här hittar du nördiga små udda viner och stora klassiska drakar.

Just har de startat våren med klassiska viner från Bordeaux. De kör ”en primeur” av årgång 2017, dvs viner som sedan levereras under första halvan av 2020. Årgången 2017 i Bordeaux är till för oss som gillar lite slankare och elegantare Bordeaux. Gillade du likt mig årgång 2012 och 2014 så kommer du gilla 2017. Det är också en riktigt fin årgång för oss som gillar vit bordeaux! Läs mer om här.

Alternativa vinvägar

Lite mer vår-specifikt i deras portfölj är deras vinlådor med säsongens smaker. Då menar jag inte Bag-Box utan lådor med vårbubblor. Här kan vi välja på paket i olika prisklasser, från enklare bubbellådor till champagnelådor. Bubbel är något som  åtminstone inte jag kan får mycket av och som det är bra att bygga upp ett lager av. De har också lådor med bra naturviner, om det är något som lockar. Läs mer på Winefinder.se

Alternativa vinvägar 2: Caviste.se

Alternativa vinvägarAndra nätvinhandlare är mer lika den lilla vinbutiken, lite mer personliga och med ett mer specifikt sortiment. En av dessa är Caviste.se. De släpper en låda var tredje vecka, med ett uppehåll från mitten på juni till början på augusti.

Caviste.se arbetar med ett mindre antal producenter som drivs som familjevingårdar och som arbetar ekologiskt eller biodynamiskt, framförallt från Frankrike och i några fall från Italien. De flesta producenterna återkommer med viss regelbundenhet. Det är dock inte så ofta det kommer in en ny producent. När jag kollade med dem vad som gäller i vår var det därför särskilt kul när de meddelade att de har en ny producent på ingång i och med nästa låda som släpps idag.

Alternativa vinvägar

Vinerna kommer från vindistriktet Sancerre i Frankrike. Det är inte ett okänt område för oss som gillar vita franska viner men det är ett nytt inslag i Cavsite.se portfölj.

Sancerre är ett litet vindistrikt i vinregionen Loire och ligger i den centrala delen av Frankrike. Majoriteten av vinerna från Sancerre är vita och görs på druvan sauvignon blanc. Det produceras också en del röda och roséviner, främst på druvan pinot noir. I lådan ingår två vita viner och ett rosévin. Detta är faktiskt första gånen som Caviste.se säljer ett rosévin, med undantag för roséchampagne förr. Producenten heter Domaine Delaporte och är ett familjevineri med rötterna i 1600-talet. Det drivs av en ung vinmakare vid namn Matthieu Delaporte. År 2010 när han var 22 tog han över vingården efter sin far. Han visade snabbt att att han hade en ny vision för vineriet. Han har behållit det bästa av det traditionella men har ställt om vingården till ekologiskt bruk (dock ej certifierat) och arbetar i princip utan kemikalier och använder inga hebricider eller fungicider. Han har också minskat ned på bruket av koppar, vilket annars är vanligt i ekologiska vingårdar.

Alternativa vinvägar

Vingårdarna omfattar idag cirka 30 hektar. Omkring 20 av dessa ligger kring byn Chavignol i Sancerres hjärta. År 2013 lyckades han köpa ut sin farbror och har sedan dess en 9-10 hektar stor vingård i den norra delen av Sancerre, där jordmånen är mer flintadominerad, så kallad silexjord. Vanligast är annars jord med inslag av kalk och kimmeridgean märgel.

En av hemligheterna bakom vinerna är att han låter druvorna bli fullständigt mogna innan de plockas. Det vill säga att de oftast skördar senare än sina grannar. Matthieu Delaporte har också arbetat på att utveckla vineriet. Han har bland annat bytt ut alla gamla foudres och tankar. Vidare är Matthieu Delaporte själv överkänslig mot svavel, därför arbetar han för att i så stor utsträckning som möjligt undvika tillsatser. Inför buteljeringen tillsätts dock en liten mängd svavel för att stabilisera vinerna. Dessa tre viner har ett gemensamt ledord i fräschör. Vinerna smakar dock inte som de flesta från Sancerre eller viner på sauvignon blanc. Här finns mer smak av gula frukter och de saknar mycket av det lite gröna vegetativa och aromatiska. De känns mer moderna och friska i stilen och har massor av elegans.

Det är möjligt att du känner igen producenten sedan tidigare då de har haft en importör, de sålde dock vinerna främst till restaurang.

Alternativa vinvägar

Är du sugen att prova nätvinhandel, riktigt bra vin från Sancerre och Caviste.se första rosé? Då gäller det hänga på låset (websidan), vinerna har en tendens att ta slut fort. Denna låda släpps torsdagen den 12 april, klockan 14.00. Läs mer om producenten och lådan på Caviste.se hemsida.

Alternativa vinvägar 3: Vinlådan

NätvinhandelEn annan mindre nätvinhandlare är Vinlådan. Som namnet anger kör de också med vinlådor, bland annat säsonglådor.

Till skillnad från Caviste har de en vinlåda med sex olika viner, med viner från sex olika producenter. Vinerna är ekologiska eller biodynamiska viner från olika håll i vinvärlden. I vårens vinlåda hittar vi ett spännande sexpack som innehåller:

  • En riesling från hans Oliver Spanier i Rheinhessen, Tyskland.
  • Albarino från Natalia Rodruguez i Rias Baixas, Spanien.
  • Ett vin på druvorna duras och braucol från Damien Bonnet i appellationen Gaillac, sydvästra Frankrike.
  • Ett spännande amforavin från Josep Puiggros i Katalonien, Spanien.
  • Eisenberg är ett av Burgenlands mest intressanta områden och Christoph Wachter gör en riktigt snygg blaufränkish som finns med i lådan.
  • Det sista vinet i lådan kommer från Olivier Cohen med ett kul vin från Languedoc i Frankrike.

Med andra ord gott och blandat, några till grillen, några till fisken och några för att läras sig något nytt. Läs mer om producenterna och vinerna här.

Du kan med andra ord köpa våren i en liten låda, få den levererad hem till dörren, allt det kräver finns några klick bort. Dessa butiker tar hand om skatt, tullavgifter med mera så du behöver inte oroa dig för att de fastnar på vägen.

Som jag skrev ovan är dock inte detta den enda vägen att köpa hem vin lagligt från nätet. Om du handlar via utländska nätvinhandlare eller butiker som inte ombesörjer skatt och tull etc. så finns det information hos Skatteverket om hur du gör, läs mer här. Det är lite krångligare men öppnar många nya dörrar.

Skål för våren!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar från Magnus Reuterdahl