Alsace mer än bara riesling – Marcel Deiss

Alsace är en riktigt bra vintvinsregion, som är lite bortglömd. Glöm inte heller att det finns mer än bara riesling från Alsace. För en tid sedan var Domaine Marcel Deiss i Sverige. Jag mötte upp deras vinmakare Helene Cristofaro på Färna Herrgård. Vi pratade vin, terrior, Alsace och givetvis provade vi också viner. Läs om deras viner och andra från Alsace nedan.

Annons:

Vissa kopplar ihop Alsace med Robert Gustavssons parodi på Bengt Frithiofsson, där han nyser fram namnet Alsace. Vidare beskriver han vinerna som att de är:

…lena som en konflikträdd kallskänka samt smakar som vår och en äldre herre…

Det kanske inte riktigt så jag upplever viner från Alsace, men vi har ju alla våra egna smakminnen. Alsace är en av de klassiska vinregionerna i Europa. Det ligger på gränsen mellan Frankrike och Tyskland. Detta släktskap känns tydligt i vinerna. Det finns dock olika sätt att vara traditionell, det finns olika sätt visa sitt ursprung, på att låta sina viner vara terroirdrivna. Framförallt det finns riktigt bra viner från Alsace.

karta

Vad är terroir?

Terroir är ett omdiskuterat ord när det kommer till vin. Lite förenklat kan det sägas betyda den miljö i vilken druvorna växer. Jordmånen, höjden över havet, hur de exponeras mot solen eller havet, klimatet och andra naturliga inslag som påverkar vindruvorna när de växer. Det finns också de som lägger in traditioner i begreppet terroir och andra som anser att vissa smakelement (på gott och ont) också är det, t ex brett. Andra hävdar motsatsen. På grund av detta är det många som anser att ordet tappat sin mening och kommit att betyda lite av allt och ingenting.

Jag tycker dock ordet har sin plats, det går dock inte bara använda ordet terroir. Det behöver sättas i en kontext för det specifika vinet eller vingården, genom att beskriva de specifika egenskaperna som påverkar just där och som sätter sin prägel på vinet.

gröna druvor

Domaine Marcel Deiss, Alsace

I Alsace är det vanligt med druvspecifika viner, ofta gjorda på gröna druvor som riesling, pinot blanc eller gewurztraminer. Mer än 90% av vinerna är vita, men det produceras också riktigt fina fräscha röda viner på bland annat pinot noir. Alla gör dock inte bara druvspecifika viner. En sådan är Domaine Marcel Deiss. Vid sidan av detta gillar de ordet terroir. De hävdar att vingårdsläget är viktigare än druvan eller druvsammansättningen. Vidare arbetar de biodynamiskt och vinerna skulle i princip kunna kallas naturviner. Vinerna görs med naturlig jäst och de använder endast lite svavel vid buteljering.

Marcel Deiss
Marie Helene Cristofaro, Marcel Deiss

Jag träffade Marie Helene Cristofaro som är vinmakare hos Domaine Marcel Deiss. Hon berättar att år 2019 har börjat svårt. Säsongen började med frost och kallt väder, vilket sköt fram blomningen. I vissa lägen har denna startat, stoppat och börjat igen. Extremerna och skillnaderna i vädret har ökat de senaste åren, vilket sätter större krav på vinmakaren och arbetet i vingårdarna. Några sätt att möta detta är att arbeta med gamla druvkloner. Dessa ger en lägre avkastning men de är också ofta mer motståndskraftiga och har visat att de fungerat förr i tiden. Ett plus är också att de ofta ger en nyanserad smak till vinerna. Vid nyplanteringar väljer de också att plantera field-blends, detta för ytterligare sätta terroir i första rummet. Allt detta ger, menar hon, viner vars karaktär handlar mer om läget än de enskilda druvorna.

Domaine Marcel Deiss har idag 32 hektar med vingårdar. De började att arbeta biodynamiskt i slutet av 90-talet och är certifierade sedan 2012. Vinerna kan bäst beskrivas som egensinnigt traditionella med massor av personlighet och terroir. Med enklare ord de är mycket goda!

Viner Domaine Marcel Deiss

Ett genomgående drag i vinerna är energin, balansen och fräschören. Vinerna är matdrivna och har stor lagringspotential. De är dock också snygga som unga. Marcel Deiss gör några druvspecifika viner men mina favoriter är field blends!

Alsace

Domaine Marcel Deiss Blanc 2017, Alasce, Frankrike, 219:-, nr 75999, beställningssortimentet Systembolaget

Detta är ett vin gjort på en field blend med minst 13 olika druvor. De är plockade vid ett tillfälle och jästa tillsammans. Det här är rent, fräscht och smakrikt. Vinet är fruktigt med inslag av gula stenfrukter, lite citrus och gula blommor. I avslutet kommer en liten hint av honung kombinerat med en kryddighet och en hint av stensälta. Riktigt fin balans!

Alsace

Marcel Deiss Langenberg 2016, Alsace, Frankrike, 319:-, Nr 92220, Systembolaget

Även detta vin är en field blend. Det är ett ungt vin och det första som slår mig är sälta. Efter hand kommer en fin fruktig ton med inslag av päron och exotisk frukt, vita blommor och bivax. I eftersmaken finns en aromatisk ton som ligger någonstans mittemellan riesling och muscat. Avslutningen är lång med hint av rivet citronskal. Elegant och komplex med fin struktur. Jag skulle låte det ligga i källaren ett par år till, det är dock riktigt fint redan nu.

Alsace

Marcel Deiss Engelgarten Le Jardin des Anges 2016, Alsace, Frankrike, 379:-, Nr 72408, beställningssortimentet Systembolaget

Ytterligare en field blend. Denna är gjord på druvorna riesling, pinot gris, muscat, sylvaner och pinot noir. Ytterligare ett riktigt bra vin.  Det har en insmickrande och fascinerande doft med inslag av raps, örter och citrusfrukter. Vinet är lite krämig, har en härlig syra och massor av stensälta. Frukten har en solmogen ton med inslag av vita persikor, päron och citrusfrukter. Det är på samma gång mjukt och kraftfullt, det är definitivt charmigt och det finns mycket komplexitet. Detta är ett intensivt vin som jag gärna sitter och kontemplerar över länge.

Alsace

Schoenbourg grand cru 2015, Alsace, Frankrike, 729:-, Nr 96122 , lanseras 22 augusti på Systembolaget

Precis som det första vinet är detta en field blend på 13 druvor. Låt mig börja med att säga detta är ungt, mycket ungt. Vinet är friskt med hög syra och en härlig sälta i avslutet. I smaken finns gula frukter som citrus, gula äpplen och päron samt krusbär. I kanten av detta finns en blommig ton med inslag av kaprifol och honung. Avslutet är långt. Detta är ett vin som har extra allt, massor med komplexitet, elegans och det kommer att utvecklas.

Köp, glöm i källaren och återfinn om 10-15 år eller längre. Missa inte släppet den 22 augusti!

Andra viner från Alsace

Det finns många bra och spännande producenter att välja mellan från Alsace. Just nu finns det också en hel del att hitta på bolagets hyllor. Jag har dock valt ut några favoriter, i lite olika prisklasser. några finns på bolagshyllorna andra måste du beställa. Dessa producenter har också många andra viner som är värda att utforska!

Hugel Riesling

Hugel Riesling Classic 2015, Alsace, Frankrike, Nr 70050, beställningssortimentet Systembolaget

Hugel är en av världens äldsta familjeägda vinhus. De började göra vin i Alsace år 1639, här kan vi tala om traditioner. Detta är en riktigt snygg riesling med massor av karaktär, rik frukt med inslag av nektarier och äpplen, fin kropp, härlig syra och liten hint av ädelröta i avslutet.

Alsace

Pinot Auxerrois ”H” Josmeyer 2016, Alsace, Frankrike, 299:-, Nr 92170, Systembolaget

Ett lite annorlunda men mycket gott vin då det är gjort på druvan auxerrois från gamla stockar. Detta är ett fruktigt vin med anslag av exotiska frukter, gröna äpplen och citrus. Vinet har såväl elegans som djupt och ett långt lite nötigt avslut. Komplex!

Finsk sashimi

Addict 1.23 grand cru riesling 2010, Alsace, Frankrike, 799:-, Nr 78033, Systembolaget beställningssortimentet

Från Gustave Lorentz. Det utstrålar elegans, komplexitet och stentoner. Syran är lång och linjär, smakerna koncentrerade och fokuserade, det finns en intensivitet och nerv som går igenom vinet. Detta är en klar utmanare på Alsace stjärnhimmel. Att lägga i vinkällaren!

Alsace

Trimbach, riesling 2016, Alsace, Frankrike, 150:-, Nr 2639, Systembolaget

Detta är ett vin som jag nästan alltid har hemma. Rent, fräscht och nyanserat, Gula päron, vit persika och citrus frukter. Härlig energi, fin längd och mycket läskande. De gör också en de bästa vinerna i Alsace, klassiska Clos Ste Hune. Just nu säljs årgång 2013 (1599:- Nr 90343).

Det är ingen sommar utan riesling, det finns grymma sådana från Alsace. Glöm dock inte att det finns mer än bara riesling i Alsace till exempel Marcel Deiss viner! Läs mer om Färna herrgård, ett utmärkt semestermål för mat och vin samt vinprovningar, läs mer här.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar