Allt som bubblar är inte champagne!

Jag älskar champagne, men det finns andra bubblande drycker. En del av dessa är mer kända såsom Prosecco som kommer från norra Italien, från Vento-regionen. Vinet görs på druvan glera som tidigare gick under namnet prosecco. Vill man prova ett riktigt bra prosecco rekommenderas Malibran, DinVinguide’s Anders Levander skriver om vinet här. Andra intressanta mousserande viner görs i Franicacorta, Uberti var min favorit när jag var där för några år sedan, denna finns dock inte i Sverige (vad jag vet). Ett annat bra vinhus om vill prova som finns på bolaget är Bellavista eller Ca’ del Bosco. Franciacortavinerna görs främst på chardonnay men med inslag av pinot nero och pinot bianco.

ewbc11_bellavista_0088

 

Ett annan känd typ av mousserande vin är Cava från Spanien. Cava är knutet till Spanien men är inte begränsat till ett enda geografiskt område utan inbegriper D.O. Rioja, D.O. Navarra, D.O. Aragon, D.O. Utiel-Requena samt regionen Katalonien. Vinerna görs oftast på de inhemska druvorna parellada, macabeo och/eller xarel-lo men man får också använda internationella druvor som chardonnay, monastrell och pinot noir. En favorit är producenten Recaredo, läs mer här.

recaredo-2003-brut-de-brut-brut-de-nature-gran-reserva

Sedan finns ett antal områden i Frankrike som till exempel Bourgogne och Alsace som producerar högklassiga mousserande viner. Det görs också grymma viner i Tyskland och Österrike. Ska sanningen fram så kan man hitta kul och bra mousserande viner lite här och var.

Degorgering av en flaska Perla del garda, Lugana, Italien
Degorgering av en flaska Perla del garda, Lugana, Italien

I våras besökte jag Lugana, Italien, där det finns strålande mousserande viner gjorda på druvan turbiana, just nu finns tyvärr inga på Systembolaget – och här säger jag verkligen tyvärr. För jag fick ett par favoriter vid mitt besök. I första hand från producenterna Perla del Garda och Olivini. Riktigt bra viner med en fin frukt, strålande syra och fin balans, ett par av dessa såg jag till att få med mig hem – mycket trevliga.

En av de stora överraskningarna fick jag dock tidigare i somras, ett mousserande vin gjort på assyrtiko på Santorini, Grekland hos Santo wines. Om jag förstod det rätt är detta det enda mousserande vinet som görs med den traditionella metoden, dvs på samma sätt som champagne, på Santorini och detta är första årgången. Det här är charmigt, ska erkänna att det finns utrymme att förbättra det, men det har charm, en vacker frukt, bra syra och en strålande mineralitet – det har det! Jag provade om vinet i helgen och jo, det här vill jag ha mer av – snart!

Santorini Sparkling 2012 Santo wine  (600x398)

Det är detta jag älskar med vin, det finns alltid något nytt, något gott och något spännande att hitta. Man är aldrig fullärd och ibland får man känna sig lite som en pionjär – som när man får testa något helt nytt – då spricker vinnörden i en fram, är det dessutom gott då kan man inte annat än att le 🙂

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar