Äggande vinvariationer inför påsken

Påsken står inför dörren. Det är en gammal högtid med många traditioner. För det flesta av oss är det en tid då vi träffar familj eller vänner, får några dagar ledigt och frossar i ägg. Det verkar som vi inte kan få nog av denna smakliga oval, så jag tänkte berätta hur du kan öka på detta frosseri ytterligare.

Annons:

Påsken är liksom alla högtider knuten till en mängd traditioner, en del lokala, en del mer internationella, en del gamla och andra nya. Några av dessa känner vi bättre än andra som är med diffusa. En av dessa som jag bryr mig mindre om är Påskharen. Harar som lägger ägg är helt enkelt inte min grej, om hen inte ligger tillagad på min tallrik. Ägg däremot har alltid varit en viktigt del av min påsk.

Att frossa i ägg under påsken är en gammal sedvänja, som bottnar i vårt katolska arv. Ätandet av ägg vid påsk kan också kopplas till andra religioner, till exempel judendomen. Det katolska äggfrossandet bottnar i att den 40 dagars långa fastan tar slut till påsken och det är åter tillåtet att äta ägg. Till detta har vårens ljus börjat komma vilket som av en slump är en signal till hönsen att det var dags att börja värpa igen efter vintermörkret. Det kanske var en anledning till att denna katolska tradition levde efter reformationen. Ett annat sätt frossa är att kasta sig över alla påskägg fyllda med lösviktsgodis.

Påsk foto Magnus Reuterdahl

Mer ägg, mer vin?

Vi kan dock turbo-boosta äggfrossandet med hjälp av vin. Äggvita kan användas i vinproduktionen. Äggvita kan användas för att klarna vin. Klarning görs för att göra vinet klart och stabilt. Äggvitan drar till sig sediment som uppkommer när vin görs, dvs döda jästceller och andra orenheter. Därefter kan dessa enkelt tas bort tillsammans med äggvitan. Med andra ord får du inte i dig några ägg men nära nog.

Det finns många andra metoder för att klarna vin. Äggvita är vanligt förekommande i viner med mycket tanniner och främst till röda viner. Metoden är gammal och sägs komma från Bourgogne eller möjligen Tyskland. När det kommer till vin behöver detta inte anges på etiketten, vilket gör det svårt att hitta dem. Om du inte vill utesluta möjligheten att äggvita använts så finns det vegancertiferade viner.

En vinproducent som använder metoden är bodegas Muga i Rioja, Spanien. Detta är ett vin som ligger mitt emellan traditionell och modern Rioja och är utmärkt till påsklammet.

Äggande vinvariationer

Muga Reserva Selección Especial 2014, Rioja, Spanien, 279:-, Nr 95268, Systembolaget

Vinet är gjort på 70% tempranillo, 20 % garnacha och en mindre mängd mazuelo och graciano.  I smaken finns mörka frukter och bär, rostade ekfatstoner och en lång kryddig finish. Det är ett smakrikt vin med komplexa smaker, en fin energi och härlig längd. 

Äggformade tankar

Under påsken kommer ju inte alla ägg från fåglar, vi äter med glädje smågodis ur färglada påskägg, tar fram dekorationer som minner om ägg eller fåglar. Varför inte dricka vin som gjorts i äggformade tankar? Tanken med dessa är att formen ska bidra till att vinet mikrooxideras. De påminner i formen av de kvevri eller amforor som använts i Georgien i mer än 8 000 år och som användes under antiken. Dagens tankar är dock oftast gjorda av betong. Till skillnad från de betong/cement tankar som var populära under 18- och 1900-talen är dessa obehandlade. På så sätt ger de en liknande effekt som ekfat med den skillnaden att de inte ger smak till vinet. Det finns dock också äggtankar av trä och plats.

Qvevri

Ett georgiskt påskvin, gjort i kvevri (amfora) kommer från Jakeli Organic Vineyard and Wines Ltd.  Kvevri är en en stor amfora som grävs ned i jorden. Jordenvärmen gör att det blir en stabil temperatur för vinet att såväl jäsa som lagras i. Dess form är oftast ägglik. Just detta vin kommer från området Khashmi i regionen Kakheti

Äggande vinvariationer

Khashmi Saperavi Unfiltered dry red, Kakheti, Georgien, 2011, 324:-, Nr 76582, beställningssortimentet Systembolaget

Saperavi är en av de mer kända druvorna från Georgien och ger smakrika fruktiga viner. I detta är smaken mörka körsbär, plommon tjärpastiller, örter. Det har tydliga tanniner, fin fräschör och bra struktur samt längd med inslag av aromatiska örter. Ett spännande och riktigt gott påskvin som passar till lammet eller steken.

Betongäggen är en betydligt nyare företeelse som snabbt blivit populär på många håll i världen. Ett kul vin gjort på druvan semillon finns på bolaget just nu. Vinet är till del gjort i betong ägg och till del i ekfat.

Äggande vinvariationer

Boekenhoutskloof Semillon 2016, Sydafrika, 239:-, Nr 96034, Systembolaget

Även detta vin är smakrikt, här är det dock mer blommiga toner, citrusfrukter med smak av apelsin, grapefrukt och citron samt persika och en tydlig ekfatston. Detta ger ett vin med kropp, rondör och exotiska kryddor samt en fin syra. Ett smakrikt med komplexitet och längd som passar utmärkt med påskkyckling.

Bägge dessa viner är riktigt trevliga att njuta av under påsken.

Äggande vinvariationer

Oeufs en Meurette (Förlorade ägg i rödvinssås)

På påsken ska vi ju även äta ägg och hare om du så önskar. Om du har tröttnat lite på målade ägg som smakar likadant som alla andra ägg som du äter under våren, sommaren, hösten och vintern så finns det gott om äggbaserade maträtter. En klassisk fransk rätt som är såväl god som lyxig och passar påsken perfekt är Oeufs en Meurette. Detta recept är för två personer, om du har det som huvudrätt. Till denna passar en röd bourgogne eller varför inte lite Muga. I Chablis gör man samma rätt på chablisvin och dricker detta till.

Äggande vinvariationer

Recept rödvinssås

 • en liten morot, fin hackad
 • ½ palsternacka, finhackad
 • en gul lök, finhackad
 • två vitlöksklyftor, mosade och finhackade
 • blasten från en liten purjolök (ca en handfull)
 • en klick smör
 • 2 ½ dl hönsbuljong
 • 4 dl rödvin
 • 1/2 tsk torkad timjan
 • 2 lagerblad
 • en nypa socker
 • knåda ihop en liten boll av 2 msk smör och 1 msk vetemjöl (beurre manie)

Hacka moroten, palsternackan, lökarna och blasten från purjolöken. Fräs allt i lite smör på relativt låg värme i några minuter. Häll därpå vinet och hönsbuljongen, tillsätt lagerblad, timjan och socker och låt koka ihop på låg värme tills cirka 2,5 dl vätska återstår. Sila därefter av grönsakerna och vispa ned det hopknådade smöret och vetemjölet, koka upp under omrörning till såsen fått en tjockare konsistens.

Kokt schalottenlök

 • ett 10-tal små schalottenlökar
 • lite smör
 • 0,75 dl hönsbuljong

Bryn löken i smöret så att de blir lite gyllenbruna, häll därpå i buljongen och låt sjuda under lock tills de börjar att mjuka.

Svamp och bacon

 • 60-70 g bacon
 • 10-tal kvartade champinjoner

Fräs bacon och svamp, vid behov tillsätt lite smör.

Pocherade ägg

 • 4 ägg
 • Koka upp 1,5 liter vatten,
 • 1 msk ättika
 • 2 tsk salt

Koka upp vatten, ättika och salt, sänk temperaturen så att vattnet sjuder. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i det sjudande vattnet. Håll koppen nära ytan. Låt ägget sjuda i ca 3 minuter, tills vitan stelnat. Ta upp med hålslev.

Servera på en skiva rostat eller stekt bröd med två pocherade ägg – lägg därefter på bacon, svamp och lök – häll över såsen.

Glad påsk

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar