Maja Berthas om Choklad

Choklad och vin i kombination, en artikel ur DinVinGuide magasin #2 2012
Choklad liknar vin på många sätt. Olika bönor ger olika karaktärer, liksom ursprung, jäsningsstilar och växtplats. Dessutom går choklad och vin utmärkt ihop. Till en början såg sig experterna mest dragna till kombinationer av diverse avecer. Man kunde tänka sig en liten pralin till cognacen efter kaffet, eller på sin höjd en ruta mörk choklad till sin Madeira. Idag är det en annan femma! Chokladprovarna är nästa lika många som vinprovarna och kombinationerna blir allt järvare. Jag har jobbat med choklad och vin i kombination i över tio år och under den perioden har jag vänt och klämt på de flesta smaker. Det finns en del kom- binationer som anses mer klassiska än andra och här kommer en liten guide över hur jag tänker på ämnet.

Ren mörk choklad tycker jag är allra mest spännande.
Här får man den råa smaken av bönan och kombinatio- nerna blir klarare och mer distinkta. Söta och starka viner är väl egentligen de mest enkla att kombinera med choklad eftersom sötman i vinet ger en harmonisk smakprofil. Beroende på vad man gillar så kan man gå åt olika håll. Lite mer säkra kombinationer är att leta efter smaker som både finns i drycken och chokladen. Har man ett knäckigt vin, typ Madeira eller Moscatel du Setubal så kan manvälja choklad med en knäckigare karaktär. Dessa hittar man oftast i västindien, framför allt på Trinidad. Även Ghana faller under denna kategori. Det man bör komma ihåg är att kakaohalten i chokladen alltid framhäver upplevelsen av alkohol. Detta gör att jag med fördel tycker att man bör använda sig av choklad mellan 60-75% när man jobbar med starkviner.

Är man mera inne på fruktigare (och ibland även lite tanninrik) stil så kan man istället välja choklad med lite

fruktigare smakegenskaper. Choklad som kommer från Madagaskar, Papua Nya Guinea är oftast syrliga och har en körsbärs-citrusartad smak. Då fungerar röda muscatviner, LBV port och liknande helt utmärkt. Men till dessa viner kan man också gå åt det ner kryddiga hållet. Choklad med ursprung i Venezuela har till exempel ofta en lite lakrits- kryddig karaktär som funkar till ovanstående vinstilar. Här kan man också lätt hitta lite åldrad Maury som komplement till chokladen.

Är man mera lagd åt det söta hållet och kanske föredrar vit- eller mjölkchoklad så tittar man hellre på dessertvins- hyllan. Söt, vit muscat går som hand i handske med denna typ av choklad, precis som lätta, söta mousserande viner.

Men det finns också en kategori människor som inte gillar sött överhuvudtaget. Dessa personer njuter i fulla drag av torra röda viner tillsammans med en mörk, torr chokladbit. Denna kombination är spännande, men inte alls till för alla. Smaken blir mer åt det ’matiga hållet’ med drag av nästan varmrättsartad karaktär. Vill man prova detta så rekommenderar jag lite fruktiga och varma rödviner, typ Shiraz från Nya Världen. Men är man riktigt äventyrlig så skickar man in en ruta mjölkchoklad i munnen samtidigt som man sippar in en klunk rött. Då händer nämligen något väldigt spännande. Vinet och chokladen boostar varandras vanilj och kolatoner så till den grad att man tror att man just lagt en Werthers Orginal på tungan!

MAJA BERTHAS

Läs mer om Maja här

Fler artiklar