Ett nyårstal i bloggform

Hwar fjortonde dag, Magnus Reuterdahl ny krönikör bloggare på Dinvinguide.
Magnus Reuterdahl skriver bloggen Magnus Reuterdahls vinblogg Aqua Vitae, har varit med och startat upp #vintweetupsthlm samt gästbloggar på olika internetfora om vin. Till vardags jobbar Magnus som arkeolog, bor i Stockholm och veckopendlar till Linköping. Vill du komma i kontakt med honom är twitter (@reuterdahl) eller Stockholms vinbarer ett säkert kort.

Ett nyårstal i bloggform

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö…

Likt fordom vi samlades fram tevens bleka sken för att lyssna på Alfred Tennyson ord i översättning av Edvard Fredin sitter vi nu med huvudena böjda över dataskärmar, telefoner eller pads och knackar fram budskap om drycker svunna ur våra källare, gör listor över vad som var bäst och sämst eller skickar nyårshälsningar till vänner och familj.

Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälvande minut.

Vi gör avslut och börjar något nytt, strax innan denna första skälvande minut då 2012 drar sin sista suck knackar jag in något nytt, i ett nytt forum och presenterar mig här med en fundering kring nyårshets och nyårsfest. Personligen ser jag nyåret som en fest, något att spendera med vänner, en plats att utbyta erfarenheter. Någon eller några lagar mat, någon blandar drinkar och jag står för vin (och ibland mat). Viktigast för många, mig inkluderat är champagne eller åtminstone något som bubblar, många gör felet att köpa årets enda champagne enkom för att fira in det nya året. Jag dricker champagne oftare än så. Inför nyår köper jag två, en riktigt bra och en lite enklare – den som är riktigt bra får inleda festen, då när gommar är öppna för äventyr och nya smaker, sen när huvuden är yra och smaklökar dränkta tas den enklare fram att skåla in det nya året.

Vem är då jag? Vardagligen finner ni mig på min egen blogg Magnus Reuterdahls vinblogg där jag skriver om högt och lågt, vitt och brett om vin, dryck och mat  samt sådant som jag finner kopplat till detta. Ibland liksom nu skriver jag också i andra fora, här kommer jag återkomma med en viss regelbundenhet, typ var fjortonde dag och skriva om vin, dryck och förlustelser.

Just att blogga, twittra eller på andra sätt publicera sig på nätet är för mig ett sätt att hitta nya ytor att kommunicera, att hitta nya vinintresserade, vinälskare och vinnördar, andra som liksom jag har den där upptäckarlusten och glädjen, som vill till nästa vinflaska, druva eller region för nästa äventyr.

Hur hittar man då sina nya kickar i ett land som till viss del är som Narnia, med ett Systembolag som frusit i tiden, där vinter råder och sortimentet blir allt mer likriktat? Jag gör det genom att hålla alla dörrar öppna; provningar, restaurangbesök, vinbarer, utlandsresor och näthandel samt och inte minst genom att träffa andra vinintresserade.

För en tid sedan fick jag en fråga av en av alla dessa galna underbara vinmänniskor som jag träffat genom mitt intresse – vad tänker du dricka på nyårsafton och vilken musik tänker du spela till vinerna? Eftersom vi är ett gäng som ska träffas är detta inte en helt lätt fråga att besvara, men han har en tanke om att skriva något om vad vi dricker och lyssnar på under Nyårsafton i olika länder så jag skickade honom detta svar:

Givetvis kommer jag dricka champagne, dock har jag inte helt bestämt mig vilka än och det kommer jag inte göra förrän det blir dags att åka till Värmland och nyårsfirandet – så här får ni helt enkelt lita på mig, det blir några bra champagner. Jag ska också ta med mig ett rött och ett vitt vin till maten vilka blir:

2006 M. Marengo Barolo och Artisan Halbturn white 2009 samt ett dessertvin vilket är min nya favorit från den underbara ön Pantelleria; Ben Ryé.

Musiken är svårare (vi är flera som kommer slåss om kontrollen över stereon/datorn), men man vill ha något som är lite bubbligt och Hollywood att öppna festen med så det får bli Hole med Celebrity Skin, till maten vill man ha något lite lugnare så Tom Waits och Christmas card from a hooker in Minneapolis och något lite mer sentimentalt med Deep Purple; Soldier of fortune. För det söta vinet med anor i södra Italien får det bli filmmusiken från Gudfadern.

Till den sista champagnen blir det inte musik utan den öppnas till de avslutande orden:

Ring in den tid, då andarna befrias
ur själviskhetens sammansnörda band.
Ring mörkrets skuggor bort ur alla land;
ring honom in, den bidande Messias.

Må 2013 bli fantastiskt — SKÅL!

Fler artiklar