Ölstilar – Saison

Ölstilen Saison härstammar från 1600-talet och den fransktalande regionen Vallonien, i nuvarande Belgien.

Saison som just betyder säsong bryggdes inför skördetiderna och konsumerades när bönderna jobbade långa dagar på åkrarna. Då bryggde man ölet sent in på hösten för att sedan lagra den inför skördesäsongerna. Det var svårt att kyla ölet för hållbarhet så istället humlade man ölet rejält, humle har en konserverande effekt och självklart bryggdes ölet inte så starkt utan höll sig mellan 3-5%. Det var en dryck som dracks samtidigt som man arbetade. Saison var en nästan bortglömd ölstil i många år fram till 1980-talet då hembryggare och nya ”craftbeer” bryggerier återupptäckte den. Idag så bryggs nu Saisonen som aldrig förr.

Annons:

Det som kanske skiljer Saisonen mest från andra ales under jäsning är att en Saison ska jäsa varmt (18-25 grader) medan en vanlig ale jäses kring 18 grader. Saisons kan som alla andra öl-stilar skilja sig rejält mellan olika typer. Oftast är de väl kolsyrade med tydliga toner av jäst, örter och blommor. Det finns självklart några guldkorn att ha extra kolla på, så här kommer några tips.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping – Brasserie Dupont

Den här kommer ut en gång om året och är alltid humlad med en ny sorts humle varje gång. Här bjuder Brasserie Dupont på något förstklassigt! Med en lätt och frisk kropp med mycket kolsyra som följs upp av en lätt kryddig och blommig smak som lämnar bra med utrymme för jästen som bildar en perfekt balans i gommen. Mot slutet, en krispig och fräsch beska som kommer in och lägger sig bak på tungan.

I nuläget så kan jag absolut säga att det här är en av mina topp-tre Saisons. Så ha koll på Systembolagets hyllor när den väl dyker upp.

Om ni nu känner att ni inte orkar vänta så finns alltid Brasseries Duponts andra Saison på Systembolagets hyllor Saison Dupont Biologique som även den är riktigt trevlig. Dock utan den markanta beskan utan en mer lugnare och lite alkoholsvagare variant.

SB# 1614, Pris 56,9:-

750ml, 5,5%

Självklart levererar svenska bryggerier Saison också. Södvik Säsong från Eskilstuna Ölkultur som jag nämnde för veckan är en riktigt stabil klassisk Saison som levererar bra kryddiga smaker med fin jästton.

Om man gillar lite mer fart och frukt så är Sundbybergs Köksbryggeri Saison perfekt vid namn Yuzu Saison, som namnet antyder är den fullpackad med yuzu som funkar riktigt bra med sina kryddiga örttoner.

SB# 32946, Pris 29:-

330ml, 6,4%

 

Läs mer

Fler artiklar