Hr. Frederiksen Væsel Brunch – exklusiv öl

Mikkeller Hr. Frederiksen Væsel Brunch är ett samarbete mellan danska Mikkeller och danska Amager Bryghus som skapar unik och exklusiv öl.

Mikkeller Hr. Frederiksen Væsel Brunch är en samarbetsbrygd mellan danska Mikkeller och danska Amager Bryghus. Mikkeller’s världskända Beer Geek Breakfast som funnits med på stout-topplistorna sedan år 2006. Det är en stout gjord på havre och Kopi Luwak-kaffe som har blandats med Amagers Hr. Frederiksen som är en mäktig amerikanskinspirerad imperial stout.

Känns lite sorligt att veta att det antagligen är första och sista gången man dricker just den här ölen. Det är öl skapad i ett fåtal exemplar.
Då jag för några år sedan fick tag i Hr. Frederiksen Væsel Brunch fick jag även tag i den bourbonfatlagrade versionen. Jag hittade även ytterligare en version. Det är öl som görs hantverksmässigt och i mycket små versioner.

Annons:

Hr. Frederiksen Væsel Brunch vs Hr. Frederiksen Væsel Brunch BA – Mikkeller / Amager Bryghus

Dessa två öl har båda en mjuk doft av kaffe, soja, lakrits och kakao. Det som skiljer dom åt är att den fatlagrade versionen är lite sötare i doften med fudge och lite spritiga toner i bakgrunden. De är fylliga och lena med små och få kolsyrebubblor.  Orginalet har en mer påtaglig kaffesmak än aromerna i den fatlagrade som i sin tur har mer söta toner av vanilj och bourbon.

Båda är riktigt bra, så det här är bara en smaksak vad man föredrar när det gäller stout. I orginalet var det mer kaffesmak som gjorde den lite torrare medan i fatlagringen rundades av med bourbontoner som också gjorde att den kändes lite sötare och mildare i kaffetonerna.

beer_226110Amager / Mikkeller Hr. Frederiksen Væsel Brunch (Double Coffee edition) som det bara gjordes tvåhundra exklusiva flaskor av och testades tyvärr separat. Det som skilde denna öl från de andra ovan beskrivna var den betydligt kraftfullare och intensivare smaken av kaffe. Känns lite tråkigt att veta att det antagligen är första och sista gången man dricker just den här ölen men det är självklart jättekul att ha fått tillfället att vara en av få utvalda.
Att få tag i dessa flaskor är tyvärr inte så lätt men det går att göra en privatimport på Beer Geek Breakfast via Brill & co. Jag kan även rekommendera Mikkeller webshop där man kan köpa öl från Danmark och med lite tur kanske ovan öl dyker upp där igen.

Fler artiklar