Annons:

Fullers Old Winter Ale, då och nu

Personligen älskar jag att lagra öl för att sedan jämföra en lagrad med en nyligen buteljerad. DinVinguide.se testar samma öl men med fyra års skillnad. Fullers Old Winter Ale är riktigt spännande.

Som tur var, hade jag av en slump en Fullers Old winter ale från 2013 kvar långt bak i förrådet som stått och samlat damm; så det kändes lägligt att testa den mot den nya färska varianten som nu finns på Bolaget. Mycket har hänt på fyra år, namnet är inte detsamma och inte heller etiketten men som tur är så är receptet det traditionella.

Annons:

2013 vs 2017

Old Winter Ale 2013 – Fullers

Med sin stora ljusbruna skumkrona och den mahognyfärgade vätskan så ser denna lagrade variant nästan ut som en julmust. Det är riktigt fascinerande att det även doftar julmust! Här har sötman tagit ett steg bakåt och lämnat plats för de mer kryddiga dofterna så som muskotnöt, svartpeppar, kanel, nötter, kardemumma, russin, vanilj och milda knäcktoner. Kroppen är len och fyllig med extremt små och få kolsyrebubblor som snabbt försvinner i munnen. Smaken är precis som doften. Aromer med inslag av julkryddor och en lätt sötma i bakgrunden. Mot slutet ligger en lätt kryddig smak kvar på tungan med elegans.

Old Winter Ale 2017 – Fullers

Årets öl har inte en lika stor skumkrona men färgen är densamma. Doften är sötare än den lagrade varianten, här tar knäck, vanilj, torkad aprikos, nötter och sirap mer plats och de kryddiga smakerna ligger mer i bakgrunden. Kroppen är len och mjuk med lagom mycket kolsyra. Smaken är något söt men inte så att det blir för mycket utan precis lagom med inslag av torkad frukt, knäck, vanilj, nötter och milda kryddor. Mot slutet kommer en mild beska in som klingar av efterhand.

SB# 11640, Pris 27,9:-

500ml, 5,3%, Old Ale

Sammanfattning:

Jag är riktigt imponerad över de tydliga skillnaderna mellan den lagrade och färska varianten; från att vara en söt och mjuk öl till att bli en mer kryddig och kraftfull öl. Det var spännande och kul att testa de två ölen mot varandra. Sannolikt skulle jag nog inte gissa att det var samma öl vid en blindtest. Så min sammanfattning blir, Fullers Old Winter Ale är lika bra färsk som lagrad men för all del testa både om ni har chansen. Vidare är Fuller Winter ale inte alls lika söt som många andra julöl vi ser på marknaden.

Annons:

Här finns mer att läsa om