Folköl, en klassiker

När jag tänker på folköl tänker jag mig en ljummen avslagen pilsner som intas utan entusiasm. Förr var det så men det har ändrats. Folköl kan vara spännande och det finns mycket att välja på idag.

Folköl, det vill säga öl som inte överstiger 3,5% alkohol, har länge funnits i våra matvarubutiker. En längre tid har det mest varit söta och lite tråkiga vanliga lagertyper men sedan en tid tillbaka har craftbeer-trenden slagit igenom även i folkölsvärlden. Nu kan man hitta flera olika stilar som alla är under 3,5%,  som Ipa, veteöl, Gose, Pale ale, Berliner weisse, Saison, Stout, Porter och suröl. Vilket gör det hela lite mer intressant och kul.

 

Att kunna dricka en, två eller kanske tre bra och goda öl utan att få dåligt samvete på en vardag är aldrig fel. Så här kommer lite tips på det som sticker ut i mängden. Det finns så mycket att testa så jag valde bara ut några få favoriter som oftast slinker ner i korgen när man handlar.
Omnipollo gör det som de är bäst på och tar det ett steg längre. Arzachel är en Session ipa på 3,5%  men har fått samma mängd humle i sig som en Dubbel Ipa. Riktigt bra smak och doft av tropiska frukter som avslutas med en bra frisk beska.

Annons:

Omnipollo har även Bianca som är deras tolkning av stilen Gose. En Syrlig och salt öl gjord med mango som ger ölen en fruktig och härlig avslutning. Finns även med smakerna blåbär och hallon som är riktigt bra och uppfriskande med tydliga toner av sina smaksättningar. 
Nynäshamns Ångbryggeri har två olika folkölsstilar. Den ena är en lager med namnet Land i Sikte som är en trevlig lager med bra sötma och en mild beska. Den andra är deras Session Ipa med namnet Spinnaker som har mer humledriv och blommig karaktär med en bra beska.
Engelska bryggeriet Brew By Numbers gör en riktigt bra Saison gjord med citron och citrongräs vid namnet 17/02 Grisette.
Spendrups bryggeriverkstad har även tagit fram några bra sorter. Tail of the Whale är en riktigt bra humlad veteöl med frisk doft och smak.
Det här är bara en bråkdel av allt spännande och gott som finns i folkölsväg. Det fortsätter bara att komma mer och mer! Bilderna är från Ica Kvantum i Liljeholmen och Spendrups.

Läs mer

Fler artiklar