Smakning med Littorai

Annons:

Littorai.

De flesta känner till namnet, men få har haft råd eller tillfälle att smaka vinerna. Kultvineriet från norra Californien får kontinuerligt hyllningsartiklar skrivna om sig, men eftersom de flaskor som produceras årligen går direkt till allokeringar runt om i världen är de inte de lättaste att få tag på.

Littorai är och har alltid varit ett litet, familjeägt företag. I 1993 etablerade Ted Lemon och hans hustru Heidi sitt egna vineri – döpt efter det latinska namnet för ”kust” – utanför den lilla staden Sebastopol. Druvorna kommer både från egna och hyrda vinmarker och produktionen ligger på cirka 50 000 flaskor om året. Vinmarkerna är utvalda med hänsyn till position, jordsmån och klimat och paret har långstående kontrakt med bland annat David Hirsch och Charles Heintz.

Littorai idkar biodynamik med låga uttag och sedvanlig sträng druvselektion (82% av vinmarkerna odlas biodynamiskt och yterligare 13% odlas ekologiskt). Ofta används hela druvklasar under fermentering och man undviker både klarning och filtrering.

Herr Lemon själv verkar vara en väldigt lugn och eftertänksam man, och när 2013 utgåvorna av hans viner radas upp framför oss tar han tillfället i akt att dela med sig av sina betraktelser om årgången. Liksom föregående år blev 2013 ett torrt år, men tack vare regn i december och januari hann ändå många vattenreservoirer fyllas inför växtsäsongen. Efter frost i januari följde en tidig och varm vår, varefter juni och juli bjöd på jämnt och varmt väder med väldigt lite dimma ända tills slutet av juli, då svalare väder och ökad närvaro av dimma fördröjde veraison. Slutet av augusti och början av september följde upp med soliga dagar och skörden startade så tidigt som den 4:e september. För Chardonnay blev årgången enligt Lemon väldigt klassisk. Vinerna har klar syra och god struktur med en lätt phenolisk karaktär som för tankarna till 2008. För Pinot Noir bar 2013 med sig volymer snarlika till 2012, men vinerna blev slankare och mindre opulenta än i föregående årgång. Med en högre aromatisk komplexitet och större tillgänglighet är det viner som kan drickas redan idag. En årgång snarlik 2010.

Charles Heintz Chardonnay 2013

Blekgul med grönt skimmer. En lätt smörighet på näsan med viss persikohint samt en aroma av gråpäron. Tilltalande aromatik, med en urskiljbar om än lätt alkoholhint. Ingången möter upp med en näve full av mineralitet och vita stenar. Koncentrerad frukt med aromer av smörblomma, passionsfrukt och rabarber. Integrerad syra och väldigt god längd. Torr finish.

Platt Pinot Noir 2013

Dovt röd med genomskinlig kant. Klädsam fruktsötma som verkar vara typisk för just denna vinmark. Lätt eldig näsa med aromer av björnbär, blyerts och salvia. Ganska mjuk i gommen. Väldigt diskret. Kort till medellång med återkommande aromer och integrerad syra.

På gränsen till att upplevas som slapp.

Pivot Pinot Noir 2013

Klarare röd färg med mindre genomskinig kant. Kraftigare näsa med björnbär, skiffer och krut som dominerande aromer. Klar syra och spridda små tanniner. Medellång. Aromer av björnbär, grön jordgubbe och druvor.

Savay Pinot Noir 2013

Lilaröd färg med rosa kant. Pepprigare näsa än föregående viner med arom av blåbär, enbär och oregano. Kallare, saftigare stil med läskande syra, medel till lång längd och avslutande aromer av surkörsbär, rönnbär och liljekonvalj.

Hirsch Pinot Noir 2013

Ljuvlig näsa med aromer av rosor, viol och syren. Kall frukt, immediat och ihållande.

Torr munkänsla. Hög men väldigt integrerad syra. Tydligt anslag av rölleka och fänkålsfrö, oregano och lila plommon. Spridda tanniner. God längd. Jämnt avslut.

Charles Heintz Chardonnay 2003 Magnum

Rik, gyllengul färg med grönt skimmer. Vit sten, kallt smör och kaprifol. Intensiv doft. Väldigt strukturerad.

Småraspig men behaglig munkänsla. Fin integrerad syra, god längd och ett härligt avslut av havrefras, kolasnören, mangokräm och limezest.

Savay Pinot Noir 2002 Magnum

Begynnande mognad. Dovt brickröd med bleka kanter.Väldigt medicinal och örtig. Luktar chinotto och sötlakrits. Fin struktur och god längd men alltför kamferdominerad.

Läs mer

Fler artiklar