Matthiasson Vineyards Levererar

Annons:

Att ha en fäbless för kaliforniska viner är lite som att förälska sig i dyra bilar. Det finns en stor chans att du har älskat och läst om dem i åratal innan du för första gången får chans att bekanta dig med produkten.

Men säga vad man vill om prissättningen och exklusiviteten på viner inte bara från Napa Valley utan numera även från Sonoma Coast, Anderson Valley och de andra appellationerna; det görs unika och stora viner här som gott och väl lever upp till myten och berömmelsen som cirkulerar.

För ett tag sen fick jag en chans som jag förstod att jag inte fick missa, nämligen att få smaka de nya årgångarna från Mathiasson Vineyards. Matthiasson ses av många som en av de viktigaste vinerierna som har vuxit fram de sista åren. Här har man inte bara tagit ett klart och tydligt avstånd från överextraherade viner, utan genom sitt nytänkande har de tillsammans med andra vinerier såsom Littorai, the Scholium Project, Calera m.fl. kommit att stå för ett generationsskifte inom den kaliforniska vinscenen.

Steve Matthiasson blev utnämnd till årets vinmakare 2014 av the Chronicle och har en bakgrund som konsult åt Stag’s Leap Wine Cellars, Araujo Estate och Spottswoode and Hall.

”But then there’s Matthiasson’s day job. He has become one of Napa’s top viticultural consultants (…) When a vintner wants more flavor at lower sugar levels, Matthiasson is the one on speed dial. And he has achieved that while evangelizing for a reversal of the past two decades’ trend toward overly ripe flavors and high alcohols. ”

Jon Bonné

Tillsamman med sin fru Jill Klein Matthiasson omhändertar han 7 vinmarker i Napa Valley och Sonoma. Paret ser vinmakning som en naturlig förlängning av klassiskt jordburk, och de försöker leva efter devisen att vin görs i vinmarken, inte i vineriet.

I 2005 slog Matthiasson följe med George Vare (som bland annat har lett vinerier som Geyser Peak) på en resa till Friuli, en resa som inte bara ledde till upptäckten av en mängd olika druvor utan som även cementerade Matthiassons tro på att det gick att uppnå phenolisk mognad i Napa utan överdrivna sockernivåer.

 

2014 Linda Vista Chardonnay

Linda Vista Chardonnay kommer från en av de klassiska chardonnayområdena i Napa – West Knoll. Vinmarken Linda Vista har svala vindar och en jordmån primärt bestående av lera, men delar samma generösa sol med resten av Napa. Eftersom syran blev så hög i 2014 årgången lät man två femtedelar av faten genomgå malolaktisk jäsning

Blekgul färg med klar kant. Aromer av laktos och underliggande hint av anjou päron och smörblomma, smultronblomma samt rå mandlar. Intensiv, stram och extremt lång. Integrerad syra, lätt, behaglig bitterhet långt bak i gommen, återkommande aromer med tillägg av stenfruktskärna.

 

2013 Ribolla Gialla

Ren Ribolla Gialla från 7 rader i Matthiassons vinmark i västra Oak Knoll. Vinrankorna härstammar från sticklingar som gavs till George Vare av ingen mindre än friuliproducenten Josko Gravner i 2001.

”It is an idiosyncratic grape, tough to grow, different to make wine from, and hard to pronounce.”

Matthiasson förälskade sig i Ribolla Gialla mer på grund av än till trots för dess svårigheter.

Grågul med vattnig kant. Rik, direkt näsa, lätt kryddighet. Viss antydan till vit vingummi och jasmin med en nypa havssalt på doft. Väldigt tydlig, torr struktur med märkbara skaltanniner. Något aromatiskt anonym med kort avslut. Väldigt strukturdriven, men saknar längden och munkänslan hos sina motsvarigheter i Friuli.

 

2012 Napa Valley White Wine

Det här vinet representerar Matthiassons försök att komma själva idéen eller arketypen av ett vitvin in på livet. Vinet innehåller bland annat Sauvignon Blanc, Ribolla Gialla, Semillon och Friulano som alla är jästa tillsammans på fat och lagrade på jästfällningen. Sauvignon Blanc och Semillondruvorna kommer från Ryans vineyard – en vinmark med alluvial jordsmån som ligger i mitten av dalgången i den södra delen av Napa Valley. Ribolla Gialla och Friulanodruvorna kommer från Tiny Vare Vineyard i Napas Dry Creek Canyon.

Direkt, fet doft. Blekgul, klar kant. Doft av kvittenmembran. Vaxad doft. Viss smygande krusbärshint. Hint av potpourri och torra rosor. Väldigt fin och läskande syra. Jämn finish med bra grepp och aromer av vit gnejs, färsk aprikos och gröna druvor. Drick nu.

 

2011 Cabernet Sauvignon

Enligt Matthisson själv så är det här en;

”old-school Napa cab, a rustic blended wine from different parts of the valley”.

I 2011 årgången består viet av bland annat 80% Cabernet Sauvignon från tre olika vinmarker i Napa Valley som Steve Matthiasson är involverad i skötseln av.

Klockren dovröd färg med liten fällning. Tät näsa med solmogna svartvinbärsblad och pajdeg. Tillägg av korint. Medelstora riviga tanniner koncentrerade på tungspetsen. Omfamnande örtighet med syrenblad och kokt gelé av mörka bär. Medellång, med god struktur och jämn avslutning.

 

2012 Cabernet Sauvignon

I 2012 har andelen Cabernet Sauvignon ökad till 90%. 2012 årgångens vinter var mild och lång, och skapade mjuka viner med riklig frukt.

Blött, pepprigt, hetta, köttsaft och stekskorpa, järn. Saftig, syrlig syra. Medelstora men behagliga tanniner. Vackra aromer av mandel, clementin och majrova.

Fler artiklar