Gut Hermannsberg

Gut Hermannsberg har en lång och snårig historia.
Det finns säkert perioder då det har varit berättigat att avfärda vinerna, Men inte längre.

I Tyskland finns fortfarande många offentliga vinerier. Vissa sköts som privata företag, andra är organiserade som utvecklings- och undervisningscentrum. Bland dessa återfinns stora namn som Kloster Eberbach, Forschungsanstalt Geisenheim och faktiskt Schloss Vollrads. (Se inlägget Government Owned Wineries In Germany skrivet av Schiller-Wine.)

Gut Hermannsberg har en historia som sträcker sig tillbaka till 1902, då den preussiska staten köpte upp ett antal steniga hektar i närheten av den lilla byn Niederhausen. Marken – som inkluderade en gammal kopparguva – beplantades med rieslingrankor 1903, och spenderade sedan nästan 100 år som staligt ägd domän med det charmerande namnet Königlich-Preussische Weinbaudomäne Niederhausen-Schlossböckelheim.
Inköpet och kultiveringen var ett steg i återuppbyggandet av Preussens vinindustri efter phylloxeran, och Niederhausen-Schlossböckelheim var bara en av många statiga vinerier som startades under den här tiden.

2001 köptes egendomen av paret Christine Dinse och Jens Reidel.
Glansen kring det statliga vineriet hade sedan länge falnat, både vinmarker och vineri var nergångna, och paret visste att de hade en lång väg att gå om de ville skapa en modern egendom med högkvalitativa viner.
Det första man gjorde var att inleda ett stort moderninseringsprojekt. Ett extensivt omplanteringsprogram genomfördes och vinmakaren Karsten Peter anlitades för att gjuta nytt liv i vineriet.
2010 döptes hela företaget om till Gut Hermannsberg, namnet är taget från en av vineriets Grosses Gewächs vinmarker. Förändringar och innovation i all ära – det finns många vinerier genom tiderna som har köpts upp av entusiastiska men oerfarna ägare, och som har moderniserats för miljoner och åter miljoner för att sedan misslyckas ytterligt på den internationella marknaden.
Vad gör Gut Hermannsberg annorlunda?

Till en start så var jag skeptisk.
Ännu ett tyskt vineri med bra price value och ett ivrigt marknadsförningsteam… Men efter att ha smakat vinerna vid en winemakers dinner, sen ytterligare två gånger vid vinmässor och pressmakningar måste jag säga att jag är övertygad. Vid första tillfället var det gott, vid andra tillfället riktigt gott, vid tredje tillfället omöjligt att spotta.
Gut Hermannsberg är nämligen en av de där producenterna där man inte får en ordentlig uppfattning av vinerna innan man faktiskt dricker dem. Vid en snabbsmakning är de intressanta men inte exceptionella, men efter att ha druckit ett glas vill man ha ett till!

Schlossböckelheimer Riesling Trocken 2012 (nr 73371)

Lätt men fokuserad aromatik med hint av vit persika, physialis och liljekonvalj. Frisk syra med litet mineralbett längst bak i gommen. Medel längd. Bra fokus och mungrepp. Något spretig i avslutet.

Bastei Grosses Gewächs Riesling Trocken 2013 (nr 73528)

Dämpad aromatik. Hint av äppelkart, omogna jordgubbar, stjärnfrukt och vitpeppar. Läskande hög syra, tydligt mineralbett och avklingande eftersmak. Vinet har en tilltalande viskositet, elegant bitterhet i avslutet och avslutande aromer av vitpeppar, smultron, persika.

Riesling Kabinett 2013

Stilren, klassisk doft med lätta aromer av persika, melon och gröna jordgubbar. Hög läskande syra, tydlig sötma och rik men balanserad frukt. Tillalande avslut av nätmelon och grapefruit.

Hermannsberg Riesling GG 2011

Potent och koncentererad doft med rökiga element och hint av vaxad tropisk frukt och petroleum. Lätt i ingången, med en diskret raspighet och slappt avslut. På magnum är dock vinet strålande, så frågan är om det var en korrekt flaska.

Kupfergrube Riesling Auslese 2013

Aromer av saffran, nedkokt persika och stjärnfrukt. Hög saftig syra och lätta, angenäma aromer. Matvänligt.

Riesling Sekt N.V.

Mjuka bubblor och diskret mousse. Lätt och elegant med en primär rieslingdoft. Toner av physialis och vita vinbär. Samlad munkänsla, lång eftersmak. Fin syra och återkommande aromer med söt citron och key lime i tillägg.

Gut Hermannsberg

Fler artiklar