Drömmar från Friuli

Jermann kanske inte är ett namn som det är obligatoriskt att känna till som svensk vinentusiast, men i Italien så är det i det närmast kardinalfel att inte vara bekant med det ikoniska vineriet från Friuli-Venezia Giulia.

Vinnaioli Jerman grundades 1881 av Anton Jermann, bördig från Burgenland. Från början odlade man både vinrankor men även andra grödor, men från 1970-talet och framåt – då ättlingen Silvio tog över firman – lades produktionen om till att enbart fokusera på vin.

Idag är egendomen över 200 hektar stor, varav 160 hektar är vinmark och 20 av dessa ekologiskt odlade. Hjärtat av produktionen ligger 100 km norr om Venedig nära gränsen till Slovenien. Men trots att vineriet ligger mitt i Collio så är alla vinerna märkta som IGT. Silvio valde nämligen tidigt att gå sin egen väg genom att bland annat göra field blends, något som på den tiden var förbjudet.

På senare år har man vunnit en hel del internationell uppmärksamhet för sina viner, och även om Jermann inte är det bästa av vad Italien har att erbjuda inom vitvinsområdet så är vineriet en bra introduktion inte bara till Friuli utan framför allt till olika klassiska druvtyper från området.

2012 Vinnae Ribolla Gialla

90% Ribolla Gialla, 5% Riesling Rennano, 5% Friulano

Direkt doft av vaxad frukt med inslag av gräs och friska gröna äppelskal. Medelhög, spritsig syra med vissa kritinslag. En del mineral och ett medellångt, ganska anonymt avslut. Vinet producerades för första gången i 1984, den förvaras delvis i stora slavonska ekfat.

2012 Chardonnay

Blekgul färg med gröna stick. Doft av rostad majs, gul melon och gräddmjölk. Fin syra med ett visst kritbett och något gröna inslag. Vinet smakar mycket fräschare än vad näsan indikerar, men är tämligen enkelt. Ståltank.

2013 Afix Riesling

Blekt grönskimrande färg. Krisp grön doft av krusbär och gröna jordgubbar. Kort med återkommande aromer och integrerad syra. Bra mineralbett. Har genomgått en natts skalmaceration. Handskördad från högt liggande, branta vinmarker. Första årgången var 1996.

Riktigt bra matvin till allt från antipasti till grillade grönsaker.

2010 Vintage Tunina

Blend av Sauvignon, Chardonnay Ribolla Gialla, Malvasia Istriana och Picolit. Field blend.

Vinet är ljusgult med vattnig kant. Doften är härligt krämig med inslag av pannacotta, aprikos och torkade jordgubbar. I gommen har den en läskande syra och ett fint angrepp. Medellång med avklingande eftersmak och en klädsam mandelbitterhet.

2011 W… Dreams…

97% Chardonnay, resten okänt.

Toppar listan på världens mest onödigt krångliga vinnamn. Från början hette vinet Where the Dreams have no end… i en putslustig tolkning av en gammal U2 sång. Sedan dess har man bytt namn och etikett 2-3 gånger men det verkar som om man har landat på ett alternativ som innehåller fler prickar än vad det gör bokstäver.

Strålklar med smaragdgröna kanter. Vinet är lite försiktigt i starten och mår bra av en rejäl dos luft. Doften är lätt rostad med inslag av persika och bagels. Ung, väldigt ung. Behöver ligga et tag till innan den kan visa vad den går för. Än så länge kan spår av en fin syra, medel längd och viss krämighet anas, men det är också allt.

Fler artiklar