Calabretta continued…

 

Smaknoteringar till Calabretta var det uppenbarligen utlovat sedan igår.

Och man håller väl det man lovar… något sånär. De tre följande är fatprover tagna från Calabrettas vinkällare.

2011 Etna Rosso

100% Nerello Mascalese. Lite fisig i doften. Den alkoholiska fermentering är klar på 5 dagar och den malolaktiska beräknas ske någon gång i november. Lagringsutrymmet hos Calabretta är svalt men inte kallt om vintern på grund av ett hemmagjort värmeväxlingssystem som han har byggt in i själva väggarna i vinkällaren. Som en kuriosa kan nämnas att han använder botti från Paolo Scavino till i princip alla de nyare årgångarna han producerat. Enligt Calabretta är det väldigt viktigt med överpumpning men framförallt bra ratio mellan diameter och höjd, annars tar macerationen längre tid.

2010 Nonna Concierta

Mycket mjukare och fruktigare än Etna Rosso. Såsom traditionell Etna vinifikation används 90-95% Mascalese, lite Cappuccio och en del vitt. Vinet är döpt  efter hans farmor, som var den som förmedlade kontakten med den förra ägaren till Massimilliano och hans far.

2010 Solicchiata

Man började göra vin i denna vingård kring förra sekelskiftet. Frank Cornelissens toppvin Magma tas faktiskt från dessa marker, så lyckas ni beställa in någon av hans buteljer på restaurang så vet ni var den lilla extra kärleken kommer ifrån. Friskt fräscht och elegant. Jättefina tanniner. Smaskens!

2010 Nerello Cappuccio

Calabretta gjorde sitt första försök med ett rent Nerello Cappuccio vin 2007. 2009 kom hans engelska importör förbi för att smaka av några fatprover… och älskade det. Vi har tjatat – tro mig – men med största sannolikhet kommer inte detta vinet att importeras till Scandinavien. Ren Cappuccio har en mycket djupare färg och mörkare frukt än Mascalese. Vinet är kryddigare, med kraftigare frukttanniner och ett mörkare anslag i frukten.

To be continued…

Fler artiklar