Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
ugnsgratinerad aubergine
Skriven av happyfoodbypetra

Ugnsgratinerad aubergine (papoutsakia)

Ugnsgratinerad aubergine, i Grekland mer bekant som papoutsakia, fyllda med en mustig färsröra och toppad med löjliga mängder veganost. En av mina absoluta barndomsfavoriter som ni inte får missa!

Det är med enorm glädje jag kan berätta att vi på Happyfoodbypetra i samarbete med Plantry tagit fram en vegansk måltidsplan, smaktestad och godkänd av barn som ni nu kan ta del av!
Vill ni läsa mer eller testa denna snabba genväg till en veckas färdiga middagar laddar ni enkelt ner appen ”PLANTRY” i appstore.
Där får ni tillgång till allt!

Antal: Ca 4 portioner

Ingredienser
4 st auberginer
500 g formbar vegofärs
1 st gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl fylligt rött vin
3-4 tsk torkad oregano
färsk timjan
Ca 1 pkt greek style, veganost
1 st kanelstång
1 tärning grönsaksbuljong
1 1/2 dl bjästflingor
färsk timjan
olivolja
salt och peppar

Gör såhär:

1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skölj och torka auberginen. Skiva horisontellt i fingertjocka skivor och pensla båda sidorna med olivolja.
Grädda sedan i ugnen 15 min.

2. Hacka och stek lök i en stor kastrull med mycket olivolja. Tillsätt kryddor och rosta tillsammans med tomatpuren en sväng. Därefter formbar färs.

3. Häll över krossade tomater, vin, pressad vitlök och grönsaksbjuljong. Låt koka upp. Salta, peppra och smaka av.

4. Ta ut aubergineskivorna och klicka på färsfyllningen. Smula sönder greekstyleost och blanda med bjäst. Lägg ovanpå skivorna och gratinera i ugnen tills att de fått en fin och gyllene yta.

 

happyfoodbypetra

Petra Cavini är född år 1994 och till största dels uppvuxen i Gävle. Idag driver hon en av Sveriges främsta vegobloggar samt har författat kokboken, Veganer äter bara gräs.

Läs mer om Petra

Läs mer