Mazariner – veganska

Veganska mazariner som smakar just likt orginalet! En odödlig kakklassiker som sägs ha bakats redan under tidigt 1600-tal. Uppkallad efter den italienska kardinalen Jules Mazarin som var rådgivare åt den franske kungen Ludvig XIII.

Annons:

Mazariner – veganska

Antal: 1 mazarinkaka alternativt 20 mazariner

Mördeg

200 g växtbaserat smör
5 dl (ca300 gram) vetemjöl
1dl (ca 100 gram) strösocker
1-2 msk vatten
1 nypa salt

Fyllning

200 g mandelmassa.
1,5 dl sojavispgrädde
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl vetemjöl

Glasyr

4 dl florsocker
2 msk kokt vatten
1 citronjuice

1. Mördeg: Tärna smör och ställ fram s0 det blir rumstempurerat. Blanda samman socker, vetemjöl och salt. Knåda in smör med hjälp av händerna och tillsätt successivt vatten vid behov. Plasta in och ställ i kylen.

2. Fyllning: Mixa samman alla ingredienser i en matberedare alternativt med en mixerstav. Ställ kylt då allt blivit en len och jämn smet.

3. Montering: sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en lämpad springform med löstagbar kanter alternativt 20 stycken mazarinformar. Ta fram mördegen och kavla ut. Klä formarna/formen i mördeg. Stick tre pyttesmå hål längst med botten med hjälp av en gaffel.
Ha över fyllningen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

4. Glasyr: Under tiden som mazarinen/mazarinerna svalnar, med fördel, under duk utomhus/svalt, mixar du samman ingredienserna till glasyren. Låt stelna till en aning före dess att du håller över den. Obs! Se till att mazarinerna har kallnat.
Då glasyren stelnat är den/de redo att ätas!

Läs mer

Fler artiklar