Irenebröd

Irenebröd bakat på havremjölk, -yoghurt och växtbaserat smör. Krispiga kanter och mjukt som moln i mitten.

Upptagen med mitt superhemliga projekt har jag inte haft utrymme åt att uppdatera här den senaste veckan men nu är jag åter! Vad det är avslöjas inom mycket kort.

Däremot vill jag dagen till ära passa på att välkomna bustrollet, solstrålen och praktikanten Irene Tangas som idag bakade sitt livs första bröd! ”Utöver scones så klart”, citerat Irene själv. Gymnasiestuderandes sista året med inriktning marinbiologi brinner hon lite extra för rena hav. När hon inte pluggar eller förgyller sina nära och kära med sin varma, sprudlande energi är hon allmänt underbar, bäst och så vidare.
Hennes fokus hos mig under praktiken kommer vara att bemästra hantverkskonsten i att förstå sig på, och behandla, levande bakterier/kulturer.
Dels är målet att hon ska baka ett sorts bröd om dagen, väcka liv i, rå om och baka surdeg, göra och ta hand om sin alldeles egna veganska mögelost och mycket mer. Med detta sagt, VÄLKOMMEN IRENE!

Vill ni baka hennes bröd finner ni receptet här nedan.

Annons:

Irenebröd

Ingredienser
200 gram växtbaserat smör
50 gram torrjäst
1/2 l havremjölk
½ l havreyoghurt, naturell
15 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl

6 msk brödsirap
1 tsk salt

Gör så här:

Värm upp mjölk tillsammans med havreyoghurt i en kastrull tills det blivit fingervarmt. Tillsätt sedan jäst samt sirap. Låt stå i ca 15 minuter tills att jästen aktiverats. Rör sedan ner saltet.

Tillsätt successivt vetemjöl samt grahamsmjöl. Knåda till en deg och arbeta i ca 10 minuter med maskin alternativt 30 minuter förhand.
Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Arbeta degen återigen i cirka 10 minuter. Forma till två stora limpor och låt vila i 15 minuter under bakduk.

Grädda bröden i mellersta nedre delen i ca 30 minuter. Låt vila under bakduk minst 30 minuter innan servering.

Läs mer

Fler artiklar