Glutenfria pepparkakor bakade på russin

Recept på glutenfria pepparkakor bakade på russin finner ni längst ner i inlägget!

På Mulledalen rådde maskerad-disco då det plötsligt skedde något oväntat…
En tomtenisse hade varit på besök!
Hen hade lämnat efter sig inte bara ett brev med en superviktig hälsning till alla barnen. Utan också arrangerat en skattjakt där alla de som lyckas lösa de kluriga frågorna slutligen fick komma fram till den magiska julskattkistan!I brevet förklarar tomtenissen om tomtarnas situation uppe i Nordpolen. Att snön börjat smälta och att de därför behövde vår hjälp! För tomtenissarna älskar snö. Också det att om Nordpolen har snö så är det ett tecken på att planeten mår bra; och mår planeten bra så mår vi människor också bra.
Saken var avgjord! Självklart skulle vi hjälpa till! Det var vi alla eniga om.
Men hur kan vi det? Ja, det var lite på grund av den frågan som tomtenissen arrangerat just skattjakten. Så vi alla skulle få lära oss!

Det visade sig snabbt att många utav oss redan visste vad vi behövde göra.
Efter varje fråga vi besvarat korrekt fick vi gå vidare till nästa – och nästa – och nästa… Då vi plötsligt kommit fram till köket…
Där gömde sig nämligen julskattkistan som var fylld med en varsin present från tomtenissen! WOW, tyckte vi alla!
Sen hade ju också tomtenissen bett tokiga mattanten baka lussebullar på grötrester och russin istället för socker. Ja, så det fick vi ju också!

Så jag har försökt att klura ut en massa roligare alternativ som ”energi-påfyllare” till eftermiddagarna på Mulle. Och julsjuk som en är har hälsosammare pepparkakor utan raffinerat socker stått högst upp på min prioritetslista!
Eftersom att två har två med glutenintolerans var det givet att det skulle bakas Glutenfritt!
En himlens massa degar senare- och vi har ett resultat!
På grund av ”no nuts” policyn som råder på alla förskolor fick jag göra en variant av slut-receptet till mina kloka vänner igår. Gick galant (bytte bara ut nötmjölen mot klassisk glutenfri mjölblndning)!
Hur som helst blev det jag och Matpanelaren Greta som fick den stora äran att agera tomtar! Utklädda delade vi ut kakor till våra vänner som snällt satt och väntade på sin tur att få ta.
Feedbacken? AMAZEBALLS. Ingen kände någon som helst skillnad. Score!Ingredienser
150 gram vegetabiliskt smör alt kokosolja
2-3 tsk mald ingefära
2-3 tsk mald kanel
3 msk kikärtsspad
1,5-2 tsk malda nejlikor
1-2 tsk malda kardemumma
1 dl agavesirap
1 tsk bikarbonat
4 dl Glutenfritt mjöl, (tillsätt mer vid behov)
1 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
0,5 dl pofiber
3 dl eko russin från Sunmaid, blötlagda

Gör såhär:

1. Häll av vattnet och mixa russinen till en fingrynig smet. Ha sedan i en tjockbottnad kastrull tillsammans med agavesirap. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt sedan smöret/kokosoljan, kikärtsspad samt kryddor och rör om.

2. Blanda alla torringredienser för sig.

3. Ha över alla torringredienser i en matberedare. Tillsätt russinblandningen och börja sedan arbeta ihop degen. Upplever du att degen är för torr kan du tillsätta en msk kikärtsspad – för mjuk en msk mjölblandning. Obs! Ha i åtanke att degen stelnar till då den får vila i kylen.

4. Lägg över plastfolie och låt degen vila sig över natten.

5. Sätt ugnen på 170 grader.
Därefter kavla ut direkt på ett bakplåtspapper och låt sedan fantasin flöda!
Gräddas i cirka 6-8 minuter beroende på ugn tills dess att de fått en fin färg!

Annons:

Fler artiklar