Winesplaining – ett nytt uttryck

Efter succén med förra boken Winesplaining – Värt att veta om vin är den populäre vinjournalisten Anders Melldén tillbaka med uppföljaren Winesplaining – Prova, lagra, njut av vin. Denna tar vid där den förra boken slutade och fokuserar på hur man tillvaratar och njuter av det färdiga vinet.

Winesplaining – ett nytt uttryck

Winesplaining - ett nytt uttryck— Ju mer vin jag provar, desto mer inser jag att det mesta handlar om kemi. Det som för de flesta bara är en njutningsdryck går jag igång på att dissekera. När jag provar ett vin försöker jag förstå varför det ser ut, doftar och smakar på ett visst sätt, säger Anders Melldén.

Varifrån kommer aromerna i ett glas vin och hur sätter du ord på det du känner? Vad är egentligen ett bra vin och går det ens att prova vin utan luktsinne? Hur länge kan vin lagras och när når det sin topp? Måste flaskorna förvaras svalt och vilka fel kan uppstå i ett vin? Varför är rödvinsglas större än vitvinsglas, varför serveras vitt vin kallt och hur kommer det sig att norrmän gillar rött vin till torsk? Dessa frågor besvarar Anders Melldén i den pedagogiska boken Winesplaining – Prova, lagra, njut av vin, som gör det ännu roligare att ta del av vin.

Boken är uppdelad i tre delar, där det i den första delen förklaras exakt vad det är vi känner och upplever när vi provar vin. Bokens andra del ägnas åt lagring av vin. Vad är det som påverkar lagringspotentialen hos ett vin och vad sker rent kemiskt under lagringen? Den sista och avslutande delen handlar om att njuta av vin. Om hur aromerna och syran påverkas av temperatur, glas och maten man äter till. Vin är myter, mystik och krånglig kemi som ger upphov till många frågor.

Boken kan köpas i bokhandeln och beställas på Bokus och Adlibris.
Anders säljer signerade ex för 220 ex porto, maila Anders här.

Utdrag ur boken.“Viktigt att veta när det gäller just vinprovning är att vi tar emot massor av aromer under en dag men struntar i att identifiera dem som inte är viktiga för oss. Det innebär att när du provar vin behöver du koncentrera dig lite, kanske lukta på olika sätt i glaset och kanske ”stänga av” andra sinnen. Prova att blunda och ha tyst omkring dig för att verkligen ta in allt. Luktsinnet är också bra på att adaptera, alltså vänja sig vid olika aromer, vilket gör att vissa av de aromer som känns initialt kan vara svåra att hitta efter en stund. Därför är just första intrycket av ett vins doft viktigt. Det är inte heller så dumt att ta en ”luktpaus” då och då.”

Annons:

Frågor till Anders Melldén
Winesplaining är en lek med uttrycket ”mansplaining”. Jag råkar ju vara en man som ”förklarar” saker om vin … Samtidigt ville jag ta vinet på allvar men på ett lekfullt sätt när jag började göra mina korta videos för Instagram, Facebook etc. Filmer som på 1–2 minuter förklarar begrepp som orangevin, sulfiter, sustainability, varifrån pepprighet i vin kommer, eller varför en del viner luktar krut eller knallpulver. Winesplainingfilmerna ledde till den första boken och har sedan lett vidare till denna.
Nya boken tar vid där den förra slutade. I första boken handlar det om hur ett vin blir till, inklusive biologi, kemi och filosofi. Den här boken handlar om hur du strukturerar upp det du känner när du provar vin, varifrån aromerna kommer, hur man kvalitetsbedömer ett vin etc. Samt hur lagring påverkar vin rent kemiskt – vad är det som hänt när ett vin luktar stall? Vad ger vinets hållbarhet och spelar det egentligen nån roll hur vinet lagras? Och sista delen handlar om hur du njuter av vinet på allra bästa sätt. Hur beter sig vinets aromer i olika glas, vid olika temperaturer, hur påverkas smaken av mat du serverar till … Allt presenterat med smarta illustrationer istället för bilder.

Winesplaining – ett nytt uttryck

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar