Vintrender 2021

Den 19 februari är det 50:e dagen på året i den Gregorianska kalendern. Med andra ord återstår det nu 315 dagar av året 2021. Vilka vintrender kommer vi se under året?
Vad trendar 2021?

Vintrender 2021

Hur kommer vinåret 2021 att bli, vilka vindistrikt kommer bli populära, kommer det något nytt eller står sig klassikerna starka? Ja ingen kan väl veta helt säkert, men med ett antal år bakom oss i vinsmakardjungeln kan jag nog påstå att vi på DinVinguide.se kan sia om vad som trendar!

Trenden att köpa dyra viner framför billiga står sig stark. Detta kan man läsa i monopolets nysläppta rapport över försäljning 2020. Det finns många teorier om varför. Kanske är det för att i pandemitider vill man unna sig något bättre. Istället för att gå på krog köper man hem ett bättre vin till middagsbordet. Man kan också utröna att det trendar med de tillfälliga släpp monopolet bjuder på. Nyheter och mindre allokeringar flyger ut från hyllor och web. Många svenskar har även hittat till monopolets tjänst att köra hem din beställning. Ja det stämmer, Systembolaget har onlinebutik med hemkörning. Nu när intresset och betalningsviljan har ökat kan vi vinskribenter med glädje tipsa om lite mer fine wines. Allt måste inte vara ett ”prisvärt fynd”

Nedan några finare tips som vi på DinVinguide.se fastnat för.

Champagne och andra mousserande viner fortsätter öka i popularitet

Taittinger Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs 2008

Nr 92267, Pris 1795 kr

För er som inte fick tag på en i höstas så släpps det fler 25:e februari kl 10.00

Trots sin ungdom finns en frisk och fyllig smak av svenska höstpäron, vit tropisk frukt, mineraler, citrusfrukter, brödighet och en viss nötighet i avslutet. Klassisk klasschampagne.

Amazone de Palmer

Nr 7947, Pris 1099 kr

Vinet har en utvecklad ton med mogen doft. Det finns mogna vinteräpplen, fläder, nötighet, honung och jäst i smaken. Smörig textur blandas upp med balanserad syra och mjuka bubblor. Kooperativet kan även göra prestige. Högre klass på vinet än vad många kanske tror.

Klassiska vita viner kommer tillbaka i stark form

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2012

Nr 95708. Pris 475 kr

Första årgången av ”Frédérics Blandning” såg sitt ljus 1967  men hade tidigare ett annat namn. Idag har denna cuvée över hundra år på nacken. Stort och stramt och redan åtta år gammalt – det känns knappt. Vit grapefrukt, pomerans, ett uns peppar, krossade stenar, rök och mäktiga mineraler. Perfekt skärpa i syrorna. Årgången är redan tillgänglig men klarar många års ytterligare vila. Vinet kommer från två Grand Cru-gårdar – Gaisberg och Osterberg som ligger nära vineriet. Jordmånen består av märgel och kalksten, vilket bidrar till vinets fina skärpa och rökiga mineraler. Kvalitetsriesling.

Annons:

Chablis Clotilde Davenne 2019

Nr 6307. Pris 175 kr

Clotilde är en av Chablis mest habila producenter med sina charmiga typiska chablisviner. Så friskt, rent och energiskt som få. Elektriska syror varvas med massiva mineraler, citron, rökig sälta och ett stort rop efter mat.

Nygamla vinländer trendar i segmentet flaska över 120 kr

Castello Fonterutoli 2017

Nr 32130. Pris 329 kr

Flaggskeppet och numera en Gran Selezione. Gjord på kloner av sangiovese och en liten skvätt malvasia nera och colorino. Inte bara lagringsdugligt utan ett lagringsmåste. Stramt, komplext och ännu rätt tight med krispiga röda bär, mineraler, plommon, sandiga tanniner och rostade fat. Finvin från Chianti

Sydafrika grand cru

KWV Mentors Grenache Blanc 2015

Nr 95049. Pris 169 kr

Uppfriskande vin på det vita syskonet av den kända röda druvan grenache. Här kommer vit persika, mineral, lime och subtila kryddor. Den krämiga smaken är välbalanserad, strukturerad, frisk och sprängfylld med smak.

Portugal är vinlandet som alltid levererar kvalitet för pengen

CH by Chocapalha 2017

Nr 90553. Pris 299 kr

Läskande och inbjudande vin med drag av nyplockade skogsbär, viol och plommon. Söta, sandiga tanniner förgyller upplevelsen. Drick, eller lagra. Ja det är frågan. 

Vintrender 2021

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar