Vinprylar

Vin är utan tvekan en av världens mest populära alkoholhaltiga drycker. Vi människor har avnjutit drycken i tusentals år.

Vinprylar

Om du själv gillar vin kan du här hitta mängder av fina och smarta accessoarer och prylar som kan användas tillsammans med vin. Marknaden svämmar över av konstiga, onödiga och ibland fullständigt obegripliga vinprylar. Ändå blir de fler och fler och törsten efter dem verkar osläckbar. Här kommer några tips på vinprylar som du faktiskt kan ha nytta av.

Coravin

Grundidén med Coravin är att du ska kunna dricka ditt vin utan att exponera det som är kvar i flaskan för luft. Det fungerar som så att du sticker in en tunn nål genom korken på vinflaskan. Genom den pumpar systemet in argon – en ädelgas som ogärna reagerar med andra ämnen. Eftersom den är helt lukt-, färg- och smaklös kommer ditt vin inte påverkas. När argonet pumpats in håller du flaskan i en bra hällvinkel och vinet rinner lätt och snyggt ut. Gasen fyller upp det utrymmet i flaskan som vinet tog. När du sen drar ut nålen så kommer det knappt märkas att den varit där då korken försluter sig själv. Det bygger på att det är en kork av just naturkork – på syntetiska korkar fungerar det inte.

Sabrera Mera!

Ett revolutionerande drag av Napoleon Bonapart när han ville öppna en flaska Champagne i fält och använde sin sabel. Även Kosackerna har fått äran att vara de första att sabrera, de var beridna och deras främsta vapen var en sabel. Det föll sig därför naturligt att de korkade av champagnen sittande till häst med det verktyg de hade närmast till hands och som de satte stolthet i att behärska. Sabreringen var född! Ett kul partytrick är en sabreringssabel. Tänk bara på att vara försiktiga, trycket i en flaska är lika stort som i däcket på en buss. Håll till utomhus och rikta aldrig flaskan och korken mot någon. Använd väl kyld champagne, torr flaska och vinkel på 45 grader.

Annons:

Vinglas.

Riedels glasserie Veritas för vinentusiasten. Att välja vinglas är inte helt enkelt. Ofta är vi begränsade av plats och pengar. Du ska alltid leta efter glas med stadig fot och balans, det är tråkigt när vinglas välter. Riedel som är familjeägt sedan 11 generationer, har unika kunskaper kring vinets egenskap och kvalitéer att skapa unikt utformade vinglas för specifika viner och stilar var banbrytande när de lanserades på 50-talet.

Champagne-stopper

Ibland händer det att en öppnad flaska Champagne inte dricks ur. Med denna stopper kan du försluta flaskan igen och spara den i upp till en vecka i kyl. Även för dig som vill jämföra olik mousserande viner är ett par stoppers guld värt. Du kan köpa denna för endast 50 kr st på SwedenWineClub.se

När jag släppte min bok om Champagne för tre år sedan så var jag med på Nyhetsmorgon där jag pratade om vikten av bra glas och möjligheten att ha en stopper. På så sätt kan man öppna flaskan på en gråmulen tisdag ta ett glas ihop och sedan spara den till helgen. Då blir tisdagen så mycket trevligare och vinet får luft till helgen. Efter sändning så ringde växeln mig och undrade vart de skulle hänvisa alla tittare som ringde för att veta vart de kunde köpa stoppern. Jag i min enfald trodde det fanns överallt då jag själv alltid haft dem med mig från Champagne. Men efter lite efterforskning så insåg jag att det saknades bra och billiga stoppers i Sverige. Sagt och gjort, jag tog fram min egen och till ett självkostnadspris. Jag tycker at alla borde ha minst en stopper, så att man öppnar sin flaska bubbel och njuter av livet. Nu behöver man inte begränsa sig till att man måste dricka hela flaskan utan du kan öppna ditt bubbel och återförsluta för att njuta av bubblet under flera tillfällen.

Korkskruv

Med en portvinstång kan du öppna gamla viner utan att behöva oroa dig över korksmulor i vinet. Äldre buteljer som inte omkokats kan ha riktigt sköra korkar. På bilden till höger har du ett viktigt hjälpmedel om du gillar lagrade viner. Man vickar upp korken utan att den smulas sönder.

Bilden till vänster visar en portvinstång som klipper av flaskans hals.

Vinprylar

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar