Vinlandet Österrike

Vinlandet Österrike - vin med avtryck
En procent av världens vinproduktion sker i Österrike och kännedomen om vinlandet ökar hela tiden. Vinframställning i Österrike är en antik konst, som kan spåras ända tillbaka till ca 700 f.Kr., men framför allt under de senaste tjugo åren har österrikiskt vin vunnit internationellt erkännande och en lång rad fina priser.

En gammal tradition med internationell framgång
Vinframställningen i Österrike är en gammal och stolt tradition, och produktionen är än i dag uppdelad i små enheter. De flesta nuvarande vingårdarna var ursprungligen blandade lantbruk med grödor eller boskap, och drygt hälften av dem förfogar över odlingsbara ytor på mindre än fem hektar. Därför producerar de små vingårdarna inte stora mängder och det kan vara en nackdel för handeln och exporten. I gengäld har produktionsformen med många små vingårdar och mellanstora vingods resulterat i den enorma mångfald och de mycket individuella viner som i dag kännetecknar Österrike som vinland. Vin från Österrike är inte en massprodukt, eftersom varje flaska bär den enskilda vingårdens prägel. Dessutom uppvägs de handelsmässiga nackdelarna till viss del av införandet av de så kallade DAC-beteckningarna (Districtus Austriae Controllatus), dvs. skyddade områdesbeteckningar för regionstypiska viner.

Perfekta odlingsförhållanden
Österrikes vindistrikt ligger vid foten av alperna i den östliga delen av landet, vilket ger odlandet av vindruvorna optimala klimat– och jordmånsförhållanden. Österrike befinner sig i en så kallad ”Cool Climate”-zon med utpräglade årstider och tydliga skillnader mellan dags- och nattemperaturer. Detta ger å ena sidan en mycket utpräglad aromutveckling, alltså mycket fruktiga, aromatiska viner, och å andra sidan ökad syrabildning i de vita vinerna och kraftiga tanniner i de röda vinerna. Därför är den österrikiska vinproduktionen vidsträckt: från det lätta, torra vitvinet via det kraftiga, fylliga rödvinet och de sydliga högkvalitetsvinerna till de pärlande mousserande vinerna.

Vitviner i världseliten
I utgångspunkt är Österrike ett vitvinsland. På gott och väl två tredjedelar av de samlade vinarealerna odlas det vita druvsorter. Paradvinet är utan tvivel Grüner Veltliner, som med sin friskhet och pepparkryddade arom är en förnäm representant för österrikiskt vin. I dag röner vinet stor uppskattning i utlandet och inte minst i USA, där det kort och gott kallas Grüner. I det främsta rummet hittar man också de österrikiska Rieslinger-vinerna, som tillsammans med Riesling-viner från Tyskland och Alsace tillhör världseliten. Sortimentet av vita viner och druvsorter i Österrike är omfattande och en sann smakupplevelse: Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Tramineren, Bourgogne-sorterna Pinot Blanc, Pinor Gris och Chardonnay. Här tillkommer också viner producerade på druvorna Zierfandler och Rotgipfler, som, bortsett från ett litet område i Ungern, enbart växer i regionen söder om Wien. Man kan inte heller prata om Österrike utan att nämna det stora urvalet av mousserande viner.

Annons:

Det söta guldet
De dyra och söta ädelvinerna är en delikatess för kännare. Det finns bara några få platser där det så kallade ”söta guldet” växer lika bra som i det österrikiska Burgenland. De klimatiska förhållandena kring Neusiedlersjön är perfekta för den ”ädla förruttnelsen”, Botrytis Cinerea (gråmögel). De gyllenfärgade och honungssöta vinerna Beeren- och Trockenbeerenauslese är ett resultat av en mödosam jäsningsprocess, vilket inte minst avspeglar sig i priset. Det har dock inte hindrat de söta dessertvinerna från att vara efterfrågade på exportmarknaden.

Eftertraktat rödvin
Samtidigt som de vita vinerna har en lång tradition, är rödvinets historia i Österrike fortfarande ung. Trots dess korta historia är österrikiskt rödvin eftertraktat. Regionala viner av druvorna Blaue Zweigelt, der Blaufränkische och St. Laurentsamt internationella varianter av Pinot Noir, Merlot och Cabernet Sauvignon har uppnått en så hög kvalitetsnivå att vinbönderna snabbt har sålt ut sina bästa viner. Vinkännare vet att de måste vara tålmodiga, när det österrikiska rödvinet genom flera års lagring får den populära mogna strukturen som ger en enastående smakupplevelse.

Fler artiklar