Vin till vårens primörer – sparrisen

Visst är det härligt när dagarna blir längre. Solen står redan högt på himlen när du stiger upp och fågelsången är intensiv - det är vår! Det jag gillar bäst med våren förutom mer ljus och spirande grönska är att de första vårprimörerna kommer från grönsakslanden.

Vin till vårens primörer – sparrisen

I den skira grönskan vad är godare då än mjäll sparris. Den gröna med sin klorofyllrika smak men kungen är ändå allt den vita sparrisen. I Tysklands Pfalz går man verkligen loss i april månad. Den vita sparrisen är en kulinarisk höjdare. Nu är det ju så att det inte bara är i Tyskland som man har sparris utan hela Europa kalasar på sparris. I lättsaltat vatten pocheras den mjälla vita sparrisen lätt. Glöm dock inte att skala av det trådiga och lite hårdare skalet före du lägger ned hela härligheten i vattnet. Vad du sedan väljer att ha till sparrisen är ju tycke och smak. Själv väljer jag ibland att byta ut det smälta smöret mot olivolja, lite nyttigare. Men även en fint slagen hollandaisesås är ett fint komplement.

Vin till vårens primörer – sparrisen

Till denna delikatess dricker jag alltid vitt vin med fin fruktighet som matchar sparrisen. I Tyskland så är det rieslingdruvan som sitter i förarsätet. I Österrike dricker man grüner veltliner och i Frankrike gärna vin från Bourgogne.

Jag tycker att du ska lägga lite extra pengar på själva sparrisen.
Se till att den är färsk och har kvalitet. Jag sparar hellre in någon krona på vinet men utan att därför ge avkall på kvaliteten på vinet.

Mina vinval intill är mycket prisvärda alternativ till din sparrishögtid.

Annons:

Vin till vårens primörer – sparrisen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar