Vart jag mig i världen vänder finns det rött vin

Gamla och nya världen är vanliga uttryck när man pratar om vin.
Medan man i Europa gjort vin i tusentals år har länder som Australien, USA och Nya Zeeland bara producerat vin i ett par hundra år.

Vart jag mig i världen vänder finns det rött vin.

De vinländer som går under beteckningen nya världen är länder som i vinets värld är unga och som fortfarande är under utveckling. Här finns inte alltid det ursprungsskydd och vinlagstiftning man vurmar så för i den gamla världen.

De äldre, ofta europeiska, vinländerna vill bevara autenticitet och stil. Sätter man detta i perspektiv är det inga konstigheter. Många av dessa gamla världen länder har haft några tusen år på sig att lära sig!

Man är i dessa klassiska vinländer mån om att spegla regionen och dess egenheter. Det finns lagar som styr vilka druvor, skördeuttag, lagring och så vidare som måste till för att man på etiketten ska få märka vinet med exempelvis Chianti Classico, Rioja, Bordeaux eller Mosel. Vinerna blir tillsammans med ett svalare klimat på detta sätt traditionella, jordnära, strama, eleganta och strukturerade. De ger en känsla av ursprung, så kallad ”terroir”.

Eftersom Nya Världens vinländer inte är alls så bundna av vinlagstiftning och ofta har en större portion sol och värme blir vinerna, grovt generaliserat, rundare, fruktigare och generösare i stilen. Druvorna får hänga längre på vinrankan och får mer sol och ljus även på vår och höst vilket är mycket viktigt för dessa svårodlade charmiga druvor.

Man har också tack vare bristen av den ibland lättare vinlagstiftningen i nya världen större spelrum att experimentera. Vilket i många fall resulterar i lekfulla, välgjorda viner utanför de traditionella ramarna.

Det vissa av vinerna saknar i ”terroir” väger de upp i personlighet, solmogen frukt och saftiga, balanserade viner. När de är som bäst är gammal är inte alltid äldst.

Här kommer några tips på röda och härliga nya och gamla världen-viner som leverarar ”bang for your buck”.

Annons:

Vart jag mig i världen vänder finns det rött vin

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar