Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Värmande vin - vin chaud
Skriven av Fredrik Schelin

Värmande vin – vin chaud

Vin chaud eller varmt vin är mycket populärt i skidbackarna runtom i Europa. Knyter du en servett runt glaset så går det att hålla i det utan att bränna fingrarna. Det är gott, enkelt och värmande.

Värmande vin – vin chaud

I franska alperna kallas det Vin Chaud; i tyska, schweiziska och österrikiska alperna Glühwein och på engelska Mulled Wine.
Kärt barn har många namn. I Sverige kallar vi det för glögg, men tanken är densamma, varmt kryddat vin. De europeiska varianterna är dock en fräschare variant av glögg. Mindre sötma och mer syra ofta tillsammans med pigga toner av apelsin, kanel och vanilj. Vem kan motstå det? Vin chaud betyder ’varmt vin’ och härstammar från de franska alperna. Att dricka varmt kryddat vin har vi gjort sedan antiken i Grekland och Rom. Kryddorna tillsattes både som medicin och som smakförstärkare.  Den stora skillnaden mellan glögg och Vin chaud är kryddsättning och sötning. Till vin chaud sötas mindre och har en lättare kryddning än vår glögg. Jag tycker om att göra en mix mellan de båda. Behålla det torra i den franska versionen men använda lite mer kryddor för att få fram den härliga juliga känslan som sprider sig i köket när vinet står på spisen.

Fredriks recept på vin chaud

Värmande vin - vin chaudDu behöver:
1 flaska torrt rött vin av lättare stil  4 st Kryddnejlikor  2 st Stjärnanis  10 st vitpepparkorn  3 st kanelstänger  1 msk råsocker  1 st Apelsin  1 citron 1 vaniljstång
Gör såhär:
Häll alla ingredienser i en rymlig kastrull och skjud upp blandningen långsamt till ca 80 grader. Stäng av spisen och låt kastullen stå kvar i någon timme. Plocka ut apelsinen och citronen. Om de får ligga i för länge finns det risk att glöggen får en mindre trevlig citrusbeska. Låt resterande kryddor stå och dra i minst 1-2h men gärna ett dygn i rumstemeratur om tid finns. Smaka av vinet och tillsätt mer socker om så önskas, men värm då upp glöggen så att sockret löser sig. Sila av kryddorna och häll över i rena flaskor och förvara dem svalt.  Serveras varm och det är en perfekt gåbort-present till någon som redan har allt. Eller servera utomhus under vackra soliga vinterdagar. Det är busgott.

Extra gott med chokladkola som tillbehör

Värmande vin – vin chaud

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer